17 plopi tăiați pe malul Cibinului. Cetățean: Modernizare tipică Primăriei Sibiu. Reprezentanții municipalității spun că erau în pericol de cădere

La finalul săptămânii trecute muncitorii contractați de Primăria Sibiu pentru lucrările de modernizare și extindere a străzii Viitorului au tăiat 17 plopi pe malul Cibinului. Nu este vorba despre orice copaci, ci unii înalți de zeci de metri, un adevărat reper pentru zona aceea a Sibiului. Peisajul rămas în urmă este dezolant, momentan fiind vizibile fostele clădiri Libertatea, aflate într-o stare de degradare.

La scurt timp după tăierea plopilor, numeroși localnici s-au arătat nemulțumiți de această decizie, o parte dintre ei exprimându-și dezamăgirea pe rețelele sociale. Alții au formulat sesizări, o parte ajungând inclusiv pe adresa redacției Turnul Sfatului.

plopi taiati sibiu

Mulți sibieni sunt de părere că aceste tăieri de copaci se înscriu într-o direcție generală a Primăriei Sibiu când vine vorba despre modernizarea unor străzi sau zone de blocuri.

”Modernizare tipică Primăriei Sibiu. Vrem să știm și noi de ce a fost necesară tăierea plopilor, dat fiind faptul că pe acel tronson al străzii oricum se putea circula pe două benzi. Acum se vede și clădirea abandonată în toată splendoarea ei. Cât despre replantarea copacilor, putem visa în continuare, probabil. Care este poziția primariei vis-a-vis această lucrare de "modernizare"?”, ne-a scris un cetățean nemulțumit.

copaci taiati sibiu

Reporterul Turnul Sfatului a luat legătura cu oficialii municipalității sibiene, solicitând un punct de vedere pe această temă.

Reprezentanții Primăriei Sibiu precizează din start că toți cei 17 plopi tăiați erau bătrâni și într-o stare avansată de degradare, existând riscul real de prăbușire, mai ales în prejma unor ample lucrări la stradă. Mai mult decât atât, recoltarea s-a făcut cu avizul specialiștilor Ocolului Silvic Sibiu.

”În contextul lucrărilor de extindere a drumului pe str. Viitorului, tronsonul dintre str. Târgu Fânului și str. Moara de Scoarță, a fost necesară recoltarea unui număr de 17 plopi, aceștia având un grad ridicat de îmbătrânire și o stare avansată de degradare (câteva foto atașate), prezentând astfel pericol de cădere, inclusiv din cauza înălțimii foarte mari a acestora. Mai mult, în contextul extinderii drumului și a devierii rețelelor de apă și gaz, terenul în care stau rădăcinile arborilor a fost destabilizat, ceea ce crește gradul de pericol. Precizăm că recoltarea s-a efectuat după avizarea de către Ocolul Silvic Sibiu”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Pentru exemplificarea celor menționate mai sus specialiștii primăriei au transmis redacției și câteva fotografii doveditoare, pe care le publicăm mai jos:

plop batran

plop bolnav cu aviz de taiere

După finalizarea lucrărilor de modernizare a carosabilului, în locul plopilor vor fi plantate sălcii noi, așa cum s-a făcut deja în apropiere, unde s-a construit noua pistă de biciclete.

”În locul acestor arbori urmează a se planta sălcii pe toată lungimea tronsonului, specie mai potrivită pentru mediul urban. Astfel, se asigură coerența în amenajarea peisagistică, dat fiind faptul că pe restul malurilor există și au fost plantate tot sălcii în cadrul proiectului de amenajare a pistei pentru biciclete”, au mai detaliat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citește și:

Șantier nou pe malul Cibinului: Au început lucrările pentru legarea pistei de biciclete peste râu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

35 comentarii

Andrei

Acum 1 lună

Eu am o proounere pe care sper sa o imbratiseze primaria, daca exista cadru legal. Toti specialistii astia care plang dupa putregaiuri sa preia pe proprie raspundere cate un plop din asta gaunos. Are grija de el, poate i se da si 100 de lei pe luna sa il ude daca este nevoie. Dar… daca cade si omoara un pieton sau face praf o masina atunci ala care l-a preluat sa plateasca! Facem pariu ca le trece la toti elanul? Hai ca se poate!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 lună

Si eu am o propunere: daca-ti simt gazele de la masina sa pot sa-ti sparg parbrizu.
Raspunde

Elena

Acum 1 lună

Bine ca au fost taiati. De 5 ani fac reclamatii si nu au fost luate masuri cu acesti plopi. Puful de la plopi intra in casa an de an. Sa nu mai spun de cei alergici. Sper sa planteze tei, platani
Raspunde

Dan

Acum 1 lună

Să vezi ce frumos va fi când în loc de puf de la plop ai polen de la platan. Caută pe google ce înseamnă alergia de la platan
Raspunde

Vasile ot Vasile

Acum 1 lună

Domnu' cu tine!
Raspunde

Nemo

Acum 1 lună

Am traversat de nenumarate ori strada Viitorului. Plopii aceia erau un pericol, de cate ori batea vantul sau ningea, era foarte stresant sa treci pe acolo. In general plopii sunt destul de imprevizibili, mai ales daca sunt inalti, cum erau acestia. Sigur se vor planta alti arbori, cate 2 (cel putin) pentru fiecare plop taiat, altfel primaria nu ar respecta propriul regulament.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dulap Vodă

Acum 1 lună

Atentie ca o minte luminata coace ceva acolo ! Se pare ca primaria a pus gind rau tuturor arborilor care mai sint in picioare !
Raspunde

Eu

Acum 1 lună

Papagali de toată jena...daca se taie de ce se taie, daca nu se face nimic de ce nu se face, sa fie gratis, sa nu treacă pe la mine, etc. Mai bine forțați reimpadurirea după și refaceți un mediu cu valoare. Daca nu mergeți în junglă și trăiți că acum 1000 de ani, nu mai folosiți electricitate , apa curenta și avantajele civilizației și dezvoltării moderne!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 lună

Tie -ti place sa respiri aer murdar sau cum?
Raspunde

Corbul

Acum 1 lună

PENIBIL! Au furnizat doua poze și au pasat responsabilitatea pe Ocol. În poza a doua din articol se văd 8 trunchiuri sănătoase de plopi.
Raspunde

Kokos

Acum 1 lună

Cele 2 Poze trimise de primărie sunt de la același copac. Deci au fost 16 plopi sănătoși și unul bolnav.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu stiu cum cineva poate avea pretentia ca e "verde" cand reduce numarul copacilor in timp ce numarul masinilor creste. Nu ne intereseaza prntru aberatii ca amprenta de carbon sau schimbari climatice ci pur si simplu pentru aer curat si umbra. Trebuie chemat Captain Planet :))
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

În 1997 un arbore de pe str. Hochmeister a căzut și a strivit un copil de 6 ani, care a murit pe loc. Este normal să se facă înlocuirea arborilor bătrâni, scorburoși, a căror rezistență a scăzut. Așa că ciocu' mic și nu mai gândi Kukuru.
Raspunde

Nelu

Acum 1 lună

din cele 8 trunchiuri fotografiate nu e nici unul bolnav, deci minim 8 din cei 20 au fost sanatosi! Sa fi sanatoasa Astrid!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Trebuia așteptat până se prăbușeau peste vro mașină sau vreun copil? Maneaua asta cu tăierile deja plictisește
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Pt. Andrei: pentru 100 ron pe luna sa te ocupi tu de silvicultura, probabil cu banii aia iti hranesti familia 2 saptamani. In plus, de cand sunt cetatenii responsabili de treaba primariei. Pt. Elena: daca esti alergica, nu inseamna ca trebuie taiati copaci. In casa se face curat mai des decat faci tu si daca chiar esti alergica, abia astept sa infloreaasca teii. Pt. Nemo: hidrateaza-te, suferi de paranoia daca ti se pareau arborii aia periculosi cand bate vantul. Legat de ninsoare cati cm de zapada s-au depus in oras in medie in ultimii 10 ani? Pt. Eu: Cine s-a plans ca nu se taie copacii in afara de oligofrenii mentionati anterior? (Care destul de probabil sa fie aceiasi persoana). Pt. Primarie: 1. De ce nu ati taiat doar arborii bolnavi? 2. De ce nu ati prezentat in proiect ca veti taia plopii? Sau nu era prevazut in proiect ceea ce inseamna ca firma a comis o gresala ceea ce duce la intrebarea: sanctionati/amendati firma pentru ca a gresit lucrarea? 3. Vrem sa publicati acordul ocolului silvic si analiza ce a dus la concluzia trasa. 4. In cat timp estimati ca salciile vor filtra aceiasi cantitate de carbon ca si plopii taiati si pana cand se va ajunge acolo, ce alt plan aveti pentru reducerea poluantilor din zona?
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Vorbești aiurea în tramvai. Te faci că nu-ți aduci aminte de copilul de 6 ani strivit de arborele care s-a prăbușit pe str. Hochmeister în 1997 sau 1998. dacă ești specialist silvicultor, du-te și ține-te de primărie să planteze alți copaci, dar nu mai comentați ca babele la orice.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Nu imi aduc aminte de copil si nici nu ma intereseaza. Sa aiba grija parintii lui de el. Si nu mai fa pe prostu / proasta, nu zice nimeni sa nu fie taiati copacii bolnavi. E perfect normal. Ce nu e normal e ca aparent in sibiu cam toti copacii sunt bolnavi de ceva ani incoace, fara sa vedem vreo dovada clara. Si daca as fi specialist silvicultor, nu m-as duce la primarie pe "gratis" sa ma iau de ei, du-te tu daca ai timp liber si iti place sa muncesti pe moka. Du-te si zile sa mai taie copaci sa vezi ce fain o sa se inece in noxe si praf plozii tai
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Pentru cei nelămuriți : analizați culoarea cioatelor și aveți diagnosticul !
Raspunde

Bebe

Acum 1 lună

atentie specialistii din primarie ????IIIIIII>de acord cu taierea plopilor ,dar atentie daca plantati salcii sa fie din cele plangatoare cum erau pe malul cibinului ,nu din alta specie ca cele recent plantate.
Raspunde

Raluca

Acum 1 lună

In triunghiul Viitorului- Abatorului- calea ferata Primaria poate expropria si construi un parc cu locuri de joaca pentru copii, parc care sa fie legat de gara printr-o alee pietonala cu bancute, de lungul caii ferata de care sa fie protejata corespunzator.
Raspunde

Florin

Acum 1 lună

Defrișarea a avut ca scop punerea în evidență a reușitelor familiei Boța. Stâlpii comunității, maeștrii în management, oameni care au pornit de la zero și care din micile venituri bugetare și-au cumpărat câteva hectare de hale în centrul Sibiului și Telescunul Oncești. Creatori de locuri de muncă, generatori de profit, filantropi....... Vama Sibiu, Ura!!!
Raspunde

Romeo Lazăr

Acum 1 lună

Dacă tot i-au tăiat macar să planteze altceva în loc. Puteau să demoleze și toate clădirile de la Libertatea și să facă locuințe ANL pt oameni. Peisajul e dezolant cu clădirile vechi de la Libertatea care sânt într-o stare avansată de degradare!!! Refac drumul și utilitățile și clădirile vechi rămân, arată f urât in zonă. Măcar să lărgească drumul cu trotuare cu tot ce trebuie în locul vechii căi ferate de lângă Libertatea.
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Alt priceput. Nu poți să demolezi proprietatea altcuiva, înțelegi sau îți trebuie un desen?
Raspunde

Maria

Acum 1 lună

Dar numărul foarte mare de nuci care au fost tăiați de pe malul raului Cibin pe porțiunea cuprinsă între soseaua Alba-Iulia și str. Târgu Fânului nu va fi înlocuit tot cu nuci? Dacă se poate ca primăria să înlocuiască platanii plantați în ultimii ani cu stejari sau altfel de copaci, motivul fiind acela că în măciuliile platanilor apar și se dezvoltă acele mici gângănii care pișcă și care au împânzit orașul în ultimii ani.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Nu existat nuci acolo, nu mușcă nimeni la fake news-ul tău
Raspunde

Scannerul de copaci

Acum 1 lună

primaria Sibiu taie orice copac deranjeaza. Au ei un scanner care probabil daca e setat cum trebuie, 100% rezulta ca orice copac este gaunos si putred. Doar daca am avea un asemenea scanner si pentru oameni. Ce ar rezulta oare cand cora strid fodor ar fi scanata daca e gaunosa sau nu ??
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Nu pot sa nu remarc canitatea de voturi negative la comentariile critice. Ori chiar exista echipa in primarie care se ocupa cu aceste activitati ori ne-am intoxicat de tot cu prostie si ignoranta si inghitim cu recunostiinta si bucurie orice scuipa edilii. In ambele cazuri, e grav...si cred ca mai apropiata de adevar este a 2-a varianta. Sibiul si cetatenii lui europeni, suntem exemplari...pentru "asa nu"

Raspunde

Emma

Acum 1 lună

Mai multe locuri de joaca pentru copii, in acea zona este ditamai terenul viran. Sibiul este catastrofal la spatii de joaca pentru copii si spatii de respiro pentru adulti.
Raspunde

@Emma

Acum 1 lună

Primăria Sibiu nu are in agenda și nu are in vocabular conceptul de calitate a vieții a sibienilor. Primăria Sibiu are in agenda doar a-i f**e la cap pe sibieni a-i stresa cu propuneri ilegale precum cea de a le suprataxa spațiul public peste care trec cand își locuita proprietate privată.
Raspunde

Vasile ot Vasile

Acum 1 lună

O traducere in limba romana?
Raspunde

Me

Acum 1 lună

Sa nu mai spunem ca lucrarile se desfasoara cu viteza melcului turbat. In fiecare dimineata iesim cu dificultate din cartier din cauza unor imbecili care au hotarat sa inchida aceasta portine fara sa ofere alternative viabile.
Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Nu poți trece pe jos?
Raspunde

@Emma

Acum 1 lună

Primăria Sibiu nu are in agenda și nu are in vocabular conceptul de calitate a vieții a sibienilor. Primăria Sibiu are in agenda doar a-i f**e la cap pe sibieni a-i stresa cu propuneri ilegale precum cea de a le suprataxa spațiul public peste care trec cand își locuita proprietate privată.
Raspunde

Mihai Tanase

Acum 1 lună

De ce comentariile cu "rating" negativ sunt ascunse vederii ? Ce este agresiv în limbajul folosit pentru a fi astfel cenzurate ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus