Sonok Rivetto, noul manager general al Continental Sibiu: Am depășit criza provocată de pandemie, estimăm ani de creștere și lucrăm la planuri de expansiune

Sonok Rivetto, noul Manager General al Continental Sibiu este cetățean american, născută în Corea de Sud, și vine la Sibiu după o experiență de 15 ani în grupul Continental, ocupând de-a lungul anilor mai multe poziții în cadrul locației Seguin, Texas, precum și alte locații Continental din lume. Cu o diplomă de licență în Știință în Inginerie Mecanică și masterat în Administrarea Afacerilor, Sonok și-a construit o carieră de succes în Continental, intrând in companie ca student, așa cum mii de studenți o fac anual la nivel global, preluând de-a lungul timpului diferite responsabilități în zona de producție, business și general management.

 

Vă aflați în Sibiu din luna septembrie, ați avut ceva timp să vă acomodați. Care este prima impresie pe care v-a lăsat-o Sibiul?

În general, ne-a impresionat orașul, ne-am îndrăgostit de Sibiu. Mie și familiei mele ne place în mod special centrul istoric, modul în care orașul încă păstrează și conservă istoria. Am văzut foarte multe clădiri istorice restaurate la frumusețea pe care o aveau odată. Îmi place foarte mult asta. Pe unde mergi găsești obiective istorice.

Cât privește Continental Sibiu, pot spune că sunt la fel de impresionată. În 18 ani de existență, această locație a cunoscut doar creștere. Iar oamenii pe care îi vedeți acum în funcții de conducere, majoritatea au început de jos, odată cu locația. Ai cu totul și cu totul alt sentiment când știi că ai fost parte din această creștere, că ai muncit zi de la zi la ceea s-a realizat până acum. Eu am venit aici din exterior și am găsit totul foarte bine pus la punct, totul funcționează perfect și mă bucur să găsesc oameni atât de pasionați de munca lor și dornici să sprijine la dezvoltarea acestei locații.

Știați ceva despre Sibiu sau despre România înainte să ajungeți aici? Să nu-mi spuneți că ați căutat pe Google...

Am efectuat o vizită aici în trecut în scop de afaceri. Am ținut minte că este o locație mare, cu o conducere eficientă și oameni implicați. Cert este că nu m-aș fi așteptat niciodată că voi ajunge să lucrez aici cândva. Când oportunitatea s-a ivit și s-a deschis o poziție în Sibiu, instant mi-am dorit-o.

Deci dvs. v-ați dorit să ajungeți aici, nu a fost o conjunctură.

A fost ceva la mijloc. Mă apropiam de finalul misiunii mele internaționale în Manila, Filipine, și regula generală este ca atunci când ajungi la final trebuie să cauți o nouă funcție. Stăteam de vorbă cu managerul meu, discutam ce oportunități ar fi, și existau deja câteva locații la care ne uitam. Sibiul era una dintre ele.

Cine mai era pe listă?

Nu pot să vă spun. Pot să confirm că mai era o locație atractivă din Europa. Eu sunt mamă a trei copii și înainte de a lua decizia am discutat-o cu soțul meu. Copiii mei au cinci, șase și nouă ani, deci ne-am orientat către ceva care să se potrivească atât familiei, cât și carierei mele.

Deci Sibiul este un mediu bun pentru a crește o familie.

Sibiul este un oraș minunat de familie. Noi suntem din Statele Unite ale Americii și SUA în ultimii zece ani parcă au devenit nesigure. Uneori parcă ți-e teamă să mergi pe jos, dacă nu ești într-o metropolă mare, unde tot timpul trebuie să te deplasezi dintr-un loc într-altul. Acolo toată lumea merge cu mașina personală oriunde are nevoie. Și totul este atât de dispersat încât trebuie să faci planuri.

Sibiul îl puteți traversa la pas fără teamă...

Exact. Este pentru prima dată după mult timp când m-am simțit în siguranță gândindu-mă la copiii mei care vin pe jos acasă. Pentru că sunt apropiați ca vârstă am vrut să meargă împreună la școală, în oraș.

Haideți să vorbim acum și despre Continental. Privind în ansamblu care este situația financiară a Continental Sibiu, ce ați găsit?

Cum am spus, Continental Sibiu a fost întotdeauna într-o creștere. Începând cu anul 2019 și în 2020 mai ales, industria automotive a atins un punct maxim de scădere. Începând cu 2021 am revenit pe creștere și anul acesta este primul cu creștere solidă, pe care o estimăm constantă pentru următorii ani. După 2025 vedem o nouă etapă de creștere. Pentru această etapă ne pregătim acum, inclusiv pentru acel moment demarăm în prezent extinderea școlii duale și introducem clase noi. În trei ani vom avea mare nevoie de absolvenți.

Deci, pot trage concluzia că la Continental Sibiu a fost depășită criza provocată de pandemie.

Absolut. În paralel lucrăm la planuri de expansiune. Din nou, nu vă pot oferi prea multe detalii pe această temă, însă în ansamblu facem planuri de expansiune pentru că sunt afaceri noi care vor să vină aici. Continental are mare încredere în echipa de la Sibiu și vrea să aducă aici noi structuri. În special în zona de R&D conducerea Continental este încântată de ceea ce s-a realizat în ultimii ani și vor să continue trendul.

Bănuiesc faptul că vă referiți la investiții pe termen lung.

De principiu aceste noi investiții ar trebui să demareze după anul 2024. Cum v-am spus, urmează câțiva ani de creștere constantă, apoi trecem la nivelul următor.

Cum afectează războiul din Ucraina aceste planuri de dezvoltare?

Sinceră să fiu, din punct de vedere al afacerilor singurul efect pe care l-a avut războiul a fost că unele lanțuri de aprovizionare au fost perturbate. Mă refer în special la materialele pe care le primim. Toate aceste disfuncționalități au fost depășite.

Deci... nu prea mult.

Nu, nu prea mult. Asta din punct de vedere al afacerilor. Din punct de vedere uman, este cu totul altceva. Bineînțeles că există oameni afectați, oameni îngrijorați de ce se întâmplă în Ucraina, de refugiați, precum și oameni preocupați de evoluția globală a situației. Este firesc. În ceea ce privește mediul de afaceri, nu ne așteptăm la scăderi sau probleme grave.

Imediat după începutul războiului mai multe companii din zona Sibiului s-au oferit să angajeze refugiați ucraineni. Aveți angajați din Ucraina la Continental Sibiu?

În acest moment nu știu să avem. Ce știu cu siguranță este că avem deschidere pentru oricine dorește să se angajeze, pe orice poziție, atâta timp cât îndeplinește criteriile job-ului respectiv. Oricine este binevenit.

Ca efect al pandemiei, dar și în urma izbucnirii războiului, vedem în acest moment o creștere a inflației în toată Europa. Această creștere a inflației se reflectă în erodarea salariilor angajaților. Continental Sibiu are planuri pentru o creștere a salariilor, ați avut discuții pe această temă?

În general Continental nu ajustează salariile în funcție de evoluția inflației. Dacă apar situații specifice care trebuie abordate, atunci ne concentrăm atenția asupra lor, căutăm soluții, vedem dacă este fezabilă o creștere salarială sau putem lua alte decizii de sprijin. Dar nu, niciodată nu creștem salariile în ritm cu inflația. În nicio locație nu se întâmplă asta. Eu cred că în România creșterea inflației este o problemă importantă, este o grijă a angajaților noștri și încercăm să vedem ce putem face. Dar trebuie să ținem cont că nu este o situație punctuală, este o problemă cu impact global și toată lumea resimte efectele. Pot să dau asigurări că ne gândim la soluții pentru a veni în sprijinul angajaților noștri.

După cum ați putut vedea în jurul Continental, economia Sibiului este strâns legată de economia Germaniei. Dacă Germania merge bine, atunci și Sibiul va merge bine, cam aceasta este regula pe aici. Ce semnale aveți de la Continental în această direcție, de la compania-mamă?

În ultimii ani Continental a trecut printr-un proces de transformare, o reorganizare din punctul de vedere al companiei. Eu văd o legătură foarte strânsă între Sibiu și Continental Germania și văd perspective solide de creștere. Bineînțeles, nu mai vorbim despre investiții masive sau expansiune ca în alți ani, dar vedem o consolidare susținută a afacerii. Continental caută o poziționare cât mai favorabilă pe piața globală și nu știu dacă sunteți la curent cu asta, dar multe dintre afacerile noastre sunt stabile și au un impact crescut asupra piețelor europene pentru că majoritatea clienților sunt din zona Europei. Cred că undeva până la 80% dintre clienții noștri sunt din Europa, 80% din ceea ce noi producem și transportăm, pleacă spre un client din Europa. Deci, din acest punct de vedere eu văd o evoluție bună pentru Continental în toată Europa, România fiind foarte avantajată de poziția sa. Există competențe ridicate aici și un raport eficiență-cost foarte bun. După cum puteți vedea, avem aici un mix foarte bun de competențe, raport eficiență-cost, oameni pasionați, deci toate ingredientele pentru o viitoare dezvoltare sustenabilă.

Pe de altă parte, Continental este cel mai mare angajator din Sibiu. Sunt peste 4.000 de oameni și familiile lor care depind de ceea ce se întâmplă aici. Simțiți o responsabilitate în plus?

Nu sunt convinsă că se aplică direct fiecărui oraș în parte, dar când eram în Filipine știam că fiecare angajator are un impact, mai mare sau mai mic, asupra a alți opt oameni din jurul său, de la membri ai familiei până la vânzătorul de la magazin sau rude. Companii de genul acesta, cu mii de angajați, au cu siguranță o responsabilitate suplimentară. Deciziile pe care le luăm trebuie foarte bine cântărite, exact cum vorbeam mai devreme de spre inflație, nu poți să te grăbești, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte, să protejezi în același timp afacerea și profitabilitatea ei. Este un echilibru care trebuie atins. Căutăm tot timpul măsuri care să îmbunătățească mediul de lucru, spre exemplu flexibilizarea timpului de lucru, posibilitatea de a munci de acasă. Sunt măsuri utile și practice în vremuri dificile, care se aplică doar anumitor job-uri. Cu sinceritate vă spun, cred că astfel de companii au o responsabilitate imensă, trebuie să fim prevăzători și să luăm deciziile potrivite astfel încât locația să continue să crească și să avem succes împreună.

Ce perspective vedeți pentru industria automotive în următorii ani, ținând cont de faptul că întreaga economie a Sibiului este legată de această industrie?

Cu siguranță trece printr-o perioadă de schimbare și cred că se va mări concurența, mai ales pentru că se îndreaptă spre o dominație IT și software. Cred că de aceea și compania noastră trece în prezent printr-o transformare, astfel încât să fie poziționată corect față de piață în viitorul apropiat. În paralel căutăm să suplinim noile nevoi ale clienților noștri. În general cred că da, va fi o provocare mare, însă nu lăsăm oportunitatea să ne scape, ne pregătim pentru ea și ținem pasul.

Deci Continental Sibiu este pregătit pentru viitorul industriei automotive.

Da, cu siguranță.

Așadar, ca să tragem o concluzie. Nu doar că vă simțiți bine la Sibiu, dar și Continental Sibiu trece printr-un moment bun, a depășit problemele din anii anteriori și se pregătește de noi creșteri și o nouă dezvoltare, de unde și planurile de a angaja o mie de oameni noi.

Da, absolut. După 2025 ținta noastră este să ajungem la 5.000 de angajați, adică mai mult ca oricând.

O ultimă curiozitate. Ce faceți în timpul liber prin Sibiu?

Pentru că avem copii mici, ne place foarte mult să ieșim la plimbare în centrul istoric, mergem des în Piața Mare, Piața Mică, ne așezăm la o terasă sau un restaurant. Ce mi se pare foarte interesant este că tot timpul găsim un eveniment sau un festival, se întâmplă ceva și tot timpul un lucru nou. Până acum nu am avut timp să ne plictisim. Și încă un lucru. Iubim parcurile din Sibiu, pădurile din apropiere, este atât de multă verdeață și aer curat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 an

Yoko Ono a vorbit frumos , ca la carte. Bā se vede scoala vestului. Si cliseele ( normal! ) nu sunā sovietic. Ambalate frumos, sclipitoare ! O sā fie bine! Avem planuri complexe ! Nasol cā duduia subestimeazā puterea lui Putin in regiune si robinetul cu gaz pe care îl are. Pe de altā parte natia asta e croita genetic sā trādeze. In 44 am intors armele....ea nu stie cā e de pe alte meleaguri. Un politician mai sturlubatic poate face o figurā oricând unui investitor , îl poate fecunda pentru o spāgutā datā de rivalul economic...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 1 an

Oare ce fumează doamna când vorbește de ani de creștere?
Raspunde

Robert

Acum 1 an

Din pacate pentru Continental angajatii productivi si implicit calitatea muncii lor nu sunt o prioritate. Pe primul loc e "bottom line" adica profitul. "niciodată nu creștem salariile în ritm cu inflația. În nicio locație nu se întâmplă asta." - doamna manager general e prost informata. Sa intrebe la Conti Timisoara unde ani la rand a existat marirea salariului cu inflatia, separat de marirea pe baza performantelor, ceea ce la Sibiu nu a fost cazul ! Si da, e adevarat ca cel putin in ultimii 2 ani majorarile salariale au fost in multe cazuri SUB nivelul inflatiei desi oficial s-au laudat ca nici un angajat nu va primi mai putin decat inflatia anuala ! Poate asa isi da seama de ce in ultimele 18 luni au plecat peste 50% din angajatii cu experienta din R&D in unele cazuri echipe intregi cu sefi cu tot, unii fiind inlocuiti cu tineri cu zero experienta, avand inca posturi neocupate de peste un an.
Raspunde

Sheep

Acum 1 an

Si la Timiosara, si la Iasi, salariile sunt peste ce se ofera in Sibiu, mai ales cand vorbim de aceleasi functii. Pe langa asta, bonusuri si prime extra (13lea salariu, prime de sarbatori). Iar cand vorbim de beneficii, strategia locala de "remote work" e sub ce ofera celelalte locatii (60% remote vs full remote). Oare cat o sa mai mearga scuza cu "Trebuie sa luam in considerare ca locatia din Sibiu are si fabrica"?
Raspunde

Soricel

Acum 1 an

Te invit sa vezi maririle salariale intr-o companie anteprenoriala cu patronat roman (peste 500 de anagajati). Acestea sunt aproape inexistente! Ce rata inflatiei? …
Raspunde

Team lideriță cu impresii

Acum 1 an

Care este nivelul salariului mediu net pentru fabrica de la Sibiu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dezvoltare low cost, atat!

Acum 1 an

Cand reloci la sibiu 4000 de oameni, inseamna ca dezvoltarea ta ca si corporatie, nu e sanatoasa! Nu e sanatoasa pentru corporatie, pentru oras, pentru angajati! De ce toate aceste corporatii s-au oprit pe linia carpatilor ? Cand treceti linia geografica a muntilor sa mergeti voi la angajati acasa, nu invers, distrugand orase, asa cum ati facut cu sibiul ?
Raspunde

Soricel

Acum 1 an

Aici e de vina statul roman care nu a fost in stare (sau nu a avut interesul) sa faca o infrastructura viabila in toate zonele tarii. Cand nu legi cele mai sarace zone ale tarii cu drumuri ….obtii relocare in zonele usor de abordat si unde companiile straine au interesul sa investeasca!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Claus

Acum 1 an

Slaba calitatea produselor fabricate de Continental in Ro,au cam 35% viata fata de cele de import,testat urmarit evolutia si pagubit de 4 seturi in doar 2 ani.
Raspunde

CT

Acum 1 an

Atata vreme cat mentalitatea in cadrul conducerii multinationalelor nu se schimba nu se va rezolva nimic in privinta fortei de munca. Veti avea parte in conducere de aceeasi pupincuristi incapabili care vor stii doar sa dea cu biciul in oameni. Oamenii vor sta doar atat cat nu gasesc o alta oferta mai buna in alta parte. De aici si nevoia de organizare in stil mafiot a colaborarii intre departamentele de angajari ale multinationalelor. Limite de salarizare aranjate tacit, ilegal, pentru a mentine cat mai jos nivelul salarial. Se pune o presiune deosebita pe Team Leaderi sa nu acorde calificative bune, petru a nu da mariri. Cei care sunt selectati in conducere sunt "yes man"-ii care executa orbeste ce li se cere. Criteriile de competenta sunt la nivel de gradinita. Principala virtute in corporatie este slugarnicia. Spalare pe creier, asta se face in multinationale. Ca sa nu mai vorbim de sifonarea veniturilor in exterior si contributia de domeniul penibilului la bugetul de stat. Se lauda ca ofera locuri de munca - pentru sclavi - pe care insa nu le pot ocupa decat cu greu. Multi oameni refuza sa mearga in 4 schimburi pentru banii aia. Aici intervine statul, care lupta impotriva romanilor. Au desfiintat industria si tot ce era alternativa de lucru in Romania. Au pus taxe si biruri pe privati (pe aia mici, astia de-ai nostri) si controale de la toate organele posibile, pentru a se asigura ca oamenii nu au alternativa. Traiasca klaus werner iohannis si globalistii lui. A, sa nu uit: La Continental Sibiu exista marire in pas cu inflatia. A fost insa scoasa iar cei care au protestat au fost pusi pe liber. Le fel ca si cei care au vrut sa faca un sindicat al angajatilor. Dictatura cu acte in regula. Traiasca noul Wermacht progresist.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Croitoarea reloaded !!!

Acum 1 an

dna are un cv no name, casual, nicidecum pt o prestatie demna de europa ! un esec total, incompetenta globalista isi arata limitele! dna este o simpla persoana de contact, propulsata de globalistii perversi in fata! yes woman-ul perfect! sibiul primeste ceea ce merita! aviz lipitorilor corporatiste vandute, cele care de peste 18 ani, sug seva orasului! aia de nu au nimic in comun cu sb, cu competenta automotive, doar cu real estateul si cu parvenirea sociala! rusine acestui colos care a distrus orasul!!! faliment cat mai placut, termitelor globaliste!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Johhny

Acum 1 an

Halucinezi prietene, doamna a fost GM tot la Conti in Filipine inainte + Operations Manager. La Sibiu are aceeasi pozitie ca in Filipine. Cam pe cine te asteptai sa vina la Sibiu ? Vreun Elon Musk ? Sunt curios CV-ul tau de muncitor la banda cum arata.... Hai sictir de frustrat.
Raspunde

1

Acum 1 an

@johhny din pacate pt tine nu-s la banda, dar decat un "profesionist pasionat", asa ca majoritatea celor de-acolo, mai bine la banda, fratica! Aia de la banda va tin, ca altfel profitul ar fi pe crestere negativa ! Vai steaua voastra!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hibridizare

Acum 1 an

un hibrid, transcend globalist, no human being! trans human in action! rusine sibiu !!! rusine tuturor care au acceptat un no name peste filiala !!! rusine conti central, va dovediti limitele incompetentei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus