Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sclavii pacanelelor

Mirajul câştigului îi amăgeşte pe mulţi dintre sibienii care intră în sălile de jocuri de noroc şi, de multe ori, aceştia cheltuiesc sume impresionante. „Păcănelele”, cum sunt botezate de împătimiţi, sunt însă întotdeauna programate, ca la finalul unei luni, să aducă profit celor care le-au montat.

Aparatele sunt de regulă închiriate de către patronii de baruri, contra unui procent din câştiguri. Procentul este unul fix peste tot. 40% din câştig revine proprietarului barului, iar 60% revine celor de la care a închiriat maşinăriile. Contabilitatea sumelor se face prin două tipuri de contorizări: una electronică şi una mecanică. Cea mecanică este şi cea care apare în evidenţa Direcţiei Financiare şi pe baza acesteia se aplică impozitarea. Contorizările nu sunt însă sisteme de calcul imbatabile, aşa că sunt şi proprietari care le măsluiesc în defavoarea clienţilor, bineînţeles. Asta după ce jocurile sunt din start setate să dea câştiguri de 30% din valoarea sumelor introduse. Proprietarii plătesc în schimb un impozit pe profit destul de consistent, ce ajunge la 46%: un prim impozit pe jocurile de noroc de 25%, o aşa-zisă „taxă de solidaritate” de 10%, la care se adaugă la final impozitul de 16% pe profit.

Drog sub formă de impuls electronic

Cei mai mulţi descriu dependenţa de jocurile de noroc ca fiind aidoma unui „microb”, cu care odată infestat „ai toate şansele să nu mai scapi de el niciodată”. Banii, la fel ca la un dependent de narcotice, sunt rupţi din cele mai nepotrivite bugete: salariile proaspăt luate, banii de rate, de concedii, bani luaţi împrumut de la prieteni, de pe amanetat bijuterii sau chiar maşini. „Veneau la mine să-i împrumut, încercând să mă asigure că la viitoarea mână le va veni sigur norocul şi îi vor înapoia pe loc”, descrie Adrian M., un fost proprietar de bar în care erau „păcănele”. Jucătorul cade într-o reală hipnoză în acele cămăruţe special întunecate. „Am stat şi 24 de ore legate la un aparat. Nu-ţi dai seama ce repede trece timpul şi uiţi de orice problemă ai avea pe cap. Te resetezi complet şi n-ai în minte decât câştigul care stă la o apăsare de buton.”, îşi aduce aminte Florin, un împătimit al jocurilor de noroc. „Am luat-o razna în perioada aceea, m-am băgat în datorii şi am avut probleme mari.. M-am oprit cu greu, dar nu de tot. Încă mai «bag» câte 50 de lei vinerea seara, aşa, ca să-mi fac pofta şi după ce-i pierd îmi zic «stop»” 

Viciul este alimentat de câştigurile care vin din când în când, dar care ajung nu altundeva decât tot în aparatele ce se hrănesc cu bani, sub forma „profitului reinvestit”.

Cine sunt cei atinşi de microb?

Acelaşi proprietar de jocuri râde pe sub mustaţă la întrebare şi dă un răspuns neaşteptat: oricine! „Am văzut oamneni serioşi, ce lucrau în cadrul armatei şi chiar în instituţii publice. Oameni cu afaceri ce lasă aici încasările, dar şi copii din cartier ce vin cu fiecare leuţ de care fac rost. Femei şi chiar un cuplu stăteau aici de dimineaţa până seara”. Sunt oameni de la care nu se aşteaptă nimeni să facă aşa ceva şi care tocmai de aceea îşi aleg sălile de joc din alte cartiere decât ale lor, pentru a nu fi recunoscuţi.

Exemple de profituri

Cea mai importantă firmă care activează în domeniul jocurilor de noroc în județul Sibiu, este SC Baum SRL, din Dumbrăveni. Înființată în 1993, firma avea în 2007 o cifră de afaceri de 7,3 milioane de lei și un profit de aproape 880.000 de lei. În 2010, firma a ajuns la 25,4 milioane de lei cifră de afaceri și și-a triplat și profitul net: 2,6 milioane de lei.

Ludomania

Termenul de ludomanie înseamnă împătimirea patologică de jocuri. Ca și în cazul drogurilor sau alcoolului, dependența de jocuri se dezvoltă treptat. Ludomania face parte dintre fenomenele grave ale dependențelor. Câteodată este chiar numită "narcomanie în formă socială".

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 377

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus