Marţi,
04.10.2022
Innorat
Acum
8°C

Energie Termica vs. Energosib: cine ramane, cine dispare?

Anul 2012 ar putea fi anul în care fie Energie Termică, fie Energosib (fostul Nuonsib) dispare de pe piață. Sau rămân amândouă, dar cu obiecte de activitate diferite. Cu alte cuvinte, 2012 este anul în care conducerea Primăriei Sibiu ar putea lua o decizie clară în ceea ce privește societatea condusă de Ilie Grădinar.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu a dorit să dezvăluie intențiile sale în ceea ce privește soarta celor două companii  ”de stat” din Sibiu, care gestionează cele o mie și ceva de familii conectate la rețeaua centralizată de distribuție a agentului termic. În municipiul Sibiu, agentul termic este distribuit în sistem centralizat de două societăți: SC Energie Termică SA și SC EnergoSib SA, ambele societăți având drept unic acționar Consiliul Local Sibiu.
”2012 este posibil să fie anul în care vom lămuri lucrurile. Există o gândire în acest sens, dar nu foarte detaliată”, spune Klaus Johannis, primarul Sibiului.

Energie Termică doar cu numele

SC Energie Termică SA - firma care încălzea întreg Sibiul înaintea masivei debranșări încurajate de administrația locală în perioada 2002 – 2003 – mai are acum mai puțin de 450 de clienți. După debranșarea celor din Ștrand II, numărul acestora va scădea și mai mult.
În acest context, în ultimii ani, SC Energie Termică SA a rezistat datorită contractelor oferite de Primăria Sibiu pentru realizarea de rețele de utilități publice. Printre cele mai mari contracte se numără cel de ”utilare” a Zonei Industriale Vest sau cel de antrepriză generală a străzii Rusciorului. În prezent, SC Energie Termică mai dezvoltă o cifră de afaceri rezonabilă datorită contractului de amplasare a rețelelor de utilități în Cartierul Tineretului.
În 2010, SC Energie Termică SA, condusă de Ilie Grădinar (foto) a înregistrat venituri totale de 17,7 milioane de lei, din care doar cinci procente erau venituri înregistrate din producția și distribuția energiei termice. Profitul a fost ca și inexistent (962 de lei), fiind menținut doar contabilicește, deoarece în bilanț se pare că nu au fost înregistrate la costuri facturile neîncasate.

Energosib, tot pe pierdere

SC Energosib, de cealaltă parte, își păstrează un număr relativ consistent de clienți (aproximativ 1.000) în condițiile în care clienții societății nu sunt constrânși în niciun fel să se debranșeze de la rețele acestei societăți.  Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, proprietarii a aproximativ 300 de apartamente au decis să se debranșeze de la rețelele fostei companii Nuonsib.
Cu toate acestea, în ultimii doi ani, firma a fost pe pierdere: în 2009, pierderea contabilă a fost de 24.000 de lei, iar în 2010 pierderile au crescut la 73.000 de lei. SC Energosib a rulat în 2010 o cifră de afaceri de 2,4 milioane de lei, cu un număr de zece angajați.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Eu

Acum 10 ani

Si cum se explica intrarea lui Gradinar in top ca si milionar in EUR? Ne zice cineva cum un director de la o regie de stat este milionar in euro? Si de unde? Au vandut dupa bunul plac toate fostele centrale termice din cartiere la diversi oameni de afaceri....
Raspunde

me

Acum 10 ani

si ii incalta pe oameni la bani de-i rupe. cine ramane pe piata? doar nu va disparea prietenul lui iohanis. el trebuie sa-si sporeasca averea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus