VIDEO 612 secunde de pasiune pură. În Curmătură, pe timp de noapte, la Raliul Sibiului

În vremurile în care sporturile de ”prime-time” produc mai degrabă dezamăgiri, Raliul Sibiului reușește să trezească în rândul sibienilor și nu numai o emoție reală. Proba specială de noapte de pe Șanta strânge mulțimi de oameni, care se bucură sincer de cele câteva zeci de secunde în care raliurile le zboară pe rând prin față urlând din toate pistoanele.

”E plin până sus. Sunt mulți cu corturi, cu vuvuzele, e agitație și acolo, nu glumă”, lămurește George, care tocmai a coborât cu bicicleta pe Șanta. Adică pe traseul pe care atunci când se va lăsa seara de vineri vor coborî 51 de echipaje, la viteze care să le ofere în siguranță cei mai buni timpi pe macadamul de aproximativ cinci kilometri.

De fapt, la Curmătură e ca o sărbătoare. Una cu totul atipică, deoarece în teorie e una care celebrează un sport cu tradiție printre bărbați. Dar în cazul probei speciale de noapte de pe Șanta, printre spectatorii veniți să aplaude și să ”simtă adrenalina” e plin de fete, de femei care întind rapid și ceva de-ale gurii, de copii care se aleargă în așteptarea cursei, de tineri care își pasează între ei berile comentând amplu ultimele vești despre echipaje. ”Noi am venit aici să vedem mașini, să vedem spectacol și... dacă am și scăpat de copii, cu atât mai bine”, glumesc relaxați Elena și Dan. Tineri părinți care și-au adus o păturică pentru a se bucura de un spectacol pigmentat cu ”un soi de adrenalină”. ”În fiecare an venim, mai ales la speciala aceasta, de noapte, ne place cel mai mult”, lămuresc cei doi.

La fel, cu fiecare ocazie vin să se bucure de spectacolul Raliului Sibiului pe timp de noapte și Claudiu și Cătălin. Ei și-au adus și copiii ”să le inoculăm microbul”. ”Adrenalina, viteza pe macadam, relaxare în natură, povești cu prietenii, cam astea sunt, per ansamblu elementele acestei probe pentru spectatori. E una din cele mai spectaculoase etape de raliu din țară și, de ce să nu profităm”.

Proba specială continuă să își crească numărul de spectatori. Cei noi sunt, de obicei, aduși de prietenii care s-au molipsit din anii trecuți de ceea ce înseamnă ”huruitul motoarelor pe macadam”. Cum e cazul lui Octavian, venit pentru prima dată. ”Este un eveniment unic în România, se organizează o dată pe an. În plus, e aici, aproape. Este și un motiv să ieșim cu prieteni de-ai noștri. Adunate una cu alta cred că o să avem o seară frumoasă, afară”, își pune speranța Octavian.

O sărbătoare plină de povești

Zumzetul din ”tribunele” amenajate ad-hoc pe tăpșanele aflate de-a lungul traseului crește pe măsură ce lumina se împuținează. Peste tot găsești oameni dornici să împărtășească bucuria unor momente care, în esență, nu durează prea mult. În zona de finish, de la momentul în care zărești farurile mașinii de curse, începi să îi auzi tobele bubuind și până când mașina dispare din raza vizuală după copacii care adăpostesc cortul de ”stop”, trec cam 12 secunde. Cum sunt 51 de echipaje, rezultă, cu totul, 612 secunde de spectacol. Dar unul care, deși e noapte, ridică oamenii în picioare, îi face să strige și să aplaude. ”Haide, Sebiii!”, urlă mulțimea, semn că urmărește cu atenție ordinea în cursă.

Iar între mașini, ai șanse să afli istorii valoroase despre pasiunea care poate fi purtată de un astfel de sport. Cum ar fi cele ”din spatele scenei”, pe care le poate descrie Gabriel Negrilă, directorul sucursalei de la Sibiu a Grupului Autoklass, partenerul de mobilitate al Raliului Sibiului. Inginer de profesie, Gabriel Negrilă are zeci de ani de pasiune în pregătirea mașinilor de raliu, din vremurile în care televiziunea din România avea un program de două ore pe zi. ”Erau bugete mici, piese modificate special, pe care nu le găseai de cumpărat, trebuia să găsești unde să modifici piesele, «pe sub mână» la diferite uzine. De exemplu, brațele raliurilor sunt cu totul diferite de mașinile de stradă, au alte unghiuri, pentru a aborda virajele și a avea stabilitate. Eh, nu era ușor pe vremea aia să produci astfel de brațe”, amintește Gabriel Negrilă.

În momentul în care își oprește ușor povestea, un alt echipaj de raliu luminează coborârea din Șanta, ridicând oamenii în picioare. Gabriel Negrilă înțelege și adrenalina celor care pilotează. ”În dreapta am mers. E o senzație. Nu mai am vârsta la care să fac sportul acesta: după două ture când m-am dat jos aveam senzația că am fost bătut cu prosopul ud. Mulți se întreabă «ce sport poate să fie pentru un șofer să conducă un raliu?». Nici nu vă dați seama ce efort fac piloții, concentrarea pe care trebuie să o aibă: pe măsură ce crește viteza, unghiul de atenție se îngustează. La 130 de km/h, de exemplu, mai ai un unghi de atenție de 30 de grade. Atât. Pur și simplu ai impresia că se îngustează drumul. Pilotajul de raliu este un mod de a conduce cu totul diferit de cel pe care îl facem noi, ceilalți, care conducem mașini pe stradă”, privește Gabriel Negrilă către noul echipaj ale cărui faruri se văd de după copaci.

Iar poveștile pot continua, despre cum o etapă de raliu la noi în țară costă 6 – 7.000 de euro, despre sprijinul necesar, despre pasiune, în cele din urmă.

Din spatele volanului

”Deja a devenit o legendă proba de noapte de la Sibiu, care este cea mai cunoscută din România datorită popularității. Iar pentru piloți, pe lângă faptul că pilotează noaptea, este important să facă spectacol și pentru oameni, tocmai pentru că știu cu toții că este o probă extrem de apreciată de public”, spune Alex Ardelean. Pilot al Sibiu Racing Team, cei care și-au asumat de anul trecut organizarea Raliului Sibiului.

Întrebat dacă este mai greu să organizezi sau să concurezi în Raliul Sibiului, Alex Ardelean răspunde direct. ”Să îl organizezi: să oferi siguranță piloților, dar și spectatorilor. Am avut foarte mulți voluntari care ne-au ajutat și chiar vreau să le mulțumesc și pe această cale”. 

Eforturile organizării Raliului Sibiului au, însă, o țintă clară: includerea – de anul viitor – în Campionatul European. ”Primăria și Consiliul Județean ne-au ajutat foarte mult, este enorm de important acest sprijin. Am avut o susținere apreciabilă, care ne determină să continuăm promovarea motorsport-ului în Sibiu, astfel încât toată lumea să se bucure”, adaugă Alex Ardelean.

”Ne dorim foarte mult să ținem acest raliu numai pe macadam. Este o tradiție în Sibiu și ne dorim să ajungă în Campionatul European. Aceasta este ținta noastră acum, poate vom reuși de anul viitor”, Alex Ardelean, Sibiu Racing Team

66 de echipaje, din țară, dar și de peste hotare, s-au înscris, anul acesta, în Raliul Sibiului, cea de-a VII-a e etapă din campionatul Național de Raliuri Betano. Au fost înregistrate peste 20 de abandonuri, iar vestea unei mașini de curse care a ars în totalitate (pilotul și copilotul au ieșit în timp util, fără a fi răniți) a făcut înconjurul pasionaților de motorsport.

Etapa a VII-a a Campionatului Național de Raliuri Betano este un eveniment organizat de Sibiu Racing Team, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

Raliul Sibiului este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Sport 2021 și de Consiliul Județean Sibiu, prin Serviciul Public Sala Transilvania.

Evenimentul se bucură și de sprijinul Primăriei Rășinari, Primăriei Gura Râului, Primăriei Râul Sadului și Primăriei Poplaca.

Mașina oficială a Raliului Sibiului 2021 este oferită de Autoklass Sibiu.

Parteneri: Esam Agency, Școala de Șoferi Elit, Sparco, Bucur Tuning, PrintCenter, Schade Berater, Assault Protect, Gorgandin.

Partener de hidratare: Azuga.

Vizualizari: 3888

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Gicu

Acum 1 lună

Da, sunt consumator de raliuri dar si iubitor de natura. Drumul din valea sadului catre rozdesti a suferit destul de mult dupa cele 2 probe. Au ramas 2 santuri pe care apa le va adanci si mai mult. Fara o interventie acum drumul va deveni imprqcticabil pentru masini mici. Inteleg ce greu e sa gasesti probe speciale pe macadam insa trebuie sa intelegeti si voi ca romania nu are drumuri de macadam care sa reziste abuzurilor acestui sport. Sincer as trece raliul pe asfalt, mai ales dupa ce se va asfalta valea sadului, gatu berbecului, rozdesti, paltinis.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus