FOTO VIDEO Sărbătoarea tuberozelor de la Hoghilag: „Parfumul lor puternic amețea fetele care mergeau seara în lan”

Tuberozele din Hoghilag au dedicată an de an o sărbătoare care ține două zile. Anul acesta sunt cu atât mai admirate, pentru că această plantă va deveni prima floare din România cu indicație protejată la nivel european.

Crescute încă din vremea sașilor, se spune că parfumul puternic al tuberozelor „amețea” fetele mari care mergeau seara în lan. Acum e tare greu să mai găsim un câmp în Hoghilag care să nu aibă cel puțin câteva sute de fire îngrijite cu mare atenție de localnici, așa că micii producători le atenționează pe fete să nu petreacă prea mult timp în lan. 

„Era o poveste de pe vremea sașilor că fetele mari n-au voie să intre în grădină seara, pentru că intră mireasma aia și le deschide inima și vezi doamne să nu se întâmple alte lucruri. Eu nu știu, am intrat și seara și cu sapa în mână și nu s-a întâmplat nimic”, spune Nicu Costea, unul din cei mai cunoscuți crescători de tuberoze din zonă. 

Nea Nicu primește comenzi din toată țara. Ultima tură de transport a fost la Timișoara, pentru o doamnă care venise în concediu și l-a sunat. A plecat acasă cu 500 de fire și săptămâna viitoare va mai lua 1000, pentru florăria ei. Până acum, Nicu a mai avut transporturi la Târgu Mureș, București, Brașov, Sibiu și Suceava.

În acest moment, terenul său numără aproximativ 5000 de fire. A început să crească tuberoze în urmă cu 16 ani, cu doar două straturi, iar până astăzi a reușit să adune 20.000 de fire crescute. 

„Florile astea trebuie să aibă și mamă și tată.”

Bulbii tuberozelor fac fiecare doar câte un singur fir, odată la trei ani. După ce se ofilesc, sunt scoase din pământ, fiind păstrați doar puii. Bulbii sunt apoi aruncați. „Tot ce vedeți aici vine aruncat dacă a înflorit. Bulbii nu înfloresc a doua oară. Se recoltează doar puii de pe ei. Nu ai voie să îi pui în beci sau în pod, au nevoie de o temperatură constantă, iar înainte de plantare trebuie pus un bol cu apă din care să își tragă umiditate”, explică Nea Nicu.

„După plecarea sașilor, românii au preluat această cultură și vedem că în ziua de astăzi toate câmpiile din Hoghilag sunt foarte parfumate.”

Creșterea tuberozelor nu este o treabă ușoară, astfel că, acum că florile prezintă un interes cu atât mai mare, sunt luate cu atât mai multe măsuri pentru ca modul în care sunt îngrijite să fie cât mai eficient. Tocmai de aceea, a fost instalat un senzor special în zonă.

„Instalarea unui senzor de măsurare a calității aerului, a temperaturii și a umidității pentru a putea estima perioada de înflorire a tuberozelor știind că este o plantă pretențioasă față de factorii de mediu, este un pas esențial în perpetuarea acestei plante”, declară Radu Cretu co-fondator aerliber.ro.

Pe lângă frumusețea lor și particularitatea de a crește doar odată la trei ani, tuberozele mai au ceva deosebit - uleiul lor, pe care oamenii speră să îl poată extrage în cantități cât mai mari și să îl transforme în viitor în parfum.

„Ne bucurăm că este prima floare din județul Sibiu și din România recunoscută. Este o floare care are foarte multă valoare. Pe lângă valoarea decorativă și a faptului că are un procent de înflorire foarte mare, până la 95%, ceea ce o face ușor de comercializat, are și o cantitate foarte mare de ulei volatil. Ceea ce sperăm noi de aici înainte este ca acești oameni să nu se limiteze la a o cultiva, ci îi vor da plusvaloare prin extragerea acestui ulei. Sperăm să fie un punct de pornire pentru o dezvoltare a zonei, și pe lângă floarea aceasta să ajungem să avem și un parfum care să înnobileze întreaga zonă a Sibiului și, de ce nu, a României”, spune Camelia Sava, decanul facultății de științe agricole, industrie alimentară și protecția mediului, ULBS.

Acesta este al șaselea an când se face festivalul, însă cultivarea tuberozelor a început prin anii 1900. Sașii erau cei care au cultivat această plantă și de atunci tradiția continuă. Firul costă între 1,5 și 2 lei, iar producătorii îi așteaptă și mâine pe vizitatori cu povești frumoase și buchete dintre cele mai parfumate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marioara

Acum 3 ani

O floare-i o floare De orice culoare Albastra, alba sau roza, O floare-i o floare De orice valoare Garoafa sau chiar tuberoza...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus