Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Guvernul decide: concediu de doi ani, dar plafonat la 1.200 de lei

Mamele vor avea posibilitatea să opteze şi pentru un concediu de doi ani pentru îngrijirea copilului, dar cu o indemnizaţie maximă plafonată la 1.200 lei, a decis Guvernul.
Premierul Emil Boc a anunţat, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului, că mamele vor putea opta pentru un concediu de îngrijire a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei, relatează Mediafax.

Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni.

Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru îngrijirea copilului nu vor mai beneficia de acest stimulent.

"Subliniez faptul că s-a avut în vedere 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele şase luni, în oricare dintre variante, inclusiv la cei care se află în momentul de faţă în plată, iar de la 1 ianuarie, vor avea 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni", a spus Boc.

Mamele aflate deja în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.

"În raport cu decizia de luni a Guvernului cu privire la îndemnizaţia de creştere a copilului, astăzi, pe lângă cele decise luni, am adăugat şi opţiunea pe care o acordăm părinţilor de a avea un concediu pentru îngrijirea copilului cu o durată de doi ani, dar cu o îndemnizaţie plafonată la 1.200 lei. În concluzie, părinţii care vor avea copii după 1 ianuarie 2011 vor putea alege una dintre următoarele opţiuni, iar prima opţiune are următoarele componente: durata îndemnizaţiei pentru creşterea copilului-un an, cuantumul îndemnizaţiei-între 600 şi 3.400 de lei, posibilitatea concediului fără plată până la 24 luni, primă de 500 lei pentru reîntoarcere la muncă dacă acest lucru se petrece în intervalul primelor 12 luni. Al doilea pachet opţional : durata îndemnizaţiei pentru creştere a copilului - doi ani, valoarea îndemnizaţiei-între 600 şi 1.200 lei. Subliniez faptul că părinţii pot alege doar un pachet opţional şi nu pot cumula beneficii din ambele pachete puse la dispoziţie. Fiecare familie care urmează să aibă un copil începând cu 2011 va alege de la început pe ce variantă merge", a spus Boc.

El a susţinut că în 12 ţări din Uniunea Europeană nu se acordă îndemnizaţie pentru creşterea copilului în niciun fel de formă şi că statul "face eforturi chiar în condiţii dificile de criză" de a păstra în limitele pe care şi le poate permite aceste îndemnizaţii.

Întrebat ce se întâmplă cu mamele care intră în concediu post-natal şi, după perioada de concediu medical de 126 zile, intră în concediu de maternitate la sfârşitul lunii decembrie, ministrul Muncii, Ioan Botiş, prezent la conferinţa de presă susţinută de premierul Emil Boc, a răspuns că va conta doar data de naştere a copilului.

"Contează doar când s-a născut copilul, vorbim de data naşterii copilului. Dacă s-a născut după 1 ianuarie 2011, din acel moment, ordonanţa produce efecte, concediul maternal este legat de această indemnizaţie. Concediul maternal presupune, de fapt, două perioade, un concediu pre-natal şi unul post-natal, cel post-natal trebuie să fie minim 42 de zile, dacă nu mă înşel. Deci, poţi să rămâi în concediu post-natal şi din următoarea zi să beneficiezi de această indemnizaţie. Copiii care se nasc până în 31 decembrie merg pe legea în vigoare.", a spus Botiş.

El a precizat că din totalul celor 198.600 indemnizaţii aflate în plată, 87.473 sunt la nivelul minim de 600 lei, iar 3.438 urcă la plafonul maxim de 3.400. Intermediar, 44.958 indemnizaţii sunt cuprinse între 600 şi 1.200 lei, iar 17.543 indemnizaţii se află în intervalul 1.200-2.000 lei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus