Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Universitatea Harvard la Gura Raului. Transhumanta in SUA

Ultima zi a Festivalului Astra Film programează o proiecţie specială la Gura Râului: un film realizat de Universitatea Harvard despre transhumanţa în SUA.

O elegie deloc romanţată a Vestului Sălbatic ajunge, împreună cu cineaştii americani care au produs-o, în Mărginimea Sibiului. Duminică, 1 noiembrie, în ultima zi a Festivalului, Caravana Astra Film se opreşte într-un sat din împrejurimile Sibiului - la Gura Râului, unde păstorii români vor face cunoştinţă cu păstorii de peste ocean. Prin intermediul filmului Iarbă, dulce iarbă / Sweetgrass (2009) de Lucien Castaing-Taylor (director al Centrului de studii cinematografice – Universitatea Harvard) şi Ilisa Barbash (Curator la Departamentul de antropologie vizuală al Muzeului Peabody-Universitatea Harvard). Pelicula va fi proiectată în sat, de la ora 12:00, după oficierea slujbei religioase. "Iarbă, dulce iarbă" relatează călătoria a unor oieri din îndepărtatul Vest american, care îşi duc turmele pe păşunile bogate ale munţilor Beartooth pe timp de vară. Clima aspră, urcuşul abrupt, urşii care dau târcoale când somnul e mai dulce sunt obstacole în stare să descurajeze şi cel mai curajos cowboy. Fără intervenţii ale comentatorului, producţia dezvăluie o lume în care natura şi cultura, animalele şi oamenii, clima şi peisajul, vulnerabilitatea şi violenţa sunt toate în strânsă legătură.

Vineri este rândul lui Cristi Puiu, membru al juriului la Astra Film Festival 2009 (competiţiile Internaţional şi Student), să participe la programul special „Noul Val & filmul documentar”. Astfel, de la ora 19:00, în Sala A a Casei de Cultură, apreciatul regizor român le recomandă spectatorilor Magazinul (The Store, SUA, 1983), de Frederick Wiseman. Ineditul program îşi propune să aducă în faţa publicului sibian reprezentanţi importanţi ai „Noului Val” din România, cineaşti care vor prezenta, comenta şi discuta împreună cu publicul câte un film documentar ales din lista personală de preferinţe. La această ediţie a Astra Film Festival, în faţa publicului de la Sibiu s-a aflat şi regizorul Corneliu Porumboiu.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus