Munca uriașă din spatele frumuseții delicate. Cum sunt restaurate în inima Sibiului creații unice de Klimt

Încăperile clădirilor din spatele curții Palatului Brukenthal sunt foarte ample după standardele zilele noastre. Ferestre mari, tavane înalte și spațiu cât să poți găzdui un întreg bal, îmbrăcat în haine de epocă. Aici funcționează o parte din atelierele de conservare și restaurare ale Muzeului Național Brukenthal, iar în inima acestor încăperi tronează zilele acestea două picturi semnate Gustav Klimt.

Sub intensitatea spoturilor, aceste creații de dimensiuni medii au puterea de a lumina întreaga odaie. Atrag atenția din orice colț te-ai afla, te îmbine cu tonuri calde, vesele, imagini relaxante și jucăușe de primăvară sau toamnă. Încălzesc sufletul și transmit o stare de bucurie să le admiri.

Muzeul Național Peleș a încheiat un contract cu Muzeul Național Brukenthal care prevede restaurarea a doua lucrări de pictură realizate de celebrul artist vienez Gustav Klimt și a unui tablou cu Regele Carol I realizat de artistul roman Theodor Aman. Tablourile sunt în lucru, intervențiile experților sibieni aflându-se pe ultima sută de metri.

”Așa, la cum văd lucrurile în acest moment, pot spune că aproximativ 90% ele sunt gata. Urmează un retuș cromatic și un strat de vernil pentru protecție. Cred că nu exagerez dacă apreciez că o sută de ani de acum înainte ele vor fi în stare bună”, a declarat pentru Turnul Sfatului Ioan Muntean, expert restaurator pictură în cadrul Laboratorului de Restaurare al Muzeului Național Brukenthal, secția Restaurare-Pictură.

La începutul acestei săptămâni, când a primit vizita reporterului Turnul Sfatului, Ioan Muntean completa cu meticulozitate și atenție deosebită micile porțiuni unde căzuse vopseaua. Milimetru cu milimetru. Scopul este de a integra cromatic toate spațiile, astfel încât privitorului să nu-i fie atrasă privirea de mici punctulețe albe apărute de-a lungul timpului.

Au aproape 150 de ani vechime și sunt considerate ”tezaur” în țara noastră. Cu pasiune în priviri, Ioan Muntean ne-a povestit lungul parcurs al restaurării celor două lucrări de Klimt la Sibiu.

Înainte de a se decide că ele pot fi restaurate la Sibiu, experții Muzeului Național Brukenthal au vizitat Palatul Peleș iarna trecută, unde au văzut picturile în spațiul unde sunt ele expuse. ”Am făcut o serie de investigații înainte de restaurare, e ca și când ai merge la doctor și ca să-ți poată da o rețetă trebuie să-ți facă analizele. Pentru noi fiecare lucrare este un pacient, cu problematica lui proprie, orice facem trebuie adaptat la lucrare”.

După ce conducerile muzeelor au căzut de acord și muzeografii din Sinaia au adus creațiile la Sibiu, un specialist al Muzeului din Satu Mare a venit cu un aparat XFR care ajută la determinarea elementelor chimice. În funcție de substanțele descoperite pe pânză experții – care știu ce lucrări a avut autorul pe paleta de lucru – stabilesc compoziția chimică a fiecărei culori. Pe înțelesul tuturor, înainte de a se apuca de restaurare, specialiștii știu la nivel molecular compoziția chimică a fiecărei culori pusă de artist pe pânză. Asta-i ajută să curețe și restaureze pictura fără să o afecteze în vreun fel.

Pe urmă tablourile au fost duse din Piața Mare la Spitalul de Pediatrie, unde Dr. Șofariu Ciprian Radu le-a făcut radiografii. Este foarte important pentru că imaginile obținute cu razele X arată etapele anterioare de lucru sau posibile lucrări de restaurare necunoscute până în prezent.

Și asta nu e totul. După aceste investigații minuțioase, restauratorii Muzeului Brukenthal au analizat picturile la microscop. Așa au aflat cât de bine se ține stratul de culoare de pânză, de ce în unele locuri el s-a desprins și cum poate fi prevenit fenomenul pe parcursul restaurării.

Cu toate aceste informații – concluzionând că starea generală de conservare este medie - restauratorii de la Sibiu au întocmit un amplu dosar de restaurare pe care l-au transmis atât beneficiarului, Muzeul Național Peleș, dar și Comisiei Naționale a Muzeelor din România, care au consultat propunerile de restaurare și și-au dat avizul.

Astfel, parcurgând toate etapele descrise mai sus și demarate în luna februarie a acestui an, cele două creații de Klimt au ajuns să fie aproape gata săptămâna aceasta.

Ce nu se înțelege din descrierea volumului uriaș de muncă este delicatețea și frumusețea fină a picturilor. Intitulate ”Primăvara” și ”Vara”, cele două nu sunt tablouri în sine, ci fac parte dintr-un ansamblu decorativ amplasat din anii 1884-1885 în Sala de Teatru a Castelului Peleș. Mai trebuie spus că ansamblul respectiv se află la loc de cinste, chiar lângă loja regală.

Un vis diafan de vară, sau o legendă populară cu zâne – așa ar putea fi ele descrise. Fiecare privitor este liber să le descopere în felul său, cert este că încântă ochiul și transmit o stare de bucurie deosebită. Aproape că fură respirația.

Nu însă și pentru expertul restaurator Ioan Muntean. În vârstă de 49 de ani, el are o experiență în domeniu de aproape 25 de ani, prin mâinile lui trecând în acești ani adevărate capodopere ale picturii mondiale. Este suficient să menționăm numele lui Tiziano Vecellio (Tițian) sau Sala Unirii din Alba Iulia a Muzeului Național.

”Nu vreau să vă stric entuziasmul, dar din punctul nostru de vedere restaurarea acestor creații a fost mai degrabă rutină. Nu le-aș putea numi ceva special. Avem și alte lucrări în trecut la care ne raportăm”, a declarat cu profesionalism Ioan Muntean.

Important de precizat că echipa de restauratori pictură ai Muzeului Național Brukenthal este compusă din: Ioan Muntean, Cristina Fău, Andrei Popa, Ilie Mitrea și Celestina Albișor.

Citește și:

Premieră de restaurare în România: Două lucrări semnate Gustav Klimt vor fi restaurate la Sibiu, în Muzeul Brukenthal

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Pictura deteriorata prin expunere in conditii improprii de fostul primar a fost restaurata?Cam cit a costat?Sau e tot secret ca si costul deplasarilor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus