”Electricii”. Cum a crescut la Sibiu cea mai mare comunitate de ebikeri din România

Cei care au un obicei în a merge pe munții din jurul Sibiului cu siguranță i-au mai zărit: gonesc în șir indian prin toate hârtoapele, coborând cu repeziciune pe rădăcini și stânci și gâfâind într-un ușor șuier de motor electric pe urcări abrupte. Cu toții au o pasiune care le imprimă zâmbete largi pe buze cale de zeci de kilometri: bicicleta electrică pentru off-road. Sau ebike, în limbaj mai nou. Iar la Sibiu a crescut cea mai mare comunitate de ”ebikeri” din România. ”Electricii”, cum mai sunt botezați de unii. 

Bicicletele electrice pentru off-road au apărut în urmă cu vreo zece ani. Au ”cucerit” rapid Occidentul, iar în România explozia începe abia acum să creeze comunități. Cea mai mare este tocmai la Sibiu fiind botezată simplu: ”Ebike Sibiu”. Numără aproape 90 de membri, din cele mai diferite profesii și cu grade diferite de pregătire în ceea ce privește „datul cu bicicleta” ori condiția fizică. Jumătate dintre ei sunt foști moto-enduriști, asta fiind și una din explicațiile pentru care la Sibiu s-a format cea mai are comunitate de ebikeri din țară. Cealaltă explicație este legată de traseele halucinant de captivante pe care le poți găsi la câteva pedale de Sibiu.

Sufletul

”Ebike Sibiu” a apărut ca un grup de WhatsApp. Unul creat de Angelo Ștefănescu, de la KTM, de numele căruia se leagă începuturile ATV-urilor în România. ”De când a lansat KTM prima bicicletă electrică am început să mă dau. «Uau», a fost prima senzație. Doar că era o bicicletă grea, de vreo 40 de kilograme, mă dădeam mai mult «prin jurul stânii», ca să spun așa. Apoi, tot KTM a lansat și prima bicicletă cu suspensii și pe față și pe spate, electrică, sub 20 de kg. Doar că nu prea aveam cu cine să mă dau, chiar dacă am cumpărat mai multe. Punctul de cotitură a apărut după ce soția mea și-a rupt piciorul la schi și am hotărât să îi cumpăr și ei o bicicletă electrică, pentru recuperare: cu o astfel de bicicletă putea să țină ușor ritmul. Explozia a fost, însă, în pandemie, când mulți și-au cumpărat astfel de biciclete, cu care ajungeau departe prin păduri”.

Grupul de WhatsApp a început să crească, iar turele cu ebike-ul prin munții Sibiului și împrejurimi s-au înmulțit cu tot mai mulți participanți. ”Cred că jumătate din grup sunt foști enduriști, iar restul sunt bicicliști. Ebike-ul se aseamănă cu ciclismul și motociclismul, dar este, totuși, un alt fel de sport. Acolo unde bicicliștii împing, de exemplu, noi urcăm pe ebike-uri. Traseele noastre sunt mai ușoare decât cele ale enduriștilor, deoarece nu poți urca chiar peste tot cu ebike-ul. Pe de altă parte, cu siguranță ebike-ul îi ajută pe cei care sunt mai puțin în formă să practice un sport pe care altfel nu l-ar putea începe”, spune Angelo. 

Angelo Ștefănescu (dreapta) într-o tură prin zona Poienii Godea

Adesea cu el în frunte, turele celor de la Ebike Sibiu au început să includă și oameni care n-au mai fost în viața lor pe un traseu de zeci de kilometri pe munte. Au apărut ieșirile cu soțiile, dar și turele de mai multe zile. ”O dată pe an plec într-o tură de cinci zile cu prietenii, în căutarea unor locuri noi. Anul aceasta am fost la Șureanu. Clar, există ture faine și de o zi. Dar să pleci patru-cinci zile în traseu de munte, fără să întâlnești agitația urbană, mi se pare epic”.

Laurențiu Spătaru (52 de ani) este medic. A descoperit ebike-ul prin intermediului lui Angelo. ”Triatlonist fiind, ebike-ul a completat mersul în tandem cu mine și al prietenei mele, Paula. Mă bucur săptămânal de aceste beneficii, la ture de cca 100 km alături de partenera mea, care pedalează pe ebike și, practic, mă impulsionează să fac eforturi maximale”. Consideră experiența bicicletei electrice pentru off-road de neratat. ”Descoperi aceeași plăcere a ciclismului indiferent de gradul de pregătire sportivă. O excelentă completare a unei echipe de cicliști, cu curbe diferite de anduranță, pentru o experiență inegalabilă”.

”Își va vinde mașina”

La 44 de ani, inginerul Sorin Mercurean are un trecut în care a bifat trasee cu mountain-bike-ul și cu ATV-ul. ”În 2019 am descoperit Emtb-ul, iar povestea este super interesantă. M-am întâlnit întâmplător cu Costelino, de la Actiosport, în parcul Sub Arini și povesteam noi de biciclete, iar la un moment dat îmi zice: «treci mâine pe la magazin că-ți dau o zi o electrică și vezi cum este». A doua zi, după câteva explicații tehnice, am urcat pe electrică și am plecat înspre Poplaca prin pădure. După ce am intrat pe poteci, mi-am dat seama că eu aveam gura până la urechi, așa fericit eram și entuziasmat. După ce am predat bicicleta, am ajuns acasă și primul lucru a fost să caut o electrică. Culmea este că exact în acea perioadă cei de la YT industries au lasat noul lor model electric, YT Decoy. De atunci și până azi am calarit bicicleta cat de des am putut”, povestește Sorin.

Pentru ”electricii” din Sibiu, sfârșitul de săptămână înseamnă, cel mai adesea, cel puțin o tură de zeci de km prin munții din jurul Sibiului

Pasionat și de reparațiile sau modificarea bicicletelor, Sorin este convins că pasionații de bicicletă au nevoie doar de o tură cu un ebike. ”Sunt sigur că își va vinde mașina”. ”Îmi plac atât traseele de creastă, pe care «bagi» kilometri intregi de munte, dar îmi plac și cele special amenajate, cum sunt cele de la Postăvaru, Pasul Valcan, Straja, Băișoara. Din păcate, acestea cam lipsesc pe la noi. Ok, avem la Arena Platoș, și pe această cale îi felicit, doar că este puțin scurt”. 

Și pentru Sorin, turele faine sunt cele pe mai multe zile. ”Îmi aduc aminte de tura din munții Cindrel, când am plecat din Păltiniș și am ajuns la Oașa doar pe creasta munților. A fost de poveste, atât datorită peisajului, cât și găștii cu care am fost. În acest sport contează mult și cu cine te dai”.

Bicicleta electrică mai are un mare avantaj: poate fi folosită și iarna. Foto: Angelo Ștefănescu

Tot din Ebike Sibiu face parte și Florin Olăreanu, de 48 de ani, inginer. Aleargă, înoată, practică boardkiting, dar și schiul de tură ori cel alpin. ”Am descoperit ebike-ul după ce am folosit mountain-bike-ul timp de zece ani. După ce am descoperit electrica, cea «clasică» a rămas în cui”, arată Florin. ”Adrenalină și transpirație” este descrierea pe care o dă ebike-ului, din care stoarce kilometri aproape săptămânal. ”Îmi amintesc de fiecare dată când am venit acasă pe lângă bicicleta stricată din cauza situațiilor extreme în care am biciclit!”, mai spune Florin.

Adelin Vaicăr (44 de ani, antreprenor) a descoperit ebike-ul în urmă cu trei ani, când a închiriat o astfel de bicicletă. ”Atunci s-au spulberat toate prejudecățile mele referitoare la faptul că nu faci mișcare. Un an mai târziu, în Piatra Craiului, am luat decizia de a cumpăra una, când a trecut pe lângă noi un grup pe biciclete electrice. Din punctul meu de vedere, îți oferă șansa de a face anumite trasee în natura, care cu piciorul sau cu bicicleta clasică ar fi foarte greu și complicat de făcut”. Adelin pedalează și pe biciclete ”normale”, de teren ori pentru asfalt și se declară dependent de natură, dependență care și-o tratează pe bicicletă aproape zilnic. ”Folosesc bicicletele aproape zilnic, în măsura în care am timp. Alternez electrica cu cea clasică, în funcție de oboseală și stare de spirit. Recomandarea mea este ca cei interesați să încerce un ebike: confortul de a putea urca aproape orice pantă merită bănuții investiți”.

Decanul de vârstă

Walter Ungar este decanul de vârstă al comunității Ebike Sibiu. Are 61 de ani și sunt puțini din gașca celor de la Sibiu care se pot ține după Walter. Pasionat de sporturile extreme, de la cele pe apă, la cele pe roți, Walter a descoperit ebike-ul în 2014, când după o intervenție chirurgicală a decis să renunțe la moto-enduro în favoarea bicicletelor de munte. Imediat avea să descopere bicicleta electrică de off-road, care l-a ajutat într-o recuperare mai rapidă, cu efort mai mic și ”aceeași plăcere”. Avea să descopere apoi și alți ebikeri la Sibiu. ”Așa am și creat primul grup de ebikeri. Muntele nu e departe, așa că și trasee sunt multe, atât în jurul Sibiului, cât și în țară. Merită descoperit și acest sport, care nu are limite de vârstă. E un alt «miros» pe ebike, alți mușchi lucrează față de alte sporturi. Ebike-ul enduro nu îl prea poți compara cu moto-enduro, dar foarte mulți renunță la motoare pentru a trece la ebike”, spune Walter.

Dacă ”nu le ai pe două roți”, îți va fi greu să te ții după Walter Ungar

La fel ca și Angelo, dar și alți foști moticicliști, Walter vorbește despre cât de facil este accesul cu bicicletele electrice în zonele sălbatice. ”Discut adesea și cu prietenul meu, Cătă, alături de care merg mult în ture. Cu ebike-ul pot să văd peisajele cât mai «virgine», mă bucur de un aer curat și de liniște. După fiecare tură am o bucurie aparte, plus o energie pe care cu motocicleta o pierd, nu o câștig, precum după turele cu ebike. 12 ani am participat la concursuri de ski-jet, apoi cu snow-board-ul, apoi am început să merg cu schiurile. Zeci de ani, tot ce înseamnă sport extrem pe apă și pământ am tot practicat. Ebike-ul chiar este de recomandat pentru cei care sunt mai sedentari și care au, astfel, șansa de a descoperi frumusețea munților din zona noastră. Poți obține o plăcere maximă cu efort mai redus”, continuă Walter Ungar.

Andy Fazekas: ”Va fi o tură ușoară”

Andy Fazekas, master-mind-ul Red Bull Romaniacs, face parte și din Ebike Sibiu. ”Eu m-am dat foarte mult cu bicicleta în viața mea. În ebike am găsit, în primul rând, un substitut pentru motocicleta enduro. O combinație între dragostea mea de munte, extrem și bicicletă, care îmi lipsea foarte mult. Să merg cu bicicleta pe trasee pe care le ador, asta îmi oferă ebike-ul”.

Andy Fazekas s-a alăturat comunității Ebike Sibiu după ce a participat de la campionate naționale, europene, la competiții mondiale în zona hard-enduro ori snow-board, de exemplu. ”Acum, caut mai mult plăcerea, prietenia, buna-dispoziție alături de oamenii cu care mă dau”. Și el organizează ture, prin Făgăraș în special, iar cei de la Ebike Sibiu știu că atunci când Andy zice că ”va fi o tură ușoară”, de fapt e indicat să îți pui toate protecțiile pe tine. ”Da, am în sânge să duc lucrurile un pic mai departe, mai înspre provocări. Dar nu până la nivel de competiție, asta o fac cu mine însumi. Cu băieții de la Ebike merg și pe traseele lor, pentru că pur și simplu îmi place să mă bucur de natură, de oameni faini”.

”Eu cred că va fi un sport care se va generaliza. Este extrem de comod pentru mase. Societatea din ziua de azi a devenit un pic mai leneșă, iese mai greu în natură. Iar ebike-ul este exact veriga lipsă pentru această categorie de oameni. Și, ca peste tot unde se practică un sport chiar și la nivel de amatori, acolo apare la un moment dat și performanța. Concursurile de ebike vor fi tot mai multe variante, se va merge cu siguranță și spre extrem. Doar că pentru asta va trebui să se modifice ușor concepția tehnică a ebike-ului, cum ar fi acel schimbător de pe spate foarte vulnerabil. Dar producătorii se gândesc deja la astfel de detalii și cred că se va ajunge la competiții adevărate”, Andy Fazekas

Andy are o replică pentru cei care spun că ebike-ul este pentru leneși. ”Întotdeauna le-am spus să vină la o tură cu mine. Totul depinde de nivelul pe care ți-l setezi. Și cu bicicleta te poți da fără să transpiri sau până la epuizare. La fel și cu ebike-ul. Singura diferență o reprezintă kilometri parcurși și diferența de nivel. Limita, pe ebike sau bicicletă normală, tu ți-o setezi. Epuizarea completă o poți obține și pe ebike”.

Tudor Oprea este unul din cei mai cunoscuți cicliști din țara noastră, mai ales după participarea la Jocurile Olimpice de la Atena în proba de mountain bike cross country. După ce a descoperit și el bicicleta asistată electric, în toamna acestui an a organizat la Păltiniș prima competiție dedicată exclusiv ebike-urilor: Triada E-MTB Experience. ”Ca și în orice sport, cu sau fără motor, depinde ce faci cu ebike-ul. Dacă pur și simplu pedalezi doar pe drumuri forestiere, atunci e o plimbare, nu neapărat un sport. Dar poți folosi ebike-ul și pentru a urca pe poteci la peste 2.000 de metri altitudine. Din punctul meu de vedere, principala diferență față de o bicicletă normală este aceea că ebike-ul îți solicită organismul mai mult pe partea cardio, decât pe cea musculară. Eu, personal, mă distrez pe ebike, chiar dacă trag din greu de mine pe trasee”.

Îi cunoaște pe o parte din membrii Ebike Sibiu și crede că acest sport se va dezvolta în prima fază în zona maselor. ”Ceea ce este un avantaj, deoarece vor ajunge și alte categorii de oameni să se plimbe prin zone unde altfel nu prea ar ajunge. Măgura sau Cindrelul, de exemplu, sunt două destinații accesibile pentru cei cu ebike-ul, indiferent de pregătirea fizică. În Vest, în zonele turistice vara aproape că nu mai vezi biciclete normale. Dar acolo, foarte mulți care au început să se dea cu ebike se dădeau înainte cu mountain-bike-urile. La noi, sunt mulți care se dau cu ebike-ul, fără să aibă o experiență foarte mare pe biciclete. Tocmai de aceea, creșterea numărului de utilizatori va duce și la creșterea accidentelor. Eu am văzut și la concursurile de ebike pe care le organizăm: s-au înscris oameni care nu erau pregătiți pentru traseele din concurs, nici măcar pentru cele mai puțin dificile. Pe când, dincolo, cei care participă la astfel de concursuri au participat și la competiții de biciclete clasice. Este un sport care implică și pericole, de aceea trebuie să mai înveți câte ceva înainte să te aventurezi în locuri unde te-ai putea accidenta”, avertizează Tudor Oprea.

”Mă dau în zona Avrigului pentru că îmi e foarte la îndemână. În plus, ebike-ul a deschis pentru mine niște zone pe care eu le-am mai făcut în trecut cărând bicicleta mult în spate. Cu ebike-ul altfel sunt cățărările în Făgăraș. Zona Făgărașilor rămâne mai provocatoare decât altele, iar eu asta îmi doresc, măcar să pot curăța anumite trasee de aici care se potrivesc ebike-ului”, Tudor Oprea

Competiții de ebike în zona Sibiului pregătește și Andy Fazekas. ”Lucrez de doi ani la trasee și concept. Aș fi vrut să lansez o astfel de competiție în 2023, dar în acest an se împlinesc 20 de ani de Red Bull Romaniacs și 30 de ani de Crazy Bike. Prin urmare, aceste două evenimente și întâlnirile de «old-timers» nu îmi vor lăsa prea mult timp. Dar, mai mult ca sigur, în 2024 va fi lansată competiția, una internațională, să vedem cât de departe pot ajunge. Va fi un concurs care, prin prisma conceputului, nu s-a mai organizat în lume. Îmi doresc să nu fie doar un concurs, ci să includă și o latură de promovare a Transilvaniei. Să arăt lumii părțile acelea ale României pe care de pe o motocicletă nu le poți descoperi”.

Prețuri și detalii

Ebike-urile pentru off-road au prețuri care, pentru mulți, pot părea prohibitive. Un ebike decent, cu care să îți poți face de cap prin munții din jurul Sibiului, pornește de la prețuri de aproximativ 4.000 de euro.

Costul este o chestiune relativă, arată Angelo. ”Cred că ebike-ul - în general, nu mă refer doar la cel de munte - va fi mijlocul de deplasare al viitorului. În ce privește prețul, depinde cu ce compari. Există și varianta de a începe cu biciclete electrice second-hand, deși din păcate multe sunt furate. Cei care vor descoperi această pasiune, cu siguranță vor găsi de unde să «rupă» banii necesari. Până la urmă, sunt și biciclete clasice de peste 7 – 8.000 de euro sau, tot ca o comparație, întreținerea unei motociclete este mult mai scumpă. Eu cred că disponibilitatea oamenilor în a-și achiziționa o bicicletă electrică va crește”.

Spre diferență de bicicletele clasice, ebike-urile sunt dotate cu o baterie și un motor electric, care poate oferi asistență electrică în timpul pedalării (cu alte cuvinte, cu ebike-ul nu te poți da decât pedalând). Motorul electric asigură asistență la pedalat până la viteza de 25 de km/h: de aici în sus, fiecare pedalează pe propriile puteri. Nivelul de asistență la pedalare poate fi ales din mai multe variante, în funcție de marca motorului. În cazul motoarelor Bosch (cele mai răspândite în țara noastră, cu o putere de 250 de Wați și un cuplu de 85 Nm), nivelurile de asistență sunt patru: Eco, Tour, E-Mtb și Turbo. Modul Eco adaugă o putere de 60% celei cu care este apăsată pedala, modul Tour adaugă o putere de 140%, iar Turbo – 340%. Opțiunea E-Mtb funcționează asemenea unei ”cutii automate”, livrând putere în funcție de cadență și presiunea cu care este apăsată pedala. 

Vezi în clipul de mai jos cum arată o tură cu Ebike Sibiu până la Iezerele de sub vârful Cindrel

Distanțele care pot fi parcurse cu un ebike variază în funcție de foarte multe detalii: de la pregătirea fizică a biciclistului, la greutatea acestuia, tipul de teren pe care pedalează sau anotimp, puterea motorului și capacitatea bateriei. Ca un reper foarte larg, poate fi scris că orice începător, indiferent de pregătirea fizică, va putea pedala pe drumurile forestiere din munții Sibiului pe distanțe de cel puțin 35 – 40 de km.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bubi Seven

Acum 11 luni

Mai bine zis , PUTUROSII , au bani si de dau si ei pe coclauri !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mercurean

Acum 11 luni

Te vad si pe tine pe ebike! Asa am spus si eu! :))))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 11 luni

Comentezi si tu cu gura plina de saorma din BMW-ul vechi de 20 ani :)))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voma

Acum 11 luni

Asa te-nvata, bubi. R'ar ai draq de capitalisti..
Raspunde

Alex

Acum 11 luni

Mi se pare INFINIT mai OK si mai de bun simt pe bicicleta electrica decat pe mizeriile alea de moto in 2timpi. Dar na, pt unii nu e bine decat in bmw-ul ursulet tomberonez care nu ar lua ITP-ul pe bune in veci.
Raspunde

Anonim

Acum 11 luni

Nu vad loser-ii cu ATV si motociclete sa renunte la mizeriile lor poluante, desi ar fi o imbunatatire pentru toti sa renunte la gunoaiele lor poluante.
Raspunde

Sparrow

Acum 11 luni

Angelo Stefānescu a fācut si face afaceri. Adicā chestii pe bani. Ceea ce este capitalist correct. Restul e gargarā si frectii pentru luat banii la fraieri. Adicā la oamenii frumosi si liberi care musai vor validarea ālorlalti cā fiind.....ce naiba isi doresc ei sā fie...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 11 luni

Ba hominidule..nu pot oamenii avea hobby-uri ? Sau nu le accepti decat pe ale tale ? Cine se valideaza cu bicicleta ??? Daca ei isi permit sa dea mii de euro pe asa ceva e fix treaba lor. Placerea lor. Cat timp nu poluează natura si fac miscare ..mori tu de grija lor.
Raspunde

Iulian dorian pirtz

Acum 11 luni

Deci publicitate mascata facuta tovarasului stefanescu cei care a adus Atv si motoare pentru munte ! Acum se lauda ca ia convertit pe motocicilisti si atpevisti la biciclete ! Bun baiat asta !
Raspunde

Rosu

Acum 11 luni

Io cred ca ma apuc de afaceri. Acum, ca nu e zapada, am de gand sa vand schiuri electrice. Sigur voi gasi amatori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus