Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Batut in cuie: Pod de flori intre Sibiu si Sighisoara

Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Sibiu au făcut pace pe unul dintre cele mai importante subiecte comune, includerea Sibiului în patrimoniul Unesco. După o discuţie cu primarul Klaus Johannis, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a putut anunţa în sfârşit că Ministerul va pregăti dosarul Sibiului ca o extensie a celui depus de Sighişoara. „Am avut trei variante: Sibiul singur, Sibiul împreună cu împrejurimile sau o extensie a Sighişoarei, care deja este pe listă. Singura şansă reală este extinderea poziţiei Sighişoarei, care să înglobeze şi Sibiul. Unesco are o strategie pe termen lung care vizează mai degrabă poziţii îmbogăţite şi nu unele noi. Europa este suprareprezentată pe listă iar Unesco vrea să stabilească un echilibru cu Asia şi Africa”, spune Hunor. Situaţia tensionată între Primărie, Ministerul Culturii şi Direcţia pentru Cultură a fost dezamorsată de sosirea ministrului. „Nu am venit la Sibiu să ne facem reproşuri. Pe mine mă interesează astăzi şi mâine, nu ce a fost până acum”, mai spune Hunor.

Dosarul Sibiului la Unesco ar urma să fie depus anul viitor şi supus spre analiză în 2012. Ministerul Culturii va forma o comisie compusă din specialişti ai ministerului, ai primăriei şi ai Direcţiei pentru Cultură. Această comisie va face un inventar cu tot ce trebuie făcut şi termenele de execuţie. Cât va costa însă această „aventură internaţională” nimeni nu ştie. „Pentru a fi incluşi pe lista Unesco se cheltuie bani. E vorba de mai multe dosare, de o serie de avize, studii, documentaţii, toate costă bani. Când intri în Unesco ai mai multe obligaţii decât beneficii. Dar includerea pe lista patrimoniului internaţional înseamnă mai mulţi turişti şi oportunităţi de investiţii”, mai spune ministrul. Echipa de specialişti va fi coordonată de cei care au lucrat dosarul Suceviţa, al bisericilor din Moldova.

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

1 comentarii

D

Acum 11 ani

Doamne ajuta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus