Turiști în propriul oraș: am testat ghidul audio al Primăriei, prin centrul Sibiului

Când am citit despre Ghidul Audio dedicat turiștilor care se plimbă prin centrul orașului, am vrut să vedem ce înseamnă mai exact un astfel de sistem și dacă merită folosit. Așa că i-am testat toate funcțiile disponibile. Pe scurt, ne-am simțit ca la lecția de istorie, aplicată în teren.

Primăria spune că „ghidul audio propune o plimbare de inițiere în tainele Sibiului, pornind din și revenind în Piața Mare. Lasă-te ghidat de vocea povestitorului care te va purta spre cele mai frumoase străzi povestindu-ți istoria clădirilor și legendele oamenilor orașului. Ghidul audio este o incursiune în istoria orașului pe care nu o poți afla cu adevărat decât de la ghizii de turism ai Sibiului.”

Curioși de modul în care funcționează, am plecat de la redacție vineri după-masa și ne-am îndreptat direct spre Primăria Sibiu, la centrul de informare pentru turiști, acolo unde bănuiam că cineva avea să ne ofere câte o pereche de căști și, eventual, avea să ne ceară o taxă pentru acest serviciu. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că, de fapt, nu este vorba de nici un serviciu plătit, ci de o funcție disponibilă pe aplicația Sibiu City App. Ce nu ni s-a mai spus însă a fost că trebuia să avem căști la noi pentru că, altfel, Ghidul audio nu funcționează. Așadar, după ce am încercat pe două telefoane, ca să ne asigurăm că nu e o problemă cu sunetul telefonului, ne-am întors la redacție și am luat căștile, apoi am pornit în mini excursia din centrul Sibiului. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Turnul Sfatului (@turnulsfatului)

Aplicația funcționează cu ușurință, ghidul fiind printre primele funcții care apar pe ecran la accesarea Sibiu City App. Am intrat imediat și am ales, din cele câteva zeci de obiective, unul la întâmplare - Biserica Evanghelică din curtea Liceului Brukenthal. Ghidul oferă nu numai informații audio despre obiectivele vizitate, dar și acces către hărți pentru a ne deplasa mai ușor către zonele alese, fotografii cu destinațiile și informații scrise. Pentru că ne aflam în Piața Mare, am putut să testăm și harta, care ne-a dus exact unde aveam nevoie. De aici am plecat spre Piața Huet, la Casa Calfelor, apoi ca o ultimă destinație am ales Podul Minciunilor. 

Ce ne imaginam însă, atunci când am decis să testăm această funcționalitate, a fost că vom avea, efectiv, un ghid care ne va plimba prin centrul orașului, prin intermediul căștilor și că, pe măsură ce avansăm în mica noastră excursie ne va spune unde ne aflăm și cum să ajungem spre alte obiective turistice - lucru pe care, practic, l-a făcut, însă nu prin voce, ci prin celelalte ajutoare - text, foto și hărți.

În ceea ce privește funcția de audio, aceasta ne oferea practic, la fiecare popas, informații istorice despre obiectivul vizitat, în română, germană sau engleză. Dacă ar fi să-i dau o notă, per total, i-aș da un 7 din 10. Chiar dacă am crescut în Sibiu, mi-a făcut plăcere să aflu câteva informații despre clădirile pe care le văd zilnic, fără să le dau prea multă atenție întotdeauna. Iar pentru un turist cu siguranță ar fi cu atât mai interesante. 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus