Duminică,
20.06.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Doneaza sange si poate vei fi tu cel care va salva viata Norei Chifor

Nora Chifor este o tânără de 33 de ani care aşteaptă şi speră la un cadou mai deosebit de la Moş Crăciun – un transplant de măduvă şi 200000 euro cu care să îşi plătească operaţia, care ar ajuta-o să câştige în lupta cu leucemia. Doar atât. Iar Nora speră nu doar pentru că este un om extraordinar de optimist şi vesel, ci pentru că Nora are prieteni care fac tot ce pot ca să o ajute să se facă bine.

„Facem teste să vedem dacă îi putem dona celule stem”

Nora Chifor este din Târgu Mureş, dar a ales Sibiul pentru a urma la Facultatea de Medicină “Victor Papilian” specializarea Medicină Dentară. Aici şi-a făcut mulţi prieteni, iar aceşti vechi prieteni s-au adunat marţi seara, la Facultatea de Medicină pentru a fi testaţi, în speranţa că vor fi compatibili şi o vor putea ajuta pe Nora.

„Am venit peste 30 de persoane. Unii nici nu o cunosc pe Nora, dar au auzit povestea ei de la noi şi i-a sensibilizat. Nora e cel mai minunat om pe care îl cunosc. Acum câteva luni a plecat să muncească în Franţa ca medic stomatolog, iar la două săptămâni după ce a ajuns a fost diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută. Până acum a terminat a doua tură de chimioterapie. Iar în februarie ar trebui să o ia de la început. Chimioterapia îi slăbeşte mult organismul, de aceea căutăm să găsim un donator compatibil şi să strângem banii necesari pentru transplant. Astăzi a venit o echipă de la Târgu Mureş să ne facă teste să vedem dacă îi putem dona celule stem. De fapt ei ne vor teste şi ne vor introduce datele în registrul internaţional al donatorilor. Poate unul dintre noi o să fie compatibil cu Nora. Dacă nu, rămânem acolo şi într-o bună zi poate vom putea ajuta pe altcineva”, povesteşte cu glas moale Monica, prietenă cu Nora încă din anii studenţiei.

Fii donator!

Procedura de donare este mai simplă decât cred mulţi dintre noi. Există două posibilităţi. Prima ar fi, după completarea unui chestionar obligatoriu, să se ia pentru testare din sângele periferic. Această procedură este practic precum o donare normală de sânge, doar că este mai lentă, durează între 3-5 ore, pentru că sângele este filtrat, după care se întoarce în corp. Procedura nu este nici dureroasă şi nici nu necesită anestezie.

A doua metodă presuspune recoltare din măduva osoasă, dar nu din coloana vertebrală, ci din oasele iliace. Această procedură necesită anestezie, dar este mai puţin folosită, în general, pentru confortul donatorului, mergându-se pe testarea prin donare de sânge.

„Multă lume nu ştie cât de simplu este şi cum pot salva o viaţă cu un gest care nu îi costă nimic şi nu le periclitează în niciun fel sănătatea. Eu şi colegii mei facem apel la sibieni, să nu rămână indiferenţi, să ajute cu cât de puţin pot, iar dacă vor să se înscrie în Registru Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, o pot face oricând. Ştiţi, eu cu Nora am dormit trei ani în acelaşi pat, am împărţit aceeaşi pâine şi aceeaşi cafea în nopţile în care uitam să dormim pentru că învăţam pentru examene. Nora e un om care merită tot ce e mai bun pe lumea aceasta, haideţi să nu o lăsăm să lupte singură, haideţi să o ajutăm să învingă leucemia”, mai spune Monica.

În oraş există şi câteva cutii în care se pot face donaţii:

-Clinica ProctoVen

-Magazinul GGT lângă gară

- Cabinetul stomatologic al dr. Monica Jeler şi Diana Pârvu

- Kleines Cafe

-La ceasornicăria de pe strada Berăriei, nr. 2

-La Clinica Misan Med, str. Hipodromului, nr. 19

Sibienii care vor să se înscrie în Registru Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice o pot face la Centrul de Transfuzii Mureş – telefon 0365 430179, (contact dr. Lazar).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Radu T

Acum 7 ani

Povestea Norei: www.chifornora.ro
Raspunde

Radu T

Acum 7 ani

RECTIFIC!!! : www.chifornora.com www.chifornora.com www.chifornora.com www.chifornora.com www.chifornora.com www.chifornora.com
Raspunde

3AzkwWP9vXi

Acum 7 ani

Now, take a look at the typical auto insurance declarations page shown opposite. If QuotesChimp do purchase med pay, the decla�rations page will tell you how much you are selecting. Did you know that the limit of coverage is not necessarily the maximum your company could have to pay? That's because, unlike liability coverage, the med pay policy limits do not refer to the total coverage available, but rather to the total that can be collected by each covered injured individual. Thus, if three people are seriously injured in an accident where the owner/driver of the car had $2,000 in med pay coverage, the insurance company could be on the hook for $6,000 under the med pay clause.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus