Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Radu Ilioi: Priceperea si psihicul de fier te fac campion

Radu Ilioi a ajuns să fie în hipism o garanție a succesului. Ultimele dovezi ale priceperii și muncii sale sunt victoriile de la Marele Premiu al României, respectiv  Marele Premiu al Bucureștiului, evenimente care s-au desfășurat în Capitală, în urmă cu trei săptămâni.

Practic, pe ce cal pune mâna îl și transformă în campion. Desigur, în timp și prin multă muncă. Și-a format ochiul de mic copil, când tatăl său l-a urcat pentru prima dată în șa. Avea un an și jumătate. Apoi, a învățat să pună pe picior de egalitate animalul și călărețul. Nu își atribuie ultimele două titluri, ca de altfel pe nici unul din carieră. Nu el este campionul, deși calul nu va câștiga niciodată fără călăreț. Însă, pentru Radu Ilioi, sportivul de la CSM Sibiu, și viceversa este valabilă. Mândria celui care a scos atâția și atâția campioni sunt, mai nou, Anareno și Brutus. Primul, „un cal deja consacrat, care nu-și dezminte numele”, are 11 ani, iar notorietatea sa a trecut demult de granițele țării. Cel de-al doilea, Brutus, vine tare din urmă. Crește văzând cu ochii, ca dovadă că anul acesta a câștigat cele două trofee la sărituri peste obstacole. „Anareno e campion la seniori, iar Brutus a câștigat finala Marelui Premiu al României, iar cu o săptămână înainte a câștigat Marele Premiu al Bucureștiului. Brutus are șapte ani și e un cal ce promite foarte mult. A avut o carieră și o curbă foarte bună de formă. A urcat foarte bine anul acesta. E un cal deja important în România”, spune , mândru de caii săi, Radu Ilioi.

Tânjesc după caii din Sibiu

Ofertele pentru caii de la Sibiu se adună. E un lucru normal, după cum spune multiplul campion, pentru că oamenii implicați în echitație privesc cu invidie la performanțele cailor din grajdurile Clubului Sportiv Municipal. Din păcate pentru cei care vor să ardă rapid etapele, caii nu sunt de vânzare. „Sigur că sunt oferte, fiecare și-ar dori să aibă în grajd un cal așa, dar momentan caii nu sunt de vânzare. Trebuie să îi ții, pentru că altfel ești nicăieri. La Anareno e o muncă de cinci-șase ani, la Brutus de trei. Deci, muncă, muncă și iarăși muncă. Altfel, dacă îi vinzi pe aceștia, trebuie să mergi să cumperi alții sau să stai, să aștepți și să faci alții. Pentru mine nu e o problemă, dar e una de timp. Pentru alții e o problemă, pentru că nu-i pot face, iar atunci își cumpără un cal gata făcut ”, subliniază Radu Ilioi, care nu are nici un dubiu în privința creșterii valorii calului, după ce acesta câștigă premii importante, așa cum a făcut-o, de exemplu, Brutus. 

Nu dă lecții particulare

Dacă vedetele competițiilor de echitație – caii – pot fi cumpărați, schimbându-și și de câteva ori proprietarul, lucrurile stau altfel când vine vorba despre călăreț. Cel puțin în ceea ce îl privește pe Radu Ilioi. I s-a dus vorba că, pe lângă un bun sportiv, e și un bun profesor. Așa că cererile pentru lecții particulare curg. Însă, fie că solicitantul este o persoană pur și simplu pasionată de călărie, fie că este vorba de un alt club sportiv, Radu Ilioi răspunde mereu la fel:„ mie îmi place să rămân statornic. Mie îmi place să reprezint clubul la cel mai înalt nivel, și, umblând dintr-o bază într-alta, s-ar disipa un pic calitatea aceasta de sportiv sau de antrenor”, mărturisește Radu Ilioi, care vede posibilă performanța doar la cei care se nasc cu multă pricepere și un psihic de fier. Desigur, și cu o iubire foarte mare față de cai. „Trebuie să te naști pentru așa ceva, altfel nu ai nici un fel de șanse, nu poți să răzbați până acolo sus și rămâi undeva în mediocritate”.

Sezonul competițional e aproape încheiat în țară, însă, pentru că „sportul nu e o joacă de copii”, Radu și caii săi se vor concentra pe activitatea internațională, unde, de această dată, vor reprezenta România. Săptămâna aceasta are loc un concurs în Austria, apoi vor reveni în România, pentru Campionatul de Forță, de la București. După aceea, până în ianuarie, urmează o binemeritată pauză.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus