VIDEO 35 de camere, prin munții Sibiului: haită cu opt lupi filmată la Râul Sadului, capre negre și perechi de râși. ”Sibiul stă foarte bine din punct de vedere al biodiversității”

35 de camere de filmat cu senzori de mișcare au fost montate în patru fonduri de vânătoare din munții Cindrel, în județul Sibiu. Demersul, inițiat de o doctorandă din Marea Britanie, are drept scop analiza deplasării animalelor sălbatice în funcție de prezența omului și a activității de creștere a animalelor. Imaginile preluate până acum dovedesc că în jurul sibienilor munții adăpostesc un ecosistem sănătos: o haită cu opt lupi ori o pereche de râși sunt printre imaginile rare surprinse până acum.

Prin intermediul asociației Fauna&Flora International, a unei colaborări cu Universitatea din București, care la rândul ei colaborează cu Universitatea ”Nottingham Trent” din Anglia, la Sibiu a ajuns anul trecut Bethany Smith. O studentă care lucrează la o teză de doctorat în cadrul căreia monitorizează coexistența dintre oameni și faună și modul în care prezența omului și a șeptelului influențează în vreun fel deplasarea animalelor sălbatice. Spre exemplu, și dacă prezența stânelor are un efect benefic ori negativ asupra speciilor de carnivore mari și a speciilor pradă. ”Inclusiv dacă activitatea de creștere a animalelor domestice afectează populația de căprior, cerb, mistreț”, descrie Mircea Mărginean, biolog în cadrul Fauna&Flora International.

35 de camere

”Am fost rugați dacă putem ajuta doctoranda pe partea de logistică, inclusiv de a merge pe teren unde să amplasăm camerele și, o dată pe lună, să mergem să colectăm imaginile. Avem și sprijinul reprezentanților a patru asociații de vânătoare – ei știau cel mai bine unde să fie amplasate aceste camere, având multă experiență, deoarece patrulează aceste zone”, descrie Mircea Mărginean.

Cele patru fonduri de vânătoare din județul Sibiu implicate în colectarea datelor necesare tezei de doctorat sunt 44 – Bistra (al Direcției Silvice Sibiu), 45 – Oașa (al Ocolului Silvic Frumoasa de la Săliște) și fondurile de vânătoare 10 – Sadu și 11 – Negovanu (ambele din cadrul Ocolul Silvic Valea Sadului RA din Cisnădie).

Din luna iunie a anului trecut, în arealul celor patru fonduri de vânătoare au fost amplasate 35 de camere de filmat cu senzori. ”De fiecare dată când verificăm camerele noi anunțăm gestionarii de prezența noastră în zonă. Orice imagini preluate le oferim și fondurilor de vânătoare, deoarece este și efortul lor în acest proiect”, spune sibianul biolog în cadrul Fauna&Flora International.

Ciute. Sursa: Beth Smith/ Fauna&Flora International si Universitatea Nottingham Trent

”E bine să vezi un astfel de ecosistem aproape de casă”

Cele 35 de camere vor rămâne în munții din jurul Sibiului (munții Cindrel) până în luna iunie a acestui an, după care studenta din Marea Britanie va analiza datele și va publica mai multe articole de specialitate, alături de teza de doctorat.

”Din imaginile colectate până acum, putem spune că județul Sibiu stă foarte bine în ceea ce privește diversitatea faunei. De la capre negre la cerbi, căpriori, lupi, urși, râși, mistreți. Asta e foarte important: prezența lupului, ursului și râsului într-o anumită zonă de cele mai multe ori reflectă existența unui ecosistem sănătos, a unor păduri sănătoase, mozaicate, exact ceea ce trebuie să cuprindă habitatul unor astfel de animale. Pentru că acolo unde nu au un habitat propice, nu rămân”, descrie Mărginean.

Capre negre (Rupicapra rupicapra). Sursa: Beth Smith/ Fauna&Flora International si Universitatea Nottingham Trent

El vorbește și despre semnificația prezenței anumitor animale pradă. ”Prezența  animalelor precum cerbul, mistrețul sau căpriorul cumva completează lanțul trofic. Lupul și râsul mențin aceste populații sănătoase, deoarece atacă cele mai vulnerabile exemplare, precum cele bolnave sau bătrâne. E bine să vezi un astfel de ecosistem aproape de casă”.

Imagini rare

Printre imaginile interesante surprinse recent se numără și cea cu o pereche de râși.  ”Spre diferență de lup, râsul este un animal solitar în cea mai mare perioadă a anului. Luna februarie este perioada lor de împerechere, iar atunci își caută perechea și umblă în pereche timp de o lună, o lună și jumătate, după care iar se despart. Iar faptul că a fost filmată o pereche de râși este extrem de îmbucurător, însemnând că habitatele forestiere din jurul Sibiului oferă resursele necesare împerechierii râșilor: hrană, adăpost, liniște”.

Râs (Lynx lynx). Perechea acestuia tocmai trecuse prin fața camerei (imaginile pot fi urmărite în video-ul atașat acestui articol). Sursa: Beth Smith/ Fauna&Flora International si Universitatea Nottingham Trent

De asemenea, haita surprinsă la începutul lunii februarie, cu opt lupi, este o imagine destul de rară pentru România, apreciază Mircea Mărginean. Potrivit lui, la noi, haitele de lupi depășesc rar șase exemplare. ”Haite de opt și mai mari de opt sunt destul de rare. Cei filmați de noi par destul de bine hrăniți, probabil veneau de la o vânătoare”.

Aceeași cameră de pe fondul de vânătoare 10 Sadu a surprins și un urs în trecere, dar și ciută cu vițel (pui) ori capră neagră cu pui. ”Acesta este iarăși un lucru foarte fain: când vezi și râs, și capră neagră în luna februarie înțelegi că există un echilibru bun al ecosistemului. Capra neagră, conform literaturii, este principala sursă de hrană a râsului pe timp de iarnă”.

Fauna&Flora Internațional este cel mai vechi ONG din lume (înființat în 1903) care se ocupă de conservarea faunei și florei. Activează în 48 de țări la nivel global, iar în România implementează proiecte de aproximativ 20 de ani. Printre aceste proiecte este și cel de monitorizare a vieții sălbatice din munții Cindrel, cel de îmbunătățire a conectivității coridorului ecologic între munții Apuseni și munții Retezat (Life Connect Carpathians) sau facilitarea conviețuirii om-carnivore mari. În acest din urmă caz, ciobanii au primit garduri electrice sau câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin.

Sursa imaginilor: Beth Smith/ Fauna&Flora International si Universitatea Nottingham Trent

Citește și FOTO-VIDEO Căprioare surprinse în timp ce se hrăneau în zona Avrigului

Capra neagra (Rupicapra rupicapra):

Căprior (Capreolus capreolus):

 

Cerb (Cervus elaphus)

 

Ciută cu vițel (Cervus elaphus):

 

Cerb (Cervus elaphus):

 

Urs (Ursus arctos):

 

Mistreț (Sus scrofa):

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Ursul brun

Acum 1 an

nu o sa mai dureze mult linistea care inca mai e prin Rau Sadului - Negovanu, daca CJ Sibiu in stupiditatea fara margini, si fara justificare economica asfalteaza (precum anuntat) drumul forestier Paltinis- Muncel - Rozdesti- Lacul Gatu Berbecului
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Da... ce minunat, cum vin englezii aici sa studieze fauna si cate ONG-uri sustin popularea padurilor cu cat mai multi ursi, lupi, etc. si in Anglia nu mai exista niciun urs de prin anul 1200 (da, 1200, adica secolul XIII) si nici picior de lup de prin 1400 (secolul XV). Aia au fost destepti si i-au omorat ca sa poata trai ei in liniste, sa isi creasca oile in liniste, sa se poata plimba in liniste pe langa o padure, nu ca noi, nu mai controleaza nimeni numarul ursilor si vin peste noi in case, gradini, nu poti tine un stup sau o tufa de zmeura fara sa te temi, de oi nici nu mai zic. Aici putem aminti chiar exemplul comunei Sadu care a aparut la Observator acum cativa ani, nu mai putea dormi oamenii din cauza ursilor, stateau toata noaptea sa bata in oale sa ii sperie ca le intrau in curti. Sau atatea comune din jud. Arges, Dambovita sau Buzau de care nu aminteste nimeni pe la stiri unde nu pot copiii sa mearga la scoala de teama. Chiar, turnul sfatului, cand faceti un articol mai serios despre problema ursilor? Despre toti oamenii care si-au pierdut viata sau doar cate o mana sau picior in intalniri cu ursii? E frumos asa de acasa din spatele laptopului sa incurajam biodiversitatea etc. doar ca realitatea din sate e alta si e una crunta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 1 an

Te doare? cum ce? prostia!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Nici sa-i omori pe toti sau pe majoritatea...ca dupa aia iti mananca ierbivorele tot. Iar daca noi nu i-am omorat atunci asta e, s-a ratat sansa, nici englezii nu i-ar omori acum. Desi au densitate a populatiei de cateva ori mai mare decat Romania. Dar stau la oras, prea putini la sat. Si in judetul Sibiu populatia rurala e pe cale de disparitie (in sate adevarate, nu Selimbar sau Sura), asa ca o sa fie tot mai putini atacati.
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Nu trebuie omorâți toți dar trebuie controlat numărul lor. S-au înmulțit fără măsură. Dacă s-ar ocupa cineva serios de toată chestia asta ar fi altceva. În vremea comunismului fiecare ocol silvic știa exact numărul de urși permis intr-un anumit areal, padurarii cunoșteau bârlogurile, se punea mâncare in anumite locuri si urșii nu coborau in sate sau orase sa intre in curți sau case. Acum... sufletu... Nu există legi clare, zone mari de pădure au fost vândute la privați care nu se ocupă de animalele de acolo ci organizează doar ocazional partide de vânătoare și e în interesul lor să aibă cât mai multe exemplare pe teren. Oare câți oameni trebuie sa mai moară sau să fie răniți până se trezește lumea? Sau daca victimele sunt din rândul populației rurale nu contează, nu? Dacă au haine de la second, cizme de cauciuc și miros a ceapă sunt cantitate neglijabilă, nu? Dar dacă, ferească Dumnezeu, ar muri intr-o zi copilul vreunui deputat, oare s-ar trezi lumea? Acum ceva timp au fost atacați un barbat si o adolescentă de un urs pe stradă in Făgăraș. A fost atacat un medic din Brasov in propria curte. A fost atacat si un barbat din Arpașu de Sus si a ajuns la spital cu rani grave. Altul din Porumbacu de Sus. Anul trecut a murit un cioban tanar de 26 de ani din Harghita, omorât de urs. Mihai Cadar se numea. A auzit cineva de el? Dar de ursul Arthur si tragedia morții lui a auzit toată țara și s-a dat lumea de ceasul morții pentru animal, mai ales ONG-urile. Acum vreo doi ani a murit un barbat din Cucerdea, jud. Mures, omorât de urs in timp ce era la pescuit. In Argeș e cel mai rău, stau oamenii din sate de pază in fiecare noapte in ture, le intră urșii in curti, in case la frigidere si nu află nimeni de dramele lor. Ar fi atâtea exemple.... e o problemă care crește și autoritățile o matură repede sub covor de fiecare dată când e atacat cineva. In Sinaia au fost atacați doi turiști de o ursoaica cu pui pe drumul spre castelul Peleș (după cum au declarat chiar ei), iar primarul din Sinaia a spus in fața presei că tinerii "s-au agățat în gardul de lângă drum".... Dacă vreți un exemplu mai apropiat, vedeti cazul fermierilor din zona secașelor despre care a scris si Turnul Sfatului dacă îmi aduc bine aminte. Le omoară vacile si oile sistematic, vin in fiecare seară, uneori le omoară și câinii. Oamenii de la țară traiesc drame și nu e deloc valid argumentul ca oricum se depopuleaza satele. Cunosc destule comune cu sute de locuitori fiecare in care sunt și familii tinere cu copii. Cu ei cum rămâne? Și oricum... la ce mamă de necaz vine peste noi, ne vom muta cu toții la sat in vreo 2-3 ani așa că ar fi in interesul nostru ca pădurile si campiile sa fie administrate cum trebuie.
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

Daca nu s-ar mai taia si fura padurile animale ar avea locul locul si nu ar mai cobori in zona locuita de oameni. De vazut anumite zone din padurea Rau Sadului unde efectiv padurea este rasa pe coasta muntelui de sus pana jos. Daca ar disparea lupii, de exemplu, care se numeau sanitarii padurii, animalele salbatice bolnave ar transnite boli inclusiv animalelor domestice respectiv oilor, caprelor etc astfel si oamenii ar fi afectati Pamantul , padurea nu ne apartine noua oamenilor, este a tuturor. Ne plangem ca nu ne este bine dar nu facem nimic sa ne fie bine noua si animalelor in acelasi timp. Ar trebui verificat si cate gunoaie si apa poluata se arunca in Rau Sadului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 an

prosti intalnesti la tot pasul...mai rar din cei de calibtu tau!!!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Ne mutam toti la sat? In ce case? :) Frumos ar fi daca ar lua surplusul de pradatori tari din vest, dar na, costa si probabil nu ar fi fericiti unii sa-si transforme natura devenita parc/ferma in salbaticie mai mare. Nici eu nu sunt fericit ca nu-mi mai vine sa merg in unele locuri din cauza potentialelor atacuri, dar ar trebui facuta o analiza la sange a situatiei in care suntem, sa fie batut in cuie unde si de ce e problema si unde e mediu natural sanatos, din care oamenii ar trebui sa se retraga putin.
Raspunde

CX

Acum 1 an

Daca ar fi hrănite animalele sălbatice așa cum se face pe vremea lui C..., nu ar mai cobori in sate
Raspunde

@ Adina

Acum 1 an

ai uitat in toata polologhia ta de doua episoade: 1- Mazilirea celor 4 pui de urs fix acum un an, ce aveau doar vreo doua saptamani de catre niste primate - muncitori forstieri - a caror treaba era incurcata de barlogul ursului si au ras totul - si padure si animale. 2 - nesfarsita poveste nemuritoare si lacrimogena cu vacile de la Crint - cand unii se apuca sa faca zootehnie in creierii muntilor in arealul ursului si lupului. Dar asta e tipica - iti faci vila in creierii muntilor si apoi faci reclamatie ca-ti trece ursul prin fundul gradinii. Get a life Adina nu te fa ca-ti pasa excesiv de oamenii din Arges , Brasov, Harghita, etc, care traiesc in vecinatate cu ursul de sute de ani.
Raspunde

Nils

Acum 1 an

Nu o mai țineți cu taiatul pădurilor, pentru că urși coboară pentru hrana procuratura ușor. Unde se taie pădure crescută, zmeura,mure negre,afine,dar zece kg se aduna greu si de catre urși. Dar culturile si stînile sau satele nu mai sunt păzite cum erau pe vremea bunicilor,urși au devenit foarte îndrăzneți și nu mai fug de om.Ei aveau frica de om.
Raspunde

O. intrebare

Acum 1 an

Cum a fost posibil ca ideea unei studente straine sa fie acceptata rapid si usor, si urgebt sa se puna camere video in locurile esentiale ca sa si faca ea teza de doctorat??!! cine si pentru cati bani a hotarat asta?!! . Sa incerce un student roman sa faca o lucrare intr-o zona de interes si sa vedeți cate piedici i se pun. asta trebuie investigat, nu cate capre negre circula pe acolo.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus