Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Vot final: Primul centru unde sibienii vor putea duce deșeurile gratuit va fi construit vizavi de Aeroport. Amendament care împinge CAV-ul înspre linia de cale ferată

Vot final: Primul centru unde sibienii vor putea duce deșeurile gratuit va fi construit vizavi de Aeroport. Amendament care împinge CAV-ul înspre linia de cale ferată

Consilierii locali din Sibiu au aprobat proiectul care prevede construirea primului Centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (CAV) pe șoseaua Alba Iulia, vizavi de Aeroport și de Biroul Vamal. Consilierii USR și PNL au considerat locația nepotrivită, dar au votat proiectul, datorită unui amendament propus în cadrul comisiei de specialitate, care prevede că centrul va fi poziționat înspre linia de cale ferată și nu va avea front stradal cu șoseaua.

Proiectul privind „actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți proiectului Înființarea unui centru de colectare prin aport voluntar în Municipiul Sibiu, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență” a fost inclu pe ordinea de zi a ședinței extraordinare de astăzi. Acesta prevede modificarea valorii totale a investiției, ajungând ca aceasta să fie estimată la peste 6 milioane de lei, față de 4,5 milioane cât a fost aprobat anul trecut pentru locația din Viile Sibiului.

În cadrul Consiliului, înainte de a supune la vot proiectul, președintele ședinței a dat citire amendamentului votat în cadrul Comisiei de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanțe şi administrarea domeniului public şi privat al municipiului: „(...) propune aprobarea prin repoziționarea acestuia înspre calea ferată cu respectarea cerințelor legale de retragere față de aceasta - 4 voturi pentru și o abținere, domnul consilier Curman Emanuel”.

Apoi a luat cuvântul consilierul USR, Ionuț Ghișe, care în ședința trecută avea pregătită o intervenție prin care critica proiectul din cauza impactului vizual pe care îl poate avea CAV-ul pentru turiștii care ies din Aeroport. De data aceasta, a menționat despre „colaborarea cu aparatul primăriei”, care a retras data trecută proiectul și a acceptat să găsească „o soluție acceptabilă”.

„(...) În viziunea noastră acel teren ar fi putut fi mult mai bine folosit pentru viitoare funcționalități intermodale de transport public și pentru creșterea atractivității zonei de funcționare a aeroportului (...) Noi credeam că ar fi fost o poziție mai bună pe Calea Poplăcii, având în vedere schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării. Dar înțelegem constrângerile birocratice și riscul de pierdere a finanțării.

Tocmai de aceea, am găsit o soluție de compromis și am propus ca pe acest teren de 7500 mp vizavi de Aeroport sau de Biroul Vamal să poată fi construit totuși acest centru în partea din spate, în apropiere de linia ferată, să nu fie cu front stradal, având doar cale de acces și această amplasare strategică să respecte și cei 20 m liniari și să fie mascat vizual de o perdea de vegetație. Altfel, nu am mai fi putut folosi acest teren pentru viitoare dezvoltări.

Noi ne-am dori ca acest centru să se construiască, să nu pierdem finanțarea, dar totuși diferența de teren, 3500-4000 mp, ar putea fi utilizată pentru a integra funcționalități legate de transport, o stație de autobuz, o stație de tren periurban sau o parcare supraetajată. Deci, cumva să fie atractivă zona din punct de vedere al proximității legate de aeroport.

În varianta aceasta, pe care am discutat-o, noi vom vota pentru acest proiect”, a declarat Ghișe.

Un punct de vedere a anunțat și liderul consilierilor liberali, Adrian Bibu: „Grupul PNL consideră această locație nu tocmai potrivită pentru un CAV, dar ținem cont că atragem fonduri nerambursabile. Vom susține”.

Primarul Fodor a concluzionat scurt: „Mulțumesc și eu pentru înțelegere și colaborare. Cred că soluția propusă acum o considerați mai bună”.

Proiectul a primit votul unanim al consilierilor.

Citește și: De ce Primăria a schimbat locația CAV-ului din Viile Sibiului vizavi de aeroport

Iar detalii despre viitorul CAV puteți citi aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

O sibianca

Acum 1 lună

Nu este un lucru bun ce vreti sa faceti domnilor din primaria sibiului. Se coboara omul roman, strain din avion si da cu ochii si nasul de Centrul de colectare a deseurilor. Va intreb unde ati vazut in orasele Romaniei cu aeroport sa existe o astfel de baza. Va rugam mai ganditi acest proiect si mutati-l in alta parte. Acolo e o zona industriala , sunt reprezentatiile diverselor marci de autoturisme, este iesirea intrarea spre autobanda .
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Intre doua solutii una mai proasta decit cealalta s-a ales a doua!Goood,Anakin! Votaaati mai,haaaai-hai!

Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Citez: "Tocmai de aceea, am găsit o soluție de compromis și am propus ca pe acest teren de 7500 mp vizavi de Aeroport sau de Biroul Vamal să poată fi construit totuși acest centru în partea din spate, în apropiere de linia ferată, să nu fie cu front stradal, având doar cale de acces și această amplasare strategică să respecte și cei 20 m liniari și să fie mascat vizual de o perdea de vegetație" Si perdeaua aceea de vegetatie ce urmeaza sa mascheze ? Ca din avion , la coborare sau la urcare si privind de sus in jos, vezi totul; fara masca perdelei, sa zic asa. Vesel tare sa aterizezi sau sa decolezi langa sau de langa o groapa de deseuri.
Raspunde

Mopri

Acum 1 lună

Am văzut un astfel de centru (wertstoffhof) in Germania. Este doar pt. persoane fizice și totul este containerizat,cu excepția resturilor vegetale și supravegheat de personal. În cantitati rezonabile(1-2 metri cubi) deșeurile se preiau gratuit. Dinafară aproape că nu se observă. Tinănd cont de ce "infecții " de firme funcționează prin oraș,intre case și blocuri, locația aeroport merge.Nu zic că nu se putea mai bine,dar dacă se construiește ar fi un lucru bun. Bine gestionat nu cred că ar deranja. E nevoie de astfel de centre și la noi.Romănii aruncă pe oriunde apucă.
Raspunde

Eori

Acum 1 lună

Așa Arată Trenurile În America
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus