Am fost să colectăm gunoiul cu mașina SOMA și am demontat cel mai mare mit al sibienilor

La începutul lunii noiembrie s-au făcut patru ani de când, în Sibiu, colectarea deșeurilor se face separat. SC Soma SRL, operatorul de salubrizare se confruntă, încă, cu probleme cauzate de modul incorect în care sibienii colectează gunoiul. Nerespectarea fracțiilor, confundarea deșeurilor, indiferența sau nepăsarea duc la tone de deșeuri perfect reciclabile, care ajung însă, la rezidual. Nu mai pot fi reciclate. Nu o dată, însăși compania de salubrizare a fost arătată cu degetul că nu colectează corect, plasticul și cartonul fiind ridicate împreună, în același container. Perfect adevărat, însă, doar la prima vedere. Colectare se face corect și separat.

Este puțin trecut de ora 7.30. Pe o ceață densă, prin care abia dacă vezi la cinci metri, 18 echipaje se pregătesc să iasă pe poarta societății comerciale Soma Sibiu, compania care se ocupă de colectarea gunoiului în municipiu. Sunt ultimii care pleacă pe teren. Primii sunt oamenii care pleacă pe cele opt mașini și ies pe poartă încă de la ora 5.30. Sunt echipajele care colectează cele trei fracții de pe zona centrală (rezidual, carton și biodegradabil sau plastic), urmează apoi undeva la 20 de echipaje care pleacă la ora 7.00 și, în final, cei de acum, de la 7.45. Mașinile se împrăștie în tot orașul Sibiu, pe trasee bine stabilite, pentru a colecta gunoiul reciclat de sibieni. Sunt trei oameni pe fiecare mașină. Un șofer și doi muncitori la salubritate gata să golească containerele cu materiale reciclate.

În zona de case și zona de blocuri, colectarea se face diferit, pentru că sunt recipiente diferite, în special ca mărime.  

Spre exemplu, la case, există recipiente speciale: negru pentru rezidual, maro pentru biodegradabil, galben pentru plastic și albastru pentru hârtie și carton. La blocuri sunt platforme comune. Acolo sunt recipiente pentru rezidual în funcție de cât de mare este platforma, mai sunt recipiente de 1100 de litri, apoi, lângă platforme, sunt recipiente maro, pentru biodegradabil. În zonele de blocuri, de cele mai multe ori, se folosesc mașini mari de colectare a gunoiului, tip macara.

În Sibiu, încă, nu se colectează corect

Din neștiință sau din rea voință sibienii nu reușesc, după patru ani de când „Sibiul reciclează”, să sorteze corect gunoiul. Biodegradabilul (pubela maro) este pubela unde aproape în nicio zonă din Sibiu nu se reciclează corect. Biodegradabilul este „contaminat” de cele mai multe ori, de deșeuri care nu intră în această categorie cum sunt mâncarea gătită, uleiurile și, din păcate, chiar și deșeurile reziduale sau reciclabile, precum sticle pet. Următoarea pe listă este pubela neagră, gunoiul rezidual, care este compromis, dintr-un motiv diametral opus. Sibienii cred că, dacă este rezidual, aici se aruncă tot ce nu se identifică pentru celelalte pubele. Lucrurile nu stau, însă, așa. La această pubelă ori lângă ea nu au ce căuta cărămizile, molozul, materiale de construcții, canapelele, jucăriile etc. Din păcate, în unele cazuri și plasticul și cartonul sunt selectate incorect sau compromise. De cele mai multe ori, recipientele de plastic nu sunt spălate înainte de a fi reciclate, polistirenul nu are ce căuta în pubela albastră, fiind un deșeu periculos și dificil de reciclat și nici cutiile cu resturi de vopsea, frunzele sau alte deșeuri necorespunzătoare.

Se reciclează corect, în mare măsură, hârtia și cartonul, dar se întâmplă ca sibienii să compromită acest deșeu lăsându-l lângă pubelă. Motivele sunt adesea legate de timpul petrecut în casă sau lângă pubelă a de rupe cartonul și de a-l introduce prin orificiul special al iglu-ului albastru. Recipientele sunt făcute pentru carton și hârtie de uz casnic și nu industrial, de aceea, ruperea sau tăierea unui carton mai mare nu durează foarte mult. Cartonul lăsat lângă pubelă este plouat și deteriorat, fiind, astfel, compromis. În aceste cazuri, nu mai poate fi reciclat și ajunge la rezidual.  

Sticla este un deșeu care nu se generează foarte mult și este reciclat destul de corect.

De ce este importat să se facă selecția corect?

Toate mașinile care colectează reciclabile și biodegradabile, atât în zonele de case, cât și în cele de bloc se duc la stația de sortare și compost, iar deșeurile se pun pe o bandă și sortarea se face manual. Se generează astfel o cantitate destul de mare de deșeuri care ar trebui să fie strict reciclabile, dar care ajung, din păcate, reziduuri. Acest fapt duce la eforturi zadarnice în protejarea mediului. Reciclarea corectă se bazează pe faptul că, gunoiul nu este în general gunoi, iar deșeurile nu se aruncă după bunul plac.

Deșeurile reziduale ajung direct la depozitul de deșeuri unde rămân pentru totdeauna. De aceea este important să nu punem reciclabili la rezidual. Ne umplem gropile de gunoi mai repede decât a fost programat și va trebui să facem altele și sa contaminăm mediul. Nici soluția de incinerare nu este fără de riscuri întrucât în timpul procesului se emit în atmosfera gaze. 

Mitul mașinii care colectează la grămadă

În componența parcului auto Soma se află și un tip de mașină mare, folosită în zona de blocuri pentru colectarea cartonului și plasticului din igluuri, iar în zile diferite, a sticlei. De foarte multe ori au fost sesizări cu privire la faptul că plasticul și cartonul se ridică la grămadă, igluurile galbene și albastre fiind descărcate în același moment, în aceeași mașină. Recipientele se golesc, într-adevăr, în același container, dar este vorba despre un container de 30 de metri cubi care este prevăzut cu un perete despărțitor la mijloc. Astfel, se colectează carton și plastic, împreună, doar că, o fracție este în fața containerului, iar cealaltă fracție, în spate. Motivul principal pentru care s-a recurs la această soluție este accesul dificil pe străduțele înguste existente în unele zone de blocuri. Astfel se folosește o singură mașină pentru ambele recipiente, de carton și plastic, însă, compartimentată. În zilele în care mașina colectează sticlă, se renunță la peretele despărțitor.

Toate detaliile despre cum se colectează corect, ce înseamnă fiecare culoare a unei pubele și cât de important este ca selecția să fie făcută corespunzător găsiți atât pe pagina web a companiei, www.somasibiu.ro, cât și pe pagina de facebook.

Articol publicat în cadrul campaniei de conștientizare publică ”Respect pentru culori”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

15 comentarii

Lulica Birtu

Acum 3 ani

Ce mit,e realitatea cruda! Nimeni nu recicleaza corect,iar cei care vor sa faca asta sint descurajati chiar de cei care colecteaza.Containere din secolul trecut cu deschidere mica si ca vai de ele si cu campanii de informare egale cu ZERO,facute de primarie si de operatorul de gunoi. Cine crede ca niste articole in ziarele obscure ale Sibiului si niste pliante aruncate in posta sau puse in holurile blocului vor informa cetatenii, se insala amarnic! Aici trebuie facut cel mai mult,sint sigur ca nimeni nu stie cum se recicleaza corect, nici macar cei de la Soma! Celor din vest le-au trebuit multi ani sa invete asta,iar nou ne trebuie cel putin de 3 ori mai mult,iar daca se implica autoritatile (IN) competente timpul se dubleaza!
Raspunde

Gheorghe Mircea

Acum 3 ani

Si totusi fanta aceea e aiurea de mica. Degeaba o dadea turnul sfatului in articole anterioare ca nu e mica, ca e mica. E o bataie de joc. Eu reciclez totul corect cu exceptia materialului biodegradabil: spal sticlele, spal peturile nu pun cartonul patat de mancare [ex de la kfc]. Dar e absurda fanta din mai multe motive: - Daca vii cu 2 saci de plastic si unul de carton petreci cam 5-10 minute in fata pubelei. E absurd si neincurajator - Am avut ieri de aruncat un lighean la plastic. NU A INCAPUT PRIN FANTA. Trebuia sa iau un fierastrau sa il tai ca sa il reciclez? - Borcanele de peste 1.5L NU INCAP PRIN FANTA. sa le fac cioburi de acasa??? - Sa rupi o cutie de aspirator in bucatele pentru a avea loc prin fanta durează vreo 15-20 minute. Ok, nu e un efort supraomenesc sa faramitam gunoiul si sa petrecem timp în fata lui luand tot cate o bucatica si aruncand.o. Dar de ce sa ne chinuim cu asa ceva??? Care e sensul? Nu trebuie incurajata reciclarea? Si pe viitor ce fac cu deseurile de plastic si de sticla mari: lighean, bol, caserole inalte, borcane voluminoase? Ca NU INCAP
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Sistemul asta de colectare selectiva nu functioneaza si nu va functiona niciodata. E de ajuns ca 1/ 10 oameni sa nu selecteze corect si tot lotul este contaminat . La blocuri nu selecteaza nimeni pentru ca nu au SPATIU in bucatarie pentru 3 galeti de gunoi, de ce la case ar fi altfel? .Am locuit in Germania acum 2 ani si nu selecta absolut nimeni gunoiul . Pet -urile si dozele nu erau o problema, erau returnate la magazin iar restul gunoiului era selectat in fabrici de utilaje, roboti si muncitori. De ce tb permanent sa reinventam apa calda, cand putem sa preluam modele care functioneaza deja.
Raspunde

Daniela A

Acum 3 ani

Tot in Germania am fost certata prima data acum cativa ani, ca nu sortez gunoiul, pentru ca in Sibiu nu se facea inca asta. Pana preluam modele de automatizari la sortarea gunoiului, atat timp cat noi inca punem crema la eugenie cu mana, zic ca e mai bine sa sortam noi acasa. La case ai pubelele mari in curte. Iesi din casa cu punguta de gunoi imediat si arunci unde trebuie. Nu e neaparat nevoie sa tii 3 galeti de gunoi in bucatarie. Intradevar fanta de la igluri este prea mica si descurajeaza oamenii sa selecteze. Dar si educatia trebuie facuta continuu, pe orice mijloace.
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Eu am locuit in Nord, langa Hamburg si cel putin la blocuri nu selecta nimeni . Foarte bine ca selectati si eu selectez dar sunt multi care nu selecteaza, si nu ca sunt sobotori , ci datorita unor cauze obiective. Proiectul asta a fost facut din pix de sotia domnului Iordanescu fara o cunoasterea a realitatilor, fara un control politic serios (Este o asociatie condusa de doamna Iordanescu) . Finantarea este aruncata in spatele cetateanului prin marirea taxei de salubrizare iar munca o face tot cetatenii. Asta-i realitatea!
Raspunde

@ Soma

Acum 3 ani

1. igluurile sunt niste glume proaste si focare de infectie. sa o vad pe fodor cum face sa introduca un ambalaj mare de carton de frigider sa zicem prin fanta igluului albastru. containerele astea trebuie coborate elegant in subteran ca in orasele civilizate (Medias, Cisnadie, occident) 2. moloz sau caramizi in containerul negru ? Pai Soma de 4 ani de zile nu a oferit o solutie cuiva care a produs o galeata de moloz sa zicem. Ei interzic sa-l arunci la negru, dar nu-ti ofera alternativa. ce faci cu el ?? 3. cum face soma inventarul descarcarilor containerului negru la case? doar doua ridicari sunt incluse in abonament iar diferenta se plateste. Asazisele cipuri - niste etichete cu cod de bare, s-au deteriorat de la soare si ploi dupa un an si nu mai pot fi citite.
Raspunde

R D

Acum 3 ani

Nu eticheta este cipul. Sub marginea pubelei este o piesa care contine un TAG NFC sau RFID asemanator cu cel de la cheia cu care deschizi usa la bloc.
Raspunde

Gheorghe Papura

Acum 3 ani

Avem garsoniera de 15-25 de m pătrați , cum Credeti ca putem selecta noi gunoiul . Unde tin 3 găleți pentru selectarea lor .
Raspunde

Citizen X

Acum 3 ani

Il tineti intr-un sac separat langa si il duceti in fiecare zi. Faptul ca locuiti intr-o garaoniera nu va absolva
Raspunde

Vic -

Acum 3 ani

Poate niste containare cu deschideri mai mari ar fi mai bune in zonele de blocuri. Am vazut la Oradea, chiar containere ingropate in pamant cu fanta larga si usita in care poti arunca rezidurile. In felul asta nu se simt toate mirosurile in zona gunoiului.
Raspunde

Citizen X

Acum 3 ani

Selectare vreau sa fac si ma chiuni sa fac. Dar: - tomberoanele sunt extrem de putine, in zona in care locuiesc eu sunt cate unul la peste 150 de apartamente + case - asa cum au precizat si altii cele de tip clopot sunt o gluma proasta, daca ai un plastic sau o sticla mai voluminoasa pur si simplu nu incap. Sunt perfect constient ca este necesar sa selectez gunoiul, nu sunt de acord cu cei care spun ca stau intr-o garsoniera si nu au unde ( il duci zilnic) dar nu odata s-a ingamplat sa plec de acasa cu reciclabilele in masina si sa ajung in cealalta parte a orasului sa gasesc niste tomberoane in care sa fie loc. Dar cel care pleaca pe jos? O sa le puna la primul tomberon.
Raspunde

Biodegradabil sau Ba ?

Acum 3 ani

Mi se pare o aberație că mâncarea gătită nu intră la biodegradabile.
Raspunde

O O

Acum 3 ani

Este vorba de uleiuri in special care, mai degraba, contamineaza solul.
Raspunde

Srtyyu Gfhgh

Acum 3 ani

in primul rand SOMA si primaria ar trebui sa faca o campanie serioasa de informare si educare a populatiei privind itpul de deseuri posibile si ghena in care trebuie sa fie aruncate: Ex - cutia de lapte care are si carton si folie de aluminiu si plastic cum o reciclezi? la care din cele 4 tipuri de ghee o arunci? la fel sunt si ambalaje de la alte produse asemanatoare La fel ca si cei de mai sus trebuie urgent modificata modalitatea de colectare (trebuia de la bun inceput facuta cum trebuie dar au fost interese prea mari la mijloc) cu ghenele in subteran si fante mari de introducere a rezidurilor si suplimentar camere de luat vedere la fiecare platforma pentru cele de la bloc si o perioda trimise avertismente iar apoi amenzi pentru cei care nu respecta selectivitatea. La cei de la case, simplu: nu se ridica gunoiul pana nu il sorteaza corect. (si la blocuri poate fi aplicata sub supravegherea politiei locale si jandarmilor ca oricum nu au nimic de lucru) Amplasate panouri mari in zona pubelelor cu tipurile de ambalaje si pubela in care se arunca si schimbate periodic cu alte tipuri de ambalaje (modele si firme): ex. se fac sa zicem 50 de afise diferite pe fiecare alte tipuri de ambalaje si apoi se rotesc intre ele fiecare fiind lasat 1 luna la o platforma apoi mutat la alta si tot asa in asa fel incat cat mai multe ambalaje sa fie vazute de catre toata lumea.
Raspunde

O O

Acum 3 ani

Dar exista, pe pagina http://www.somasibiu.ro/ghid-de-colectare/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus