Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Spitalul de psihiatrie trece pe verde. Pe Casa Verde

Aproape 100.000 de lei va economisi administrația Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda din Sibiu la plata facturilor pentru energie electrică din vara anului viitor, când este preconizată finalizarea proiectului Casa Verde. În cadrul acestuia, clădirile spitalului vor fi acoperite cu panouri solare care vor produce energie utilizată în prepararea apei calde. În momentul de față, spitalul de la marginea orașului folosește pentru prepararea apei calde și un boiler electric, care ”încarcă” serios facturile instituției, a căror valoare se ridică anual la aproape 650.000 de lei.
Proiectul Casa verde este implementat de Consiliul Județean și prevede amplasarea a 160 de panouri solare. Beneficiare ale acestui program sunt alte trei instituții medico-sociale din județ. Este vorba de Centrul pentru tineri cu handicap de la Tălmaciu, Centrul pentru persoane cu handicap din aceeași localitate și Unitatea de asistență medico-socială din aceeași localitate. La aceste ultime trei insituții, economiile prognozate în urma montării panourilor solare sunt calculate la peste 103.000 de lei. Amortizarea investițiilor va fi făcută în aproximativ 15 ani, iar fondurile provin din cele ale Administrației Fondului de mediu (2,27 milioane de lei) și de la CJ Sibiu (0,93 mil. de lei).
Gradul de utilizare al instalațiilor este calculat să atingă 98%, ”adică să funcționeze în 98% din timpul anului”, explică Martin Bottesch, președintele CJ Sibiu.
Deocamdată, instituția județeană a lansat licitația pentru proiectele necesare înaintea execuției lucrărilor. Panourile solare vor fi executate cu tuburi vidate, lichid solar, schimbătoare de căldură cu plăci, vase de stocare şi sistemul de racordare la instalaţiile existente de producere a apei calde menajere.

Foto: energie-ecologica.ro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus