Ad Astra pune ULBS pe locul 12 în clasamentul universităților din România. Reacție: ”La mijloc se află o eroare”

Asociația Ad Astra a dat publicității, la finalul lunii trecute, Metarankingul Universitar 2020-Clasamentul Universităților din România, care ierarhizează toate instituțiile de învățământ superior din România în baza unor criterii unitare.

Clasamentul se află la ediția a cincea și are în vedere 54 de universități publice, incluzându-le pe cele militare, precum și 43 de universități private, din care 9 autorizate provizoriu.

”Scopul Metarankingului Universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking)”, arată autorii cercetării.

Universitatea Lucian Blaga din Sibiu apare în acest clasament la poziția a 12-a, cu doar un punct, la egalitate cu Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea Ovidius din Constanța sau Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, printre altele.

Iată mai jos clasamentul Ad-Astra:

Reporterul Turnul Sfatului a solicitat conducerii ULBS un punct de vedere pe această temă. Reprezentanții universității sibiene spun că acest top nu reflectă întocmai calitatea actului de învățământ, ci mai degrabă dorința instituțiilor de a comunica sau nu anumite date. În plus, la mijloc ar fi și o eroare:

”„Clasamentul” universităților din România dat publicității săptămâna trecută de către Asociația Ad Astra nu este, de fapt, un clasament (ranking), ci un metaranking, adică o sinteză a pozițiilor pe care universitățile românești le ocupă în diverse clasamente internaționale. Din acest punct de vedere, ni se pare important să precizăm că prezența unei universități într-un anumit clasament nu derivă în mod automat din calitatea propriei activități, ci ține în primul rând de politica universității respective de a transmite sau nu date către instituția care realizează rankingul. În ceea ce privește Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, aceasta s-a concentrat în ultimii trei ani pe prezența în două dintre rankingurile internaționale luate în considerare de către Ad Astra: QS și Scimago. Acest lucru s-a întâmplat și în 2020, deși, din motive pe care nu ni le explicăm încă, clasamentul Ad Astra pe anul curent a recunoscut prezența ULBS într-un singur ranking. Întrucât presupunem că la mijloc se află o eroare, vom solicita comisiei Ad Astra o explicație pentru această omisiune. Însă, pe termen mediu, ULBS va lua în calcul accesul și în alte rankinguri internaționale decât cele două pe care le-a vizat până acum”, explică conducerea Universității ”Lucian Blaga” în răspunsul transmis Turnul Sfatului.

În ediția de anul trecut a clasamentului Ad Astra, Universitatea ”Lucian Blaga” ocupa poziția a 11-a, cu două puncte.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Zzz Eee

Acum 1 an

cu alte cuvinte: "valoarea noastra nu este asta, noi stim asta, insa dam date celor care fac evaluarile pentru ca...nu vrem"
Raspunde

Bleaga L.

Acum 1 an

Inca o dovada ca marea slabiciune (si rusine, as completa) a Sibiului este ULBS-ul cu toate ramurile afiliate. Pana nu se vor schimba lucrurile acolo nu putem creste mai mult, ca oras.
Raspunde

Ecaterina Andronescu

Acum 1 an

...scoala de scolit Valceni si alti Tele-Olteni .... un fel scoala de odihna si tratament ...
Raspunde

Canaris Canaris

Acum 1 an

Se vede de la o posta ca este o eroare.... Noi sa fim în aceiași categorie cu Ploiești, Pitești, Suceava, Arad, Constanța, Oradea..? Totuși sunt câteva citadele universitare pe care le surclasam.... Alba - Iulia, Deva, Caransebeș.....
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 1 an

Clujul aduna varfurile, are cel mai bun mediu academic, in timp ce Sibiul strange borhotul si se lamenteaza an de an ca, de fapt trebuie sa fie in top 3, cand in realitate, suntem depasiti de Pitesti, Craiova, Arad, Oradea. Daca Valcea avea universitate, era peste ULBS!
Raspunde

Nonick .

Acum 1 an

Evident ca este o eroare, nu poti fi pe locul 12 cand ai 18 universitati inaintea ta. Poti fi cel mult pe 19.
Raspunde

Ion Gheorghe

Acum 1 an

Din păcate cam asta e realitatea . Cadre didactice slab pregătite, fara anvergura in cercetare, fara lucrări importante în domeniu, etc. Baza materiala slabă, depășită... Numai veleitari..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus