Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Fotbal, alegeri si o vizita foarte importanta

Comuna Racoviţa s-a făcut de toată minunea acum 20 de ani. Cum au făcut, cum n-au făcut, vacile au fost parcă mai îndăratnice ca niciodată. Auzi la ele, să nu dea lapte după cotă. Şi nici să nu se împerecheze. O mare tragedie. „Până nu demult, mai precis cu circa o săptămână în urmă, la ferma zootehnică a CAP Racovița, se obținea o producție de 0,5 ltri lapte pe vacă furajată, sus amintita unitate situându-se astfel pe ultimul loc în ierarhia unităților participante. În 19 martie, data dialogului nostru cu inginerul șef al CAP Racovița,Erich Schell, șeful fermei, am fost nevoiți să aplicăm corecțiile necesare datelor din predocumentarea noastră, întrucât producția de lapte reușitse să atingă... 1.2 litri pe vacă furajată. Insuficient! În 1980, conform planului, 300 din cele 340 de animale ar fi trebuit să fie gestante. Indiceele de gestație nu a depășit însă decât puțin peste 50% din cifra plannificată”, scria Nicolae Ivan în Tribuna, în articolul „Producţia de lapte. Consideraţii pentru ultimul loc într-o ierarhie”. După un exemplu negativ a venit însă şi rândul unui pozitiv. „La Şura Mică, în unităţile agricole de stat şi cooperatiste, noua revoluţie agrară a început odată cu venirea primăverii”, se intitula articolul. Şura Mică tocmai ce realizase cea mai mare recoltă de porumb boabe la hectar în judeţ, 3190 de kilograme. Iar pe acest articol pozitiv, în ziua imediat următoare a venit şi îndemnul, un titlu de-o şchioapă. „Acum, tot satul în câmp pentru executarea lucrărilor de sezon!”
Pe vremea aceea, în Sibiu încă se juca fotbal. Iar Mediaşul nu se uita de sus către reşedinţa de judeţ, dimpotrivă, de la vreo 5 locuri mai jos. Pe timp frumos, dar un teren greu şi alunecos, FC Şoimii spulberă cu 5-1 echipa Sirena Bucureşti. Raportul cornerelor, zdrobitor în favoarea gazdelor, 22-1. Cu această victorie, Şoimii ocupau locul 8 în clasament. Gazul nu stătea prea bine. Tocmai ce luase bătaie de la Poiana Câmpina cu 2-0 pentru un loc 13 nu foarte onorabil. Dar aveau să îşi ia revanşa 20 de ani mai târziu, fiind singura echipă sibiană în prima divizie.
Cel mai important eveniment al primăverii din anul 1981 au fost alegerile naţionale. „Tovarășul Nicolae Ceaușescu, secretar general al Partidului Comunist Român, președintele Republicii Socialiste România, președintele Frontului Democrației și Unității Socialiste a fost prezent duminică dimineața la secția de votare nr. 1 „23 august” din capitală, pentru a-și exercita, asemeni tuturor cetățenilor patriei, dreptul electoral fundamental. Împreună cu tovarășul Nicolae Ceaușescu, care candidează în această circumscripție pentru alegerile în Marea Adunare Națională, au venit să voteze la secția 1 tovarășa Elena Ceaușescu, ceilalți tovarăși din conducerea de partid și de stat. La ieșirea din secție, tovarășul Nicolae Ceaușescu este întâmpinat de cei prezenți cu însuflețitoare aplauze și ovații” scria Tribuna din 11 martie pe prima pagină. Sibiul a dat la acele alegeri 8 deputaţi. Negrilă Miron Mircea reprezenta circumscripţia Sibiu-Sud, Klein Albert, circumscripţia Sibiu-centru, Constantinescu Elena, circumscripţia Sibiu—nord, Bărbuleț Vasile, circumscripţia Miercurea Sibiului, Aldea Irina, circumscripţia Mediaș, Eisenburger Eduard, circumscripţia Dumbrăveni, Petrescu Iulia, circumscripţia Agnita şi Rădoi Marin, circumscripţia Avrig.
Nu e nicio săptămână de când a început curăţenia de primăvară. Iar problemele de atunci nu erau diferite de cele de acum. „Oricare locuitor al cartierului Hipodrom, ca să nu vorbim de alte cartiere, poate confirma. În ultimul timp tot mai des și mai supărător ard containerele de reziduuri menajere. Ard întâi și întâi hârtiile din ele apoi celelalte resturi, materialul lemnos, materialul plastic, etc. Adică, în principal, materiale refolosibile. Trecem, deocamdată peste această risipă de resurse materiale, cel puțin până în ziua când problema depozitării lor separate va fi soluționată într-un fel”, scria Tribuna din 17 martie 1981. Oare ce-ar spune acum autorul articolului dacă ar ştii că în 20 de ani problema
colectării selective a deşeurilor încă nu s-a rezolvat?
Luna martie se încheie cu un eveniment ce a ţinut prima pagină a ziarelor trei zile la rând. Preşedintele Republicii Zair a fost prezentat de parcă ar fi condus Statele Unite ale Americii. Primit la Bucureşti în 18 martie, a purtat timp de o zi convorbiri oficiale. Probabil ziua nu a fost suficient de lungă, pentru că şi în 19 au continuat convorbirile oficiale. Ziua s-a încheiat cu o vizită la întreprinderea Semănătoarea. În 20 a vizitat judeţul Braşov, a încheiat convorbirile oficiale şi dus a fost.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus