Acum, nu știu dacă grecii sunt kitschoși de felul lor. Căci dacă așa ar fi, atunci oarecum bizara îngrămădire de lemn, cu cărămidă, fier forjat și basoreliefuri din ghips reprezentând cine știe ce zei, ba îmbrăcați, ba dezbrăcați nu ar fi nicio problemă. Până la urmă, important e ceea ce vezi în farfurie și nu ceea ce vezi pe pereți.
Pe această idee par a fi mers cei de la Akropolis, din câte se pare cel mai vechi restaurant cu specific grecesc din Sibiu. Situat nu tocmai ”la vad”, dar cu o parcare generoasă, pe strada Abatorului. La ora la care ziua se îmbina cu noaptea, am găsit restaurantul gol. Și am ales, un pic grăbiți, o porție de salară de vinete, una de tzatziki, niște cartofi prăjiți și, evident, o porție de gyros la cuptor, cu ciuperci și smântână. Inspirați, am ales să comandăm și pita – lipie de la mama grecilor. Și mai inspirați, am cerut ca mâncarea să fie adusă precum este preparată, căci altfel ni s-ar cam fi lungit urechile în jumătatea de oră cât a durat pregătirea gyros-ului.
Dar, de ajuns cu cârcoteala (bine, merită amintit și faptul că toaleta este una minusculă, iar de va fi plin restaurantul inconvenientul ar putea fi unul real).
Pita este delicioasă. Preparată pe loc, poate ține de fel principal de mâncare pentru cei înfometați. Și să nu vă fie rușine, prin urmare, să cereți și o a doua pita. Nouă nu ne-a fost, cu atât mai mult cu cât alături de salata de vinete gustul a fost de-a dreptul fenomenal.
Gyros-ul, după cum am mai spus, s-a lăsat așteptat. Clopoțelul care anunța ospătarii că bucătăria a mai livrat un fel de mâncare a sunat, în cele din urmă, iar ciupercile și carnea de curcan (cred) bolborosind în smântână a înmiresmat rapid camera. Excelent pregătit gyros-ul. Poate un pic cam gras, dar inconvenientul a devenit un avantaj odată făcut amestecul cu tzatziki. Am înfulecat pofticioși ceea ce aveam în față, fără a nu putea remarca faptul că acei cartofi aduși cu ceva vreme înainte pe masă erau ”de la Metro”.
Domnișoara ospătar nu s-a deranjat să schimbe scrumiera de pe masă și nici nu părea foarte atentă la eventualele solicitări suplimentare pe care le-am fi avut. O fi fost ora de vină.
La final, nota de plată arată că Akropolis își plătește bine bucătarul. Salata de vinete a fost 24,5 lei, iar gyros-ul a mai adăugat la nota de plată aceeași sumă. Amabilitatea celor din restaurant, la plecare, a fost însă plină de căldură.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2989
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
ANDREI NICULAE
Acum 4 ore
Friki Riki
Acum 5 ore
Un cititor
Acum 7 ore
GPT - simplu și fără școală
Acum 7 ore
Ger