Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Politistii locali, inapoi in banci de scoala

Peste o sută de angajaţi ai Poliţiei Locale Sibiu, de la tineri de 20 de ani, până la poliţişti trecuţi de 40 de ani, au revenit pe băncile şcolii. Polițiștii locali au început de luna trecută cursuri de formare profesională, plătite dintr-un fond obţinut prin accesarea unui proiect cu finanțare europeană.

Simona Baciu are 39 de ani şi lucreză la Poliţia Locală de patru ani. Ea, împreună cu alţi 45 de colegi, urmează cursurile de formare în domeniul utilizării calculatoarelor (ECDL - European Computer Driving Licence), cursul de engleză și pe cel de pregătire fizică.

„Eu am fost desemnată în una din cele trei grupe care acum urmează cursurile de engleză, informatică şi autoapărare, aşa că dimineaţa merg la cursuri, iar după-amiaza la muncă. Am fost aleşi în funcţie de atribuţiile pe care le avem la locul de muncă. Am început cursurile de informatică şi autoapărare în aprilie şi le-am finalizat cu examene. Acum a mai rămas cursul de engleză, care sincer, mie îmi place cel mai mult, pentru că înainte am lucrat ca recepţioneră şi vorbeam engleza, iar acum la curs nu trebuie să o iau de la zero, ci sunt într-o grupă de avansaţi”, povesteşte Simona.

12 cursuri pentru poliţiştii sibieni

Pentru că în ultimii ani domeniul de activitate al Poliţiei Locale a crescut, în timp ce numărul poliţiştilor s-a micşorat, iniţiativa cursurilor a fost binevenită. Au cerut bani şi i-au primit - 430.000 de lei, fără TVA, pentru susţinerea a 12 cursuri.

„Noi am depus proiectul solicitând finanţare din Fondul Social European. În urma evaluărilor efectuate, Autoritatea de Management a hotărât finanţarea proiectului, demarându-se astfel activităţile necesare implementării acestuia. Datorită faptului că la momentul depunerii noi eram în plin proces de informatizare şi modernizare, aveam nevoie de programe care să îmbunătăţească nivelul cunoştinţelor angajaţilor, astfel încât să poată utiliza tehnologia modernă. Pe de altă parte iniţiativa a pornit şi de la necesitatea de a fideliza personalul arătându-i că pe noi ne interesează creşterea gradului ridicat de pregătire profesională”, a declarat Adrian Aldea, șeful Poliției Locale Sibiu.

În cadrul proiectului intră cursul de ECDL şi cel de pregătire fizică. 90 de persoane vor urma acest curs, 120 cel de engleză și 60 de polițiști locali vor vorbi germană la nivel de conversație. Alte 10 persoane fac cursul de security management, câte 15 persoane au fost înscrise la management public şi comunicare publică, 13 angajaţi vor urma cursul de reformă, iar alte 7 persoane vor participa la cursurile de leadership, legislație europeană, achiziţii publice, resurse umane şi formare de formatori.

Ajutor pentru turiști

Cursurile începute în 17 aprilie, se vor finaliza în 31 octombrie, iar poliţiştii vor fi răsplătiţi cu certificate de participare şi diplome certificate CNFPA. La finalul „şcolarizării” vor avea „o pregătire mult mai bună pentru a-şi putea realiza munca de zi cu zi”.

„Cel mai necesar curs pentru mine e cel de autoapărarea, pentru că de autoapărare avem cel mai mult nevoie. Zilnic avem de a face cu tot felul de oameni şi sunt situaţii în care eşti în pericol şi este absolut necesar să ştii să te aperi. Apoi urmează cursul de engleză, pentru că Sibiul este un oraş plin de turişti, iar noi trebuie să fim apţi să răspundem la întrebările turiştilor. Eu lucrez chiar în zona Piaţa Mare şi zilnic sunt oprită de turişti din toate ţările, care ne întreabă de obicei în engleză, cum să ajungă la câte un muzeu sau la Turnul Sfatului. De asemenea, cursul de informatică are rolul său, pentru că trăim într-un secol al informaţiei şi e normal să ţinem pasul cu progresul”, mai spune Simona Baciu.

Cursanţii frecventează cursurile suţinute de reprezentanții Soft aplicativ și servicii SA și de cei ai Grupului de consultanță pentru dezvoltare DCG SRL. Cursul de limbi străine se ţine la Pro Language, iar profesorii spun că „elevii” sunt sârguincioşi şi „de chiulit nici nu se pune problema”.

„Am clasele de engleză şi sunt foarte mulţumită de ei, se descurcă bine, citesc şi vorbesc cursiv, se implică la cursuri şi dialoghează pe marginea temelor pe care le alegem. Rezultatele se simt şi sunt sigură îi va ajuta în actuvitatea lor”, spune Diana Tatu, profesoara de engleză.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus