Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

La loc comanda: taxele si impozitele cresc si la Sibiu. Vezi estimarile

La două săptămâni după ce Consiliul Local Sibiu a adoptat o hotărâre privind menținerea taxelor și impozitelor la același nivel cu cel din ultimii trei ani, hotărârea adoptată ieri de Guvern, privind actualizarea dărilor locale cu indicele inflației, a determinat conducerea Primăriei să revină asupra acestui subiect. Cel mai sigur, sibienii vor plăti de anul viitor taxe și impozite majorate cu 16,05%, la cât a fost calculată inflația din ultimii trei ani de către Ministerul Finanțelor.
O astfel de hotărâre, precum cea adoptată ieri de Guvern, ar fi trebuit discutată și votată încă din primăvara acestui an, astfel încât administrațiile locale să aibă timp până la jumătatea anului să adopte, la rându-le, hotărârile referitoare la ajustarea nivelului taxelor și impozitelor. Această ajustare poate fi făcută o dată la trei ani, după hotărârea de Guvern care stabilește limitele între care pot fi aplicate majorările.

FDGR decide

”Este un lucru bun. Nu este vorba de o majorare, de o creștere, ci de o actualizare cu rata inflației. Este posibil să actualizăm și noi cu nivelul inflației. Sigur, pentru omul de acasă este egal cum se numește, creștere sau actualizare, va plăti un pic mai mult”, a anunțat, azi, primarul Klaus Johannis.
În aceste zile, Direcția Economică și cea Fiscală din cadrul Primăriei Sibiu vor întocmi o simulare, iar documentul va fi discutat în cadrul grupului de consilieri locali ai FDGR, care dețin majoritatea în legislativul local. ”Vom lua o decizie”, adaugă Johannis.

Cu cât vor crește de la 1 ianuarie dările?

Ultima ”ajustare” a taxelor și impozitelor locale a fost adoptată la finele lui 2009, pentru anul 2010. Atunci, pentru o locuință de 100 de mp, aflată în zona A de impozitare, suma de plătit la bugetul local a crescut de la 161 de lei, la 193 de lei. Pentru o mașină cu un motor de 1,9 litri capacitate, impozitul a crescut de la 150 la 180 de lei, iar pentru un teren din zona A, impozitul anual a crescut de la 54 la 65 de lei.
Aplicarea, la Sibiu, a majorării minime prevăzută de Guvern (de 16,05%) ar crește impozitul pe o locuință precum cea descrisă mai sus la 224 de lei, un automobil cu motor de 1,9 litri, la 209 lei, iar un teren din zona A, la 75 de lei.

La finele lui noiembrie 2012, Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind menținerea taxelor și impozitelor la același nivel cu cel din 2012, ba chiar scăderea taxei de închiriere a domeniului public. Cel mai probabil, respectiva hotărâre va fi rectificată, printr-una nouă.
Sibienii - persoane fizice au achitat, în acest an, la bugetul local, în termenul prevăzut de lege, taxe și impozite în sumă totală de peste 30 de milioane de lei. Aplicarea majorării de 16,05% ar duce la o estimare a veniturilor de la cei 53.000 de sibieni ”impozabili” și buni platnici de peste 34,8 milioane de lei, pentru anul viitor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

K.Samuel

Acum 11 ani

Ale, ale, ale, haide USL!
Raspunde

K.Samuel

Acum 11 ani

+8% la salarii, insa +10% euro, +16% impozite si o sa urmeze multe altele. Ce teapa ne luam toti, pentru ca 60% din romani sunt naivi... De fapt 60% + 14%, votantii PPDD, care sunt alienati...
Raspunde

bzn

Acum 11 ani

O mana de sasi, toti putrezi de bogati, hotaresc soarta unui oras cu populatie majoritara romaneasca. Sa traiti bine cu cei alesi de voi!
Raspunde

ghita

Acum 11 ani

pt bzn...nu iti place?.. .valea de aici! tara este mare si plina de orase conduse de Romani.
Raspunde

STEFAN Lucian

Acum 11 ani

@bzn : Valea de aici, rămân eu cu ghita să sugem mațul băsănăului lui Johannis !
Raspunde

alexandre

Acum 11 ani

B-ai gheo,valea e toata ata,tusi cu oile tale.Dupa ce termini treaba propsusa de al de mai sus,iati valea si te du.Sooper.
Raspunde

valcean

Acum 11 ani

daca scoaten din Sibiu pe toti veneticii vom obtine un Sibiu locuit de imbecili, si asta in proportie de 100% !!!
Raspunde

fan NASA

Acum 11 ani

asta e destinul nostru al romanilor, sa fim sclavi, condusi de altii, straini chiar, aserviti, daca nu avem sange in instalatie
Raspunde

Johann

Acum 11 ani

@bzn.. ca de obicei fiecare comentar e o prostie. Sasii au construit orasul asta si l-au condus tot timpul, in afara timpul comunismului, si cred ca toti stim ce sa ales de el. nu sasii hotaresc soarta orasului, si nici primarul, ci sibienii carau au ales cu mare majoritate un consiliu locat si alti reprezentanti. asa ca nu mai vorbi prostii.. ca dupa IP-ul tau e clar cine esti. cum spuneau si altii, nu stim ce cauti tu in orasul asta.
Raspunde

bzn @ Johann

Acum 11 ani

Tu ai IP de Stuttgart, asa ca nu stiu de ce te ofenseaza IP-ul meu, care este de Sibiu. In niciun caz nu sunt venetic in orasul meu! Tu ai grija de orasul in care traiesti, ca probabil si nemtii-nemti se intreaba ce cauti tu in orasul lor, mei Zigoiner, mei!Sau preferi Auslander?
Raspunde

IP 5.15.82.212

Acum 11 ani

ajutor....eu cu IP 5.15.82.212 sunt la spitalul nr 3.cum pot sa scap de net sa numai scriu tampenii?ajutor....vreau la bunica la greblesti
Raspunde

IP 192.109.190.88

Acum 11 ani

Cetatean german bulangiu, putin handicapat, vreau sa primesc flautul cu guse de la romani curati, fara boli cu transmitere sexuala. Ma frig si la ochiul maro, dar numai protejat!
Raspunde

Johann

Acum 11 ani

@bzn. sorry zigeuner, ai gresit iar. nu sunt nici la Stuttgart si nici motiv nu ai tu tembelule sa te intrebi ce fac eu unde stau, sau ce cred alti despre mine. poate trag palaria mai p... de cal maro. daca vrei flaut de la roman curat du-te la Tandareii de Jos... acolo le poti canta la flaut... pan ti-o iesi pe urechi.
Raspunde

Johann

Acum 11 ani

Cetatean german bulangiu, handicap usor, mic herpes la stromalau de la un sifilis netratat, rectific: accept flautul cu guse de la toate etniile din Romania. Ma frig si la ochiul maro, dar numai protejat!
Raspunde

alex

Acum 11 ani

sa iti fie rusine johannnis daca ai promis ceva si nu te ti de cuvant eu nu te mai votez atunci pe ZI CE TRECE MA DEJAMAGESTI
Raspunde

USL - Victorie

Acum 11 ani

USL,USL !!! Mai vrem, mai vrem ... Hai Ponta ca poti mai mult decat atat....
Raspunde

intrebare

Acum 11 ani

Daca taxele se majoreaza cu 16 % conform inflatiei , dece nu se aplica acelasi procent si pentru cresterea punctului de pensie , ca asa prevede legea.????
Raspunde

bes

Acum 11 ani

Si ce o sa faca primaria cu \"ajustare, nu crestere\"? Dezapezeste si strazile ce nu sunt considerate de ei artere principale? Repara si ei Hipodromului si aleile din zona? Sifoneaza banii catre firmele prietene?
Raspunde

llll nnnnn xxxx

Acum 11 ani

tu esti unu si acelasi care te doare ca nu ai ajuns primar tu esti un frustat si dusmanu sibiului te folosesti de oameni pina tai atins scopu ai pe constinta un om pe care lai bagat in pamint vrei s-a ajungi primar asta nu se va intimpla in viata asta si cu sasi laso mai moale sasi cind au plecat masiv ca s-a nui mai conduca niste neica nimeni a lasat o adevarata industrie sibiul producea de la ace de gamalie pina la masini de inalta performanta si voi in 23 de ani ati puso pe butuci va ginditi la propiu buzunar daca nu mai era traditia de oras sasec cautam prin containere ce aruncati voi boieri zilei dute in zona vest a orasului si vezi tot ce s-a creat locuri de munca e pe barba lui JOHANNIS asa ca mai laso tu iti urmaresti numai scopu apucate de ce ai promis in campanie si lasa netu din lipsa de activitate te plictisesti rau de tot apucate de munca nu de latrat la luna
Raspunde

STEFAN Lucian 5. STEFAN Lucian (IP 109.202.102.24)

Acum 11 ani

Sincer nu stimez absolut deloc conducerea sasaleasca de primarie - din nou ai gresit cand ai trecut numele meu !! Iar orasul asta a votat cu 80% din 40% adica foarte putini - ( intre noi fie vorba din lipsa de contracandidati viabili tartorului SAS ! )
Raspunde

pt uslisti

Acum 11 ani

na va copto fraierilor si o sa va mai faca asta e abia inceputul puteti sa -i pupati si sa va felicitati pentru afacerea facuta subces la punga goala
Raspunde

aaa

Acum 11 ani

@ bzn daca nu iti place de cine este condus orasul te poti muta in Craiova Valcea samd unde coloratii fac legea. @ valcean Daca nu ar mai fi in Sibiu cei care si- au aruncat gumarii din tren in Olt in oras ar fi mai multi oameni bine crescuti si mai putini hoti, tupesti si tepari.
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

multumim USL!ASA VREM SA NE GUVERNATI....NU O SA VA REGRETAM NICIODATA HA HA HA
Raspunde

CULTIVAREA CIUPERCILOR

Acum 11 ani

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 80 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/MP pe an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de peste 23.000 euro pe an. Detalii pe : cultivareaciupercilor.ro
Raspunde

STEFAN Lucian

Acum 11 ani

Se poate sa pastram totusi o nota eleganta acestor comentarii? Fiecare dintre noi se injoseste enorm atunci cand recurge la astfel de injurii ! Decenta multa va doresc - mai ales celor ce cred ca nu exista padure fara uscaturi !
Raspunde

Odin

Acum 11 ani

Nu inteleg de ce atata agitatie si de ce il injura lumea pe sas. Hotararea consiliului local a fost mentinerea nivelului de impozitare. Vine ordin de la Poarta ca vor mai multi bani din impozite deci sasu nostru tre sa creasca impozitele sau sa dea banii din alta parte TOT de la noi, ca doar nu ii da din buzunarul lui. Uitati ca tocmai a trecut campania si trebuie refacuta osanza partidului castigator ...
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

la mai mare plagiatorule.deja din prima zi ne-ai inselat asteptarile huu....
Raspunde

siby

Acum 11 ani

Cred ca Romania este printre singurele state din EU care in vreme de criza majoreaza asa de mult taxele si impozitele! Oricum ideea este preluata de la PDL din anul 2008 si este dusa mai departe! Deci se pare ca guvernarea PDL totusi a ales singura cale de supravietuire...cale care este urmata acum de USL dar care nu este recunoscuta de noii conducatori...Problema e ca acesta e doar inceputul! Sa vedeti momentul cand se va rupe alianta USL, care presimt ca nu e chiar asa departe.
Raspunde

un sas

Acum 11 ani

toti care au votat pe sasu si u s l sal pupe in gura cind sa baga cu capul in soba
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus