Sâmbătă,
04.12.2021
Partial Noros
Acum
0°C

Parohia din Turnisor vinde Adapostul de noapte pentru 78.000 de euro

Parohia Ortodoxă Română Turnișor I va primi mai bine de 78 de mii de euro pentru casa în care funcționează din 1996 singurul Adăpost de noapte din Sibiu. Imobilul respectiv a fost retrocedat Parohiei din Turnișor în 2006, iar cu banii primiți pe acesta, reprezentanții parohiei spun că vor să ridice un nou centru social.

Situația clădirii în care funcționează Adăpostul de noapte nu a fost întru totul reglementată deoarece cu trei ani înainte de retrocedare, Primăria Sibiu avea să ridice un nou corp de clădire lipit de cel vechi, noul corp fiind evaluat la peste 178.000 de lei. În contextul procesului de retrocedare, această sumă a fost înscrisă în cartea funciară a imobilului, ca drept de retenție în favoarea municipiului Sibiu.
Ca urmare a încheierii proceselor pe tema acestui imobil, între administrația locală și parohie au avut loc o serie de negocieri, în urma cărora, pentru imobilul situat în Piața Iancu de Hunedoara, nr. 20, s-a convenit plata a 68.000 de euro plus TVA, din bugetul municipiului Sibiu. Terenul de la această adresă are o suprafață de 446 de mp, iar clădirea retrocedată bisericii și care acum va fi vândută administrației locale ocupă aproximativ 170 de mp. Proiectul de hotărâre pentru această tranzacție va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joi.

Banii merg către un alt proiect social

Părintele Ciprian Creangă, cel care păstorește Parohia Ortodoxă Turnișor I, spune că propunerea de înstrăinare a clădirii în care funcționează Adăpostul de noapte a venit din partea Primăriei. Și este una binevenită, având în vedere celelalte proiecte sociale ale Parohiei.
”Biserica nu a cerut niciodată chirie pentru acea clădire. Noi avem un proiect de Centru educațional pentru copiii care provin din familii defavorizate și tocmai cu banii pe care îi primim pentru acest Adăpost de noapte vrem să construim acest centru social. Propunerea de vânzare a clădirii adăpostului nu a venit din partea noastră, ci din partea Primăriei, care dorește rezolvarea situației juridice de acolo”
Părintele Creangă spune că proiectul viitorului centru a fost deja realizat, iar în implementarea acestuia se discută despre o colaborare între Biserică și autoritățile locale. ”Problemele sociale sunt foarte multe, aici în Turnișor. Există dincolo de Cibin o comunitate de romi unde oamenii stau în condiții improprii, iar noi tocmai pentru copiii de acolo am început deja acest proiect. Momentan avem o grupă de 14 copii, aici în cadrul Bisericii, dar dacă vom ridica acel nou centru, intenționăm să creăm condiții pentru 50 de copii defavorizați”

Adevărate bombe sanitare

Adăpostul de noapte din Turnișor funcționează prin grija Fundației Consorțiul pentru Dezvoltare Locală Sibiu, în parteneriat cu Consiliul Local Sibiu, Prefectura Sibiu și Direcția muncii și Protecției Sociale Sibiu. Potrivit administratorilor spațiului, adăpostul este destinat celor care ”nu au niciun fel de suport familial, nu au un loc de muncă, surse de venit, unii dintre ei nu au acte, majoritatea sunt dependenți de alcool și o mică parte sunt dependenți de halucinogene”. ”Aceștia trăiesc în gări și autogări, pe sub poduri, în ganguri și în holurile blocurilor. Sunt adevărate bombe sanitare, care creează conflicte datorită intrării abuzive în spații care nu le aparțin și datorită problemelor medicale, sanitare și de conviețuire pe care le ridică în mod constant”, mai arată cei care lucrează la Adăpostul de noapte din Turnișor. Capacitatea acestuia este de 40 de locuri.

Foto: bing,com

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

joseph

Acum 7 ani

Nesimțiți ordinari, auzi la ei ”Biserica nu a cerut niciodatムchirie pentru acea clăƒdire.\" Ar fi fost culmea să mai ceară chirie pentru un adăpost de noapte!!! Ar fi fost în spirit creștinesc să-l \"păstorească\" cu totul ei, adică, administrarea lui în totalitate, așa cum bisericile apusene fac de mult. Ăștia au numai mână de luat, nu de dat.
Raspunde

@ joseph

Acum 7 ani

Nesimtit esti tu sasule, FDGR-isit tai cer chirie pentru caminul de batrani de pe str. Cosbuc, iar biserica evanghelica percep chirie de la scolile carora le-a revendicat imobilele.
Raspunde

x.

Acum 7 ani

Deci primaria (adica noi) va cumpara o cladire de la biserica dar in acelasi timp va da bisericii teren pentru constructia unui nou centru social. Primaria cere bani pentru terenul ala sau il da pe gratis??
Raspunde

S.T.M

Acum 7 ani

Este regretabil ce a ajuns cartierul Turnisor.Intr e case proprietate personala, se afla Centrul de noapte,care gazduieste persoane certate cu legea,depedente de alcool si droguri Acum se solicita de la Primarie un teren pe care sa se construiasca un centru social pt copiii pe care parintii nu-i mai poate stapinii,care nu cunosc limitele bunului simt.nu-si respecta semenii si care probabil vor ingrosa rindul delicventilor de miine Cei din primarie nu trebuie sa uite ca populatia din Turnisor este platitoare de taxe si impozite la fel ca oricare alt locuitor al Sibiului Sunt deacord ca Primaria sa se ocupe de persoanele defavorizate ,dar nu in detrimentul celor oneste
Raspunde

E.U

Acum 7 ani

Daca noul Centru social ,va deservii in special copiii rromi de peste riul Cibin, ar fi de preferat sa se construiasca chiar acolo
Raspunde

M A I

Acum 7 ani

Primaria ,a promis pentru copiii a caror parinti achita catre Administratia locala,taxe si impozite ,un parc in cartierul Turnisor,Se pare ca proiectul a fost abandonat ,dar cumpara Azilul de noapte Ii invit pe cei din Primarie care se ocupa cu ordinea publica si pe ziaristi, sa constate ce se intimpla in fiecare seara in fata bisericii din Parohia 1 Turnisor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus