Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
7°C

Boitan (PNL): Nu mai putem sa ne jucam cu sanatatea, a ajuns atat de jos incat intra sub pamant

 

Senatorul PNL de Sibiu Minerva Boitan a declarat, miercuri, că principala preocupare a celor de la Ministerul Sănătăţii ar trebui să fie finanţarea sistemului sanitar pentru că s-a ajuns atât de jos cu subfinanţarea "încât intră sub pământ", transmite corespondentul Mediafax.
Minerva Boitan, membru al Comisiei pentru sănătate publică şi fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că întrevede "probleme mari" pentru sistemul sanitar în anul 2011, din cauza deciziilor luate de Ministerul Sănătăţii, dar şi a subfinanţării.
"Acest minister al sănătăţii care face parte dintr-un Guvern «superperformant» nu se ocupă de finanţarea sistemului. Asta ar trebui să fie principala preocupare într-o perioadă de criză economică, într-o perioadă în care au scăzut contribuitorii la fondul de asigurări şi într-o perioadă în care România are ocazia să fie prima în Europa, dar la morbiditate, din păcate. Aşa cum a fost previzionat bugetul din sănătate - teoretic vreo 16-17 miliarde de euro, dar practic vreo 14, fiind afectat de arieratele din anul trecut -, aşa cum se fac colectările în această perioadă vom avea probleme în sănătate mai mari decât în anul trecut", a declarat Minerva Boitan.
Boitan a susţinut că ultimul ordin de ministru care nu permite spitalelor să depăşească 70 la sută din buget cu cheltuieli de personal va avea consecinţe grave asupra funcţionării spitalelor.
"Conştient, probabil, că nu poate asigura funcţionarea sistemului, ministrul vine cu o dispoziţie spre spitale în care le aduce aminte că nu au dreptul să depăşească 70 la sută cu cheltuielile de personal, dar nu din sumele contractate, ci din sumele decontate de CNAS. Asta înseamnă pentru spital că vor fi probleme foarte mari de plată a salariilor. La Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă primeşte cinci milioane de lei pe lună, din care 4,2 reprezintă salariile. Cu restul, un spital nu poate funcţiona. Nu poate plăti utilităţile, reactivi, medicamente, nu mai poate plăti nimic", a declarat Boitan.
Ea a anunţat că va cere ministrului Sănătăţii să explice cum se poate reduce, într-o lună sau două, un spital la 70 la sută din capacitatea lui funcţională.
"Cunoscând Spitalul Judeţean Sibiu, dacă iei 30 la sută din ATI, 30 la sută din dermatologie, spitalul nu mai funcţionează. Încadrarea cu personal a fost dintotdeauna sub normative, mai ales în ultima perioadă. Acum vine ministerul şi printr-o mişcare de condei, indirect, vrea să determine reducerea spitalelor. Acea reducere de paturi de anul trecut a fost nimic faţă de ce ar însemna acum continuarea acestui nivel de subfinanţare. Trebuie să tragem un semnal de alarmă foarte serios", a afirmat Boitan.
Potrivit acesteia, consiliile judeţene ar trebui să se implice în finanţarea spitalelor, mai ales prin plata utilităţilor.
"Trebuie să atragem atenţia şi consiliile judeţene să fie preocupate să preia cheltuielile de funcţionare ale acestor unităţi sanitare. Nu mai putem să ne jucăm cu sănătatea: a ajuns undeva atât de jos încât intră sub pământ", a declarat Minerva Boitan.
Ea a susţinut că i-a spus ministrului Sănătăţii că nu va putea asigura finanţarea sistemului sanitar, în 2011, cu banii prevăzuţi în Legea bugetului de stat.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Dody

Acum 11 ani

Nu a facut nimic pentru spital, nu face nimic pentru oameni...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus