Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Al doilea cel mai mare furnizor de electricitate din Sibiu renunță la licență

Al doilea cel mai mare furnizor de electricitate din Sibiu renunță la licență

ANRE va lua mâine o decizie cu privire la retragerea licenţei pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, acordate societăţii A Energy Ind SRL. Compania a decis să se retragă de pe piață după aproape 10 ani de la obținerea licenței și cu o cifră de afaceri de aproape 65 milioane de lei.

A Energy Ind SRL a obținut licența de furnizare a energiei electrice în iulie 2013. Compania își are sediul în Sibiu și a fost fondată în anul 1992.

Reprezentanții companiei au explicat pentru Turnul Sfatului că au luat această decizie pentru a nu mai fi obligați să raporteze diverse informații către autoritatea de reglementare în situația în care de la sfârșitul anului trecut nu mai furnizează energie electrică. Aceștia ne-au mai spus că firma sibiană a furnizat electricitate în mai multe zone ale țării, iar consumul mediu lunar a fost între 3.000 și 5.000 de MW.

„Noi am furnizat energie electrică pentru întreaga țară. Am avut clienți din toate zonele țării. Nu putem să vă oferim un număr [al clienților], să știți că lucrurile se reduc la cantitatea de energie, nu neapărat la numărul de consumatori. Pot fi companii care pot avea mulți consumatori mici și pot fi companii care lucrează doar cu societăți foarte mari și atunci ele au un număr mai mic de consumatori, dar din punct de vedere economic sunt mai importante.

Cantitatea medie lunară era undeva între 3.000-5.000 de MW. Compania noastră și-a îndeplinit toate obligațiile, în sensul că am dus toate contractele la termen, ceea ce înseamnă că treptat cantitatea a scăzut spre finalul anului. Noi, de fapt, de la sfârșitul anului trecut nu mai furnizăm energie electrică; am așteptat ca fiecare contract pe care îl aveam în desfășurare să se încheie și nu le-am reînnoit. Ne-am îndeplinit angajamentele față de consumatorii noștri. Deși condițiile din piață au fost extraordinar de dificile am mers cu ei până la capăt. Ultimele contracte aveau ca termen 31.12”, ne-au spus reprezentanții furnizorului sibian.

Potrivit acestora, inițial conducerea companiei intenționa să-șisuspende activitatea, însă în final a fost luată decizia de retragere a licenței. „Sunt foarte multe obligații de raportare către autoritatea de reglementare. Deși inițial ne-am hotărât să suspendăm activitatea, ne-am dat seama că n-are niciun sens, lucrurile nu se vor îndrepta în piață și am hotărât să solicităm retragerea licenței ca să nu mai fim nevoiți să raportăm toate datele, mai ales în condițiile în care nu aveam niciun client. Nu mai avea nicio logică să păstrăm licența de furnizare”.

Potrivit datelor de pe site-ul companiei, la sfârșitul anului 2021 A Energy Ind deservea 508 locuri de consum, dintre care 417 clienți non-casnici mici, 59 de clienți non-casnici mari și 32 de clienți casnici.

Compania a raportat pentru 2021 un profit net de peste 10,8 milioane lei. Aceasta îi are ca asociați, cu părți egale, pe George Soare și cetățeanul german Siegfried Losch, ambii fiind asociați și în alte companii de producție a energiei electrice.

Precizăm că, potrivit datelor ANRE, în județul Sibiu din cinci companii care aveau licență de furnizori de energie electrică - Energy Recycliing, Eurocontor, Sobis Solutions, A Energy Ind și Romgaz - primele trei au licențele expirate, rămânând activă în prezent doar cea a companiei Romgaz, deținută de stat în proporție de 70%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus