Colonel dr. Daniel Chelcea, directorul DSP Sibiu: Am găsit oameni de calitate, dar care aveau nevoie de organizare

De aproximativ două luni Direcția de Sănătate Publică este condusă de colonel dr. Daniel Chelcea. Medicul militar a fost detașat la conducerea instituției după ce fostul director, Gabriel Budescu a demisionat. În acel moment, rata de infectare cu virusul SARS CoV-2, în municipiul Sibiu era de 13,65 la mia de locuitori. Despre ce au însemnat aceste două luni, care sunt satisfacțiile și care au fost provocările, cum decurge procesul de vaccinare și care sunt strategiile DSP în viitorul apropiat, vorbește colonelul Chelcea într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Colonel dr. Daniel Chelcea a fost detașat la conducerea DSP la jumătatea lunii noiembrie. Acesta a venit de pe postul de director medical al Spitalului Militar din Sibiu, într-un moment în care rata de infectare cu virusul SARS CoV-2 era pe municipiul Sibiu de 13.65 la mia de locuitori, iar incidența cumulată la nivelul județului Sibiu era de 9,01/1000 de locuitori în ultimele 14 zile. Citiți, în continuare un interviu realizat de reporterii Turnul Sfatului în care medicul militar vorbește despre experiența sa din ultimele două luni.

După aproximativ două luni în care ați ocupat postul de director al Direcției de Sănătate Publică ce ne puteți spune? Cum v-ați integrat, cum ați găsit instituția și cât de diferită este munca pe care o faceți acum față de cea de la Spitalul Militar?

Nu prea este același lucru, chiar dacă fac management de multă vreme: să spunem că de prin 2015 ca șef de secție, inițial, apoi ca și comandant aproape un an de zile și apoi de doi ani ca director medical. Ce-mi lipsește cel mai mult la DSP este bolnavul. Adică munca pe care știu și îmi place să o fac. Mie îmi place sala de operație. Asta îmi lipsește, din păcate acolo. Este foarte clar că sunt două lucruri care nu seamănă unul cu altul. Este adevărat, managementul este management. În orice instituție este așa, dar, în mod evident atitudinea este complet diferită în momentul în care abordezi o zonă care este legată strict de pacienți și cu nevoile unei instituții de genul acesta și alta este când vezi lucrurile la nivel de sănătate publică. Este cu totul altceva și, într-adevăr nu este o treabă simplă, dar este foarte clar că împreună cu o echipă eu spun că am făcut câte ceva.  

Care este specializarea dumneavoastră ca medic?

Sunt medic ORL-ist, nas, gât, urechi, asta mi-e meseria de bază.

Cum v-ați integrat în echipa DSP? Ce fel de oameni ați găsit acolo?

Oameni care aveau nevoie de organizare. O organizare care, spun eu, funcționează foarte bine în momentul de față. Sunt oameni de calitate care în momentul de față fac ceea ce trebuie să facă.

Puteți să ne spuneți care este cea mai mare satisfacție pe care ați avut-o de când sunteți în postura de director DSP?

Eu spun că este prematur să vorbim despre satisfacții. Pot spune însă că lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care o consider optimist bună, iar asta este o satisfacție, dar lucrurile trebuie să continue în direcția asta și cel puțin în ritmul acesta, dacă nu și mai bine.

Dar provocări ați avut?

Provocări? Zi de zi, în fiecare zi și la fiecare telefon care sună apare câte ceva nou și interesant. A fost, inițial, partea cu numărul de cazuri, cu modul de a gestiona, să zicem, paturile de COVID din spitale din județ, a urmat partea de a gestiona paturile non COVID din județ,  pentru că, la un moment dat, și acele paturi sunt importante. Pacienții trebuie să își vadă de sănătate în afara bolii acesteia care ne-a mâncat tot anul. Știm că există și alte boli care nu se opresc și trebuie tratate fără discuție. Apoi, o altă provocare este și vaccinarea și urmează și altele.

Dacă tot suntem la provocări, trebuie să vă amintesc și de anchetele epidemiologice. Cu toții știm că în momentul în care ați fost detașat,  DSP-ul era depășit de situație, iar aceste anchete erau în urmă.

În mod cert. Foarte multe anchete epidemiologice erau în urmă, dar pe care le-am adus în momentul de față la zi, iar acum lucrurile merg absolut în regulă, fără niciun fel de problemă. Este o chestie de abordare managerială, până la urmă. Tot la asta ne întoarcem. Eu sunt de acord că sistemul de telemuncă în perioada aceasta de pandemie este un lucru foarte bun, dar telemuncă fără să ai oameni extrem de bine instruiți, pentru că, credeți-mă sunt medic și am o vechime, dar nu știam până să ajung în DSP cum se face o anchetă epidemiologică corect. Nu poți să iei un om trei ore sau o zi, să îl pui să facă anchete epidemiologice, după aceea să-l lași să lucreze de acasă. Nu poți. Așa că, noi am lucrat în alt mod. Am avut o săptămână, două săptămâni oamenii în centru, întotdeauna cu cineva care să-i supravegheze, cineva care este de meserie, adică un medic epidemiolog, până în momentul în care am constatat că oamenii aceștia chiar știu, cu adevărat, ce au de făcut. Și aici este vorba și de personal medical și din DSP până la urmă, că nu toți sunt epidemiologi, de colegii de la medicină școlară și de voluntari.

Acesta a fost motivul pentru care ați deschis centre și în alte în alte părți?

Exact! Am deschis și la Biblioteca Astra și la Școala Incluzivă Nr. 2. De asta le-am deschis. De ce în două locații diferite? Pe criteriu epidemiologic. Dacă adunam 30 de oameni într-o sală, atunci riscam să infectăm, așa că, am preferat să-i grupăm în cât mai multe centre.  De ce nu într-o sală mare? Și din motive de funcționalitate. Ei vorbesc și atunci se pot stresa unii pe ceilalți, pentru că, inevitabil se aud.  

Câte persoane se mai ocupă astăzi de anchetele epidemiologice?

În jur de 15 persoane. Este un număr aproximativ, pentru că, acum, personalul este fluctuant, în funcție de necesități. Nu are niciun sens să îi țin blocați dacă numărul de cazuri scade. Poate 15 o să vi se pară mult, dar de ce 15? Pentru că în momentul de față gândim, în perspectivă, ca și solicitări de personal. Am spus că am lucrat cu medicina școlară și pe partea de call center și pe partea de anchete epidemiologice. În 8 februarie există posibilitatea să se întoarcă la școală și atunci vom avea nevoie de alt gen de oameni care, în continuare, să ne ajute. DSP-ul singur nu face față. Nu avem atâta personal pentru așa ceva și atunci, medicii rezidenți, pentru că am mers, în primul rând, pe medicii rezidenți de medicină de familie, cei care vor deveni viitorul medicinei de familie în Sibiu sau în alte zone,  au o zi pe săptămână un stagiu în cadrul DSP. Nu stomatologi, nu chirurgi, pentru că nu am ce să fac cu ei. Ei au bucățica lor, dar medicii de medicina de familie au nevoie de pregătire aceasta epidemiologică. Vă dați seama ce bine ar fi fost dacă în momentul în care a venit pandemia medicii de familie știau să facă epidemiologie. Făceau ei anchetele. Era atât de simplu. Mai simplu decât un epidemiolog care vine din afară. Medicul de familie își cunoaște comunitatea. Știe inclusiv că ăla stă gard în gard cu celălalt. Este o chestiune foarte importantă. Eu unul, sincer să fiu, aș face o solicitare, la un moment dat, Ministerului Sănătății de a băga în curricula celor  de la medicină de familie și un mic modul de epidemiologie ca să se pregătească, ca o armată pentru viitor, în caz că se mai întâmplă o poveste de genul acesta.

Anchetele se fac cu aceeași rigurozitate, nu?

Categoric! Nu rămâne nimic în urmă. Totul se introduce la zi, iar asta, să spunem că este unul din motivele care au dus la reducerea cazurilor.

Aș mai vrea să lămuresc un singur aspect la acest capitol. Toți cei care au sprijinit DSP-ul în ultimele luni au făcut-o voluntar?

Nu, nu toți. O parte dintre studenții care vin din spitale sunt remunerați. La fel și medicii școlari sunt plătiți, ei au fost detașați. Dar pe lângă aceștia, avem și voluntari, adică cei care au venit ca voluntari adevărați. Este vorba, în primul rând, de Crucea Roșie și am toată stima pentru domnul Biriș și asociația aceasta. Au vrut efectiv să vină în ajutorul comunității.

Să vorbim și despre vaccinare. Cum decurge întreg procesul în Sibiu? Câte persoane se vaccinează zilnic, cum sunt ținute vaccinurile, cum se primesc tranșele?

Sunt 420 de persoane care se vaccinează zilnic în centrele comunitare, adică la Redal, la Agnita, Avrig sau Mediaș la care se adaugă ce a mai rămas din prima fază de vaccinare, personal medical. Acolo lucrurile mai funcționează încă până la 1 februarie, iar după această dată cine nu s-a înscris o să intre la rând cu restul lumii și tot legat de prima fază sunt rapelurile. Astfel că cifra corectă pe care v-o pot da sunt acele 420 de doze care sunt pentru cea de-a doua fază. Celelalte sunt fluctuante în funcție de cum s-a făcut prima doză de vaccin. Pe prima tură nu a existat un număr atât de corect. Erau într-o zi 400, într-o zi 200.

Legat de modul în care sunt primite și ținute vaccinurile, vă rog să mă credeți că este un proces atât de bine controlat încât nu facem nimic ca să dăm loc de interpretări. Adică ele ies din depozit, de la Brașov, se pun în mașină într-o ladă frigorifică cu data logger, care este un aparat cât un telefon, ce se agață cu USB la calculator și care îți arată, în timp real, temperatura în orice moment și atunci nu există riscul de deteriorare a vaccinului la transport. Înainte de asta am avut o mașină frigorifică, primele trei, patru zile, până au veni lăzile, de la Teleorman, pentru că DSP Sibiu nu are în dotare așa ceva, dar care, de asemenea, avea data logger. Din momentul în care vaccinurile pleacă de la noi din depozit, pentru că la noi vin și se împart. Este o ladă mare din care se decupează fiecare număr de vaccinuri pentru fiecare centru în parte. Din momentul în care pleacă de la noi, pleacă, de asemenea în ladă frigorifică cu data logger și ajung în frigiderul din centru, care are termometru, iar temperatura este permanent monitorizată. În condiții de temperatură între 2 și 8 grade vaccinul este activ timp de 120 de ore. Asta înseamnă puțin peste cinci zile, perioadă în care trebuie să-l faci. Inițial, am făcut aprovizionarea de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, dar mai apoi am decalat puțin lucrurile și în momentul în care au avut nevoie, am comandat și peste, dar încercăm, cât de cât să nu-i omorâm nici pe cei de la Brașov și să le trimitem mașină în fiecare zi. În momentul de față suntem la un ritm de aprovizionare, de vineri și marți și totul merge foarte bine. La nivel de Sibiu avem doar trei doze pierdute, din aproape 10.000, ceea ce este foarte puțin. Asta o putem pune la capitolul succes, fără discuție. Și va fi și mai simplu în momentul în care se va termina prima fază de vaccinare, pentru că va fi mult mai multă predictibilitate.

Și prima fază de vaccinare se va termina în momentul în care ultima persoană care și-a exprimat dorința de a se vaccina va face și rapelul?

Da. Asta ar însemna, dacă este calculăm matematic pe hârtie, dacă ultima dată de vaccinare, ar fi 1 februarie asta înseamnă că prima fază se va termina în 21 februarie, pentru că atunci va face ultima persoană rapelul.

Când credeți că se vor mai deschide și alte centre de vaccinare?

Când o să fie vaccinuri mai multe. În secunda în care am primit vaccinuri și eu spun că acel moment va fi data de 8 februarie, atunci o să o deschidem și alte centre sau pe centrele care există și care au potențial mare în continuare o să venim cu backup, așa cum este și centru de la Redal Expo care are 20 de puncte de vaccinare din care sunt active două. Doar că și  acolo va trebui să gândim cele două fluxuri despre care vorbeam. Fluxul de rapel care va trebui să rămână, plus un flux de persoane noi.

Ce ne puteți spune despre programarea pentru vaccinare?

Ca și proces de programare, inițial, au fost făcute liste de catagrafie care ne-au dat o imagine generală a numărului de populație și, foarte important, ni s-au și alocat un număr de doze, pentru că sau alocat diferit, pe fiecare județ, în funcție de ce a apărut în această catagrafie. Vorbesc aici de listele făcute pentru personalul esențial, la care se adaugă persoanele peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice care apar în statisticele Casei de Asigurări de Sănătate. Astfel pacientul, în funcție de categorie are mai multe opțiuni de înscriere în platformă. De exemplu, persoanele cu risc, 65 de ani și boli cronice se pot înscrie fizic, adică cele peste 65 de ani pe baza CNP-ului, prin medicul de familie sau prin accesul la call center, iar persoanele din cealaltă categorie, adică personalul esențial, pentru aceștia înscrierea se face instituțional. Foarte mulți vor să o facă ca persoană fizică, unii din câte am înțeles eu, au și reușit prin intermediul call center-ului, dar ca și regulă generală, înscrierea este instituțională, deci angajatorul, pe baza CUI-ului și pe baza token-ului pe care îl are ca semnătură electronică, înscrie pacienții.

Cum decurge colaborarea cu autoritățile locale?

Extrem de bine. Nu am avut niciun fel de problemă, probabil și pentru că vorbesc mult și, în general, comunic destul de bine, zic eu. Nu am avut niciun fel de problemă. Cu Instituția Prefectului am comunicat cel mai mult, apoi am colaborat foarte bine cu cei de la ISU, acum fiind în uniformă și unii și alții avem o limbă comună, am colaborat cu cei de la AFT, garnizoana Sibiu, cu Primăria Sibiu și primăriile din județ. Am trecut prin toate și acolo unde sunt centre și acolo unde nu sunt centre. Primele zile la DSP le-am petrecut mai mult în mașină, pentru că am văzut toate spitalele din județ și atunci, eu spun că toate acestea ne-au apropiat și au făcut să avem o comunicare foarte, foarte bună.

Să vorbim puțin și despre viitor. În 8 februarie sunt șanse să se deschidă școlile, iar medicii școlari se vor întoarce la posturile lor. Aveți o strategie pentru a suplini munca pe care ei o fac acum?

Sunt pregătit pentru asta. Așa cum v-am spus, previzionez, văd și gândesc lucrurile și pentru viitor, chiar dacă, poate, la 8 februarie nu o să mai fiu la DSP, dar indiferent dacă sunt sau nu, trebuie să gândesc pentru că, la un moment dat, nu cu o noapte înainte, o să realizez că nu o să mai am oameni.

Câți vor pleca?

În jur de 60, 70 de oameni. Dar, acești oameni, în momentul de față, nu sunt pe vaccinare, ci sunt pe zona de call center, sunt pe zona de acces aeroport unde și acolo se desfășoară o activitate de triaj epidemiologic și pe partea de anchete epidemiologice. Astfel că încep, din timp, să înlocuiesc oameni. Deocamdată pe partea de vaccinare nu sunt foarte mulți. Acolo o să apelăm la colegi din spitale sau din orice alte centre medicale.

Pe de altă parte, s-a anunțat că în cabinetele școlare elevii urmează să fie testați rapid. DSP-ul este instituția care o să facă instructajul personalului acestor cabinete?

Da. DSP va face aprovizionarea și instruirea personalului, dar majoritatea dintre cei din cabinete știu să recolteze. Este o metodă destul de simplă și încă avem timp. Deocamdată ne axăm pe descoperirea celor care să-i înlocuiască. După, o să ne ocupăm și de cei din cabinetele de medicină școlară să facă aceste recoltări, dar, repet, nu este complicat și nu va necesita mult timp.

Cât credeți că veți mai rămâne în funcția de director al DSP?

Eu sunt militar. Sunt la ordin acolo și până când sunt la ordin, eu o să îmi fac treaba.

Ce le transmiteți sibienilor?

Este un îndemn, să spunem, standard. Haideți să ne întoarcem la o viață normală, iar pentru a ne întoarce la o viață normală haideți să mai avem puțină răbdare și cu masca și cu distanțarea socială și cu micile bâlbâieli legate de vaccinare și așa mai departe. Toate acestea, până la urmă, au să treacă și putem trece și noi peste ele.

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Cristian Dan

Acum 1 lună

Cu calitatea oamenilor lasati-o mai moale. Daca doriti, va dau eu un interviu despre calitatea lor. In primul rand nu sunt capabili sa iti raspunda la solicitari legitime, cum ar fi, temeiul legal in care DSP Sibiu carantineaza familii intregi, desi legea care reglementeaza carantinarea face vorbire doar despre contactii directi. Sunati la DSP-urile din tara si veti constata cu uimire ca nimeni nu mai carantineaza contactii contactilor directi. Nici macar colocatarii celor veniti din zone galbene nu se mai carantineaza, dar „oamenii de calitate” de la DSP Sibiu carantineaza la foc automat tot ce prind. E o bataie de joc, un tupeu fantastic al acestor halate albe care se cred mai presus de lege. A, si sa va mai spun ceva: la Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu - Boli Infectioase, exista niste casute in care isi fac veacul niste copii cu handicap. Plin de covid. Stiu asta din interior! Nici dracu nu carantineaza ingrijitorii pt ca... nu are cine sa mai vada de copii. DSP Sibiu, o adunatura de smecheri cu conducere militara, eroii lu papura voda. Chiar as dori sa discut cu dnul colonel sa vedem daca, dupa discutie, isi mai parteaza parerea despre „meseriasii” DSP Sibiu. Si pentru detalii, chiar va stau la dispozitie, eu sunt unul din cei care au avut de-a face direct cu DSP Sibiu, niste incompetenti.
Raspunde

Ionel Johnel

Acum 3 săptămâni

Ce pretentii sa ai de la o conducere militara ? Astia care au fost ultimii la invatatura la scoala, au ajuns mari oameni de stiinta! Am vazut ce a adus conducerea militara la sibiu, la revolutie, unde au facut in genocid, in marea lor competenta in nimic! Asta si-a pus sotia sefa pe centru de vaccinare, desi dna e dintoloaga!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus