Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
7°C

Mai putini pensionari in judet. Pensiile de invaliditate domina scaderea

 

Politicile din ultimii ani de reducere a numărului de ajutoare sociale, precum și reevaluarea unor dosare de handicap, își arată rezultatele în județul Sibiu. Conform datelor oficiale, prezentate de Casa Județeană de Pensii Sibiu, numărul pensiilor în sectorul de stat este în scădere, cea mai mare diferență între datele de acum doi ani și cele din luna iunie 2012 înregistrându-se în rândul pensiilor de invaliditate.
În luna iunie 2012 se aflau în evidenţa Casei Județene de Pensii Sibiu un număr de 113.237 beneficiari, din care: 97.661 pensionari în sectorul de stat,  4.991 pensionari în sectorul agricol și 10.585 beneficiari de legi speciale. Cât privește prima categorie, cea a pensiilor din sectorul de stat, în anul 2010 în județ erau 101.196 beneficiari, această cifră scăzând în 2011 la 99.285 de beneficiari și ajungând luna trecută la 97.661. Diferența față de acum patru ani este de aproape patru mii de beneficiari, cea mai însemnată scădere fiind cea înregistrată în cazul pensiilor de invaliditate. Dacă în anul 2010 în județ erau 20.649 de beneficiari, zielele trecute cifra scăzând la nu mai puțin de 18.389 de beneficiari. ”Numărul total al fondurilor lunare se ridică la 84,3 milioane de lei, aproximativ 18,9 milioane de euro”, a declarat directorul adjunct al CJP Sibiu, Mircea Manea.
În Sibiu sunt binecunsocute scandalurile din ultimii ani de la Consiliul Județean și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, majoritatea legate de dosare de handicap obținute prea ușor. De asemenea, controlul Ministerului Muncii de la Sibiu a devenit cuncosut în toată țara.”La Sibiu, în mod normal, ar trebui să se ajungă la situația în care unii dintre beneficiarii certificatelor de persoană cu handicap trebuie depensionați. Trebuie să dea banii înapoi. Presiunile sunt mari și nu din partea celor cu «retard mintal», din comunități rurale precum cea de la Velț, ci din partea celor cu «astm bronșic», a «gulerelor albe» din Sibiu, care au profitat de sistem. Vă dau un exemplu: își calculau stagiul de cotizare, aflau astfel de când le-ar trebui atestat debutul bolii pentru a se putea pensiona. După care veneau la DGASPC și, cu ajutorul unor medici, își obțineau documente care să ateste debutul bolii de când le convenea lor. Am muncit trei luni la controlul de la Sibiu și știu ce este acolo. Cel mai dureros este că nimeni nu recuperează debitele pentru cei plătiți ilegal. Nimeni nu îi depensionează pe cei pensionați ilegal. Îi disperă pe unii ideea că trebuie să dea banii înapoi – și nu puțini – și că trebuie să revină din pensie”, declara la sfârșitul lunii mai pentru Turnul Sfatului,  Gabriela Nițuică, președintele Comisiei superioare de la București, care anul trecut a realizat o analiză la Sibiu privind obținerea de certificate false de handicap.
Datele prezentate la sfârșitul săptămânii trecute în fața Colegiului Prefectural, de conducerea Casei Județene de Pensii, arată că nivelul mediu al pensiei de invaliditate în sectorul de stat era în 2010 de 542 de lei. Nivelul a crescut în 2011 la suma de 549, pentru ca în 2012 să ajungă în luna iunie la 556 de lei. Cât privește sectorul agricol, aici nivelul pensiei medii de invaliditate era de doar 187 de lei în 2010, ajungând luna trecută la 198 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

avocatul

Acum 10 ani

Gabriela Nituica care semnat toate deciziile in calitate de DOCTOR sa-si tina gura. O adresa facuta la Colegiul Medicilor din Romania, arata ca NITUICA NU ARE CALITATEA DE DOCTOR, ea profeseaza aceasta meseria fara nicio calitate si constituie infractiune prevazuta la art. 281 Cod pen. - Exercitarea fara drept a unei profesii, deci toate deciziile semnate de ea sunt NEINTEMEIATE SI NELEGALE!!!
Raspunde

pensii nesimtite

Acum 10 ani

Pe cand vom avea un sistem echitabil de pensii in Romania bazat pe contributia fiecaruia desfiintandu-se pensiile nesimtite de zeci de mi de lei /luna acordate preferential de stat din banii contribuabililor mai ales celor care au lucrat in domeniul justitiei. Vezi judecatorul Costiniu de la Inalta Curte de Casatie si justitie condamnat cu suspendare pentru luare de mita si pensionat fortat cu o pensie de peste 16 mii lei/luna.
Raspunde

vica mihut

Acum 10 ani

e incredibil ce se intampla la sibiu ! exista persoane care locuiesc in alt judet, si cu ajutorul unei mutatii la un prieten, o cunostinta apropiata din acest judet , au obtinut pensie de handicap, ele fiind in perfecta stare de sanatate. culmea ironiei e, ca muncesc in continuare aici ,in ro, sau de cele mai multe ori inafara! sper ca se vor face controale riguroase si vor fi depistati si pedepsiti toti cei care au facut aceste abuzuri si vor fi obligati sa returneze banii!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus