Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Cautarea de comori in 2013: Antichitatile

A devenit aproape o modă în toată lumea. Canale TV de filme documentare, precum History, National Geographic sau Discovery Channel se întrec în programe ce prezintă căutători de comori ”antice”, de pe urma cărora ”descoperitorii” să scoată profit. În Sibiu cineva face asta de aproape 13 ani.
În fiecare seară există o mulțime de emisiuni TV care arată cum se pot găsi obicte vechi și de preț pe drumuri lăturalnice, în case părăsite sau în boxe lăsate de izbeliște. Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, la nr. 23, doamna Maria Strobel face asta din 2001. Habar n-avea pe vremea aceea că antichitățile vor deveni un fel de modă. De fapt, doamna Strobel habar n-avea la începutul anilor 2000 că își va deschide magazin de antichități. ”Magazinul acesta, Antik, l-am deschis în 2001 și întotdeauna a funcționat aici. De-a lungul anilor am mai încercat cu un anticariat pe strada Turnului sau altul în Piața Mică, deasupra la Chill Out, dar n-au mers. Eu sunt contabilă de meserie și nici prin cap nu mi-a trecut vreodată că voi ajunge să dechid un astfel de magazin. Am început, cum spuneam, în 2001. Și de nevoie, dar și pentru că ni s-a părut o idee bună”, povestește doamna Strobel.
Magazinul Antik este plin de obiecte, unele foarte prețioase, altele mai puțin scumpe: ceasuri cu pendul, tablouri vechi, porțelanuri, mobilier săsesc și românesc, ornamente de clădiri, ceasuri de mână, bijuterii, argintării, costume populare  autentice, aparate foto și câte și mai câte. ”Am început cu anunțuri în ziar, apoi să apărem pe internet, încet, încet, lumea ajuns să știe de noi. Acum lumea ne cunoaște și vine cu obiecte cât mai vechi sau pe care le consideră mai prețioase, negociem asupra lor, și noi le revindem. Nu vreau să dau prețuri, cine e interesat știe unde să vină. Fiecare obiect are prețul lui, în general sunt lucruri deosebite și acestea nu sunt tocmai ieftine, dar depinde de la caz la caz”, ne-a spus proprietara magazinului.
Cine se gândea, în 2007, că intrarea României în Uniunea Europeană va avea un efect negativ asupra pieței de antichități? Maria Strobel spune că magazinul a mers destul de bine până la deschiderea totală a granițelor, când a mai scăzut volumul vânzărilor. Ba chiar existau oameni cu stare și cunoscuți în Sibiu, care îi treceau pragul adesea. ”Înainte aveam oameni care veneau mai des, oameni înstăriți care voiau ceva deosebit pentru acasă. De când s-au deschis granițele vin tot mai rar, unii găsesc ce le trebuie în străinătate. Sunt zile în care nu vindem nimic și zile în care mai recuperăm. Vara avem destul de mulți turiști, apărem și în Ghidul turistic al României. Străinii, în general, când intră și cumpără ceva, orice. Mulți vor o amintire din Sibiu, un suvenir și iau de la noi. Avem și clienți fideli, care de ani de zile trec pe la noi să vadă ce mai apare. În general, clienții noștri sunt oamenii care iubesc antichitățile și oamenii care au bani, nu își permite chiar oricine să cumpere un tablou bun”, mai povestește proprietara magazinului.
Am căutat și noi magazinul pe internet și într-adevăr, Antik apare în ghidul Lonley Planet, unul dintre cele mai cunoscute ghiduri turistice din lume. Ultima oară când am cumpărat ceva de la Antik a fost de Crăciun, o broșă de argint în formă de fluture cu aripi din sticlă viu colorată. Una dintre cele mai frumoase broșe pe care le-am văzut vreodată.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus