Am vizitat ”Cămara Chivuței” și am văzut cum poți depăși pandemia cu bucurie pe chip și în suflet

Bucătăreasă cu peste 20 de ani experiență, Chivuța Veștemean din Sadu n-a avut loc de muncă anul acesta. Nu-i niciun secret că pandemia și restaurantele sunt ca apa și uleiul. Cu toate acestea, la 48 de ani, Chivuța nu a găsit doar puterea de a face ce-i place, întreținându-și familia, ci se bucură ca un copil de fiecare dată când un client o sună și o felicită pentru produsele ei. Chivuța Veștemean a deschis de aproape o lună o expoziție gastronomică cu produse tradiționale din Mărginimea Sibiului pe care oamenii din toată țara le pot comanda.

”Sunt bucătăreasă de când mă știu și, de-a lungul carierei mele, am avut ocazia de a servi zeci de mii de oameni cu produse autentice, tradiționale, naturale. Toți acești oameni m-au apreciat și încurajat de fiecare dată, îndemnându-mă să încep acest proiect pentru a încânta și mai multă lume cu ceea ce știu eu să fac cel mai bine. Cămara mea este o expoziție gastronomică, iar produsele dinăuntrul ei sunt realizate din ingrediente culese din grădina proprie, din natură sau procurate de la producători locali. Dintotdeauna, cămara mea a arătat în acest fel, iar acum vă invit și pe dvs. pe Valea Sadului, să îi treceți pragul și să degustați bunătățile din inima Mărginimii, iar dacă gustul vă va fi pe plac, veți avea posibilitatea de a lua și merinde pentru acasă”, spune Chivuța.

Când am auzit-o că și-a transformat cămara în expoziție, primul gând a fost că exagerează. Borcane în pivniță am mai văzut și m-am mai lins pe degete după o zacuscă, ori o dulceață, cu ce o fi Cămara Chivuței mai specială. Pe urmă am văzut cum sunt expuse produsele, atenția pentru fiecare borcan în parte și povestea fiecărui morcov, a fiecărei păstăi de fasole, ori felii de ceapă.

Cum a făcut pasul de la a găti pentru familie la a trimite borcane în Constanța?

”La început făceam pentru mine, pentru familie, prieteni. Plus că aveam și băiatul la facultate, la Cluj, îi mai trimiteam și lui. Anul acesta îmi zice băiatul: Mamă, ai făcut exagerat de multe borcane, ce faci cu ele? I-am zis că le dau gratis în stânga și dreapta. Atunci mi-a zis ca am putea să le vindem, sunt produse de calitate, totul e făcut cu mâna mea, cu ingrediente de aici, din Sadu, de ce nu le-am vinde? La sfatul lui am zis să încerc și până acum s-a dovedit a fi un succes”.

Să o asculți pe Chivuța Veștemean cum vorbește despre ingredientele naturale din grădina ei sau de prin împrejurimile din Sadu e ca și cum l-ai auzi pe Eminescu recitându-și propriile poezii.

”Anul acesta m-am ocupat doar de grădină, de zarzavaturi, și am fost la cules de ciuperci, coacăze, fructe de pădure, zmeură, mure, cireșe... Nu exagerez, am avut într-un vișin anul acesta șapte găleți a câte zece kilograme, deci am dat 70 de kilograme de vișine. Pe urmă am mai făcut un cazan de rachiu, dintr-un singur vișin. Credeți-mă, Dumnezeu ne-a dat mai mult decât ne trebuie, d-asta vă spun că suntem fericiți. Natura e mult prea darnică cu noi. Am găsit niște mănătărci atât de furmose că parcă le-a pus Dumnezeu special pentru noi”, povestește cea căreia toți prietenii îi spun Chichi.

Deși era evident, am avut tupeul de a o întreba de unde a învățat rețetele. Nu vă imaginați că ar sta Chivuța cu tableta în față la Jamila Cuisine.

”Rețetele sunt de la părinți și de la bunici, știu de la mama. Mai sunt câteva și de la prieteni, însă tot de aici, din zona Sadului. Ca să înțelegeți, rețeta de pus castraveți, apăi aceea se știe de la părinți, cea de gogoșari la fel, zacusca, nu mai spun. Și eu sunt foarte meticuloasă în ceea ce fac, respect totul așa cum știu eu că trebuie făcute. Acum, în pandemie, cum nu avem voie să mergem în stânga sau în dreapta, le vede lumea online. De când am făcut pagina de facebook, lumea ne apreciază și de acolo vin comenzile. Cum fac un borcan nou, îl pozez și îl urc acolo. Pe urmă, mă sună lumea că vrea să-l cumpere. Știți cum merge treaba? Din vorbă în vorbă! Cine a luat o dată de la mine, mai vrea și a doua oară. Și recomandă produsele mai departe. Nu exagerez dacă spun că am o reputație, lumea vorbește și vede cât de curat lucrez și ce gust au produsele”, spune cu sinceritate doamna Veștemean.

Încă se rușinează un pic atunci când trebuie să se promoveze, se mai încurcă dacă insiști să vorbească despre ea, dar cert este că întotdeauna este foarte sinceră. Așa am aflat că în primul val al pandemiei Chivuța Veștemean a avut grijă, zi de zi vreme de trei săptămâni, de o vecină din sat a cărei familie a fost afectată de coronavirus.

”Dacă ajutorul meu l-a vrut cineva, eu sunt foarte deschisă. În timpul pandemiei, când a apărut boala și la noi, am avut o femeie de 98 de ani de aici, de la noi. Toată familia ei a fost internată în spital, infectată de coronavirus. Bătrânica a rămas singură acasă. Mă sună domnul primar într-o zi și-mi zice: Uite ce problemă avem, e femeia singură în casă, trebuie să o ajutăm, să-i dăm ceva de mâncare! Mi-a zis să fac un necesar cu ingrediente și să gătesc eu, iar primăria urma să-mi dea banii. M-am apucat eu să scriu în caiet, am făcut o listă. Și pe la jumate mă opresc și mă gândesc: Mă, da cum aș putea eu să iau bani ca să ajut un om la nevoie? Frumos e? Am mototolit toată lista și am zis că din clipa aceea vecina mea e un om în plus la mine la masă, nu o povară sau o sarcină. Dacă mama mea ar fi așa, mie cum mi-ar plăcea să o ajute cineva? Oameni suntem! Mi-a dat de la primărie costum din acela special, mi-a dat dezinfectant și de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara m-am dus la ea în casă și i-am dus de mâncare. La 98 de ani vă dați seama că nu auzea și în fiecare zi îi scriam pe un caiet ”Bună ziua! Poftă bună! Să aveți o zi frumoasă!”. Un caiet am scris în trei săptămâni împreună cu dumneaei. Bineînțeles, în costumul acela mă sufocam. Veneam acasă, îl dădeam jos în curte, fugeam la duș, apoi luam haine noi. Așa m-a încărcat femeia acesta, mi-a dat putere și bucurie. Uite, acum suntem toți bine! La sfârșit de tot mi-a zis: Ești ca fata mea! Vorbele acestea au făcut totul să merite”.

Pentru că la ea totul pare să pornească din suflet, am întrebat-o și cum face să stabilească prețul produselor. Cum pui preț pe bucurie?

”Cum stabilesc eu prețul? Mă uit la cât de kilogramul de aia, cât costă borcanul, cât e uleiul... Le trec pe hârtie și fac un calcul. Pun și focul cu lemne, munca noastră, la sfârșit să ne iasă și nouă ceva. Eu sunt mulțumită cu oricât rămâne, ne asigurăm și nouă ceva, că nu vreau să mă îmbogățesc. Nu ai cum, nu fac industrie”.

Încă nu are un bilanț, Chivuța știe doar că sunt zeci de oameni care au căutat-o să comande. ”Telefoanele vin din toată țara, inclusiv din Constanța, București, Cluj-Napoca. Am avut cereri și din Germania, dar ei voiau mult mai mult decât putem noi oferi, a trebuit să refuzăm. O să încercăm la anul”.

Când mergi la un muzeu să vezi o expoziție, pleci de acolo mai bogat spiritual, sufletește. Vezi lucruri atractive, sau poate respingătoare, dar care îți gâdilă simțurile și îți stârnesc o reacție. Acesta este rolul artei. Nu te lasă indiferent. Exact asta face și Cămara Chivuței, de aceea pivnița ei este o adevărată expoziție gastronomică. Pune suflet și nu te lasă indiferent. Un exemplu de optimism și bucurie, un model de cum putem depăși momente grele, cum sunt cele pe care le trăim. Dacă v-am făcut curioși, aruncați o privire aici.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Georgiana Somotel

Acum 6 luni

Sa fim realisti! Noi, sibienii autentici, nu cei veniti dupa ultima ploaie, consumam doar din magazinele nemtesti pentru ca acolo este traditia noastra, nu produse romanesti de care mananca toata plebea! Votam FDGR!
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 6 luni

Mai du-te, tu cu magazinele nemtesti! Sasii te-au tratat ca pe o carpa, iar tu le ridici osanale! Vei fi sibianca autentica, dar nu dovedesti ca esti si romanca!
Raspunde

Tiberiu Istrate

Acum 6 luni

Azi 30.10.2020 am vazut "live" camara doamnei Chivuta. Verdict: ospitalitate la nivel maxim, solicitudine si profesionalism in relatia cu un posibil client(dansii nu stiau daca voi cumpara sau nu!), postarile de pe pagina de prezentare cat si articolul devoaleaza o frumoasa familie de margineni-harnici, priceputi si ospitalieri. Am comandat si cumparat o serie de produse pe care unele dintre ele le-am degustat. Si ca sa-i raspund imberbei Georgiana Somotel cu "traditia" in ce consuma domnia sa, eu ca plebeu declar produsele doamnei Chivuta: PROFI Am zis!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus