Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Presedintele Iohannis a acordat Drapelul de lupta bazei militare americane de la Deveselu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind acordarea Drapelului de luptă Bazei Militare 99 Deveselu, a anunţat Administraţia Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis discutat, în cadrul primei întâlniri cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles, în luna ianuarie, despre baza de la Deveselu.

Şeful statului a declarat cu acest prilej că l-a informat pe secretarul general al NATO despre progresul făcut de România în dezvoltarea bazei de la Deveselu, care va deveni operaţională până la sfârşitul acestui an.

În plus, preşedintele Iohannis a ţinut să sublinieze ”natura defensivă a acestei baze, care reprezintă o contribuţie importantă a României la parteneriatul cu SUA, pentru a întări capabilităţile NATO".

Acordul bilateral privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul României a fost semnat în 2011, la nivelul miniştrilor de externe, când preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită la Washington. Cu acest prilej, Traian Băsescu şi Barack Obama au adoptat şi declaraţia de parteneriat strategic pentru secolul XXI.

În cazul ambelor documente, echipele de negociere ale României au fost conduse de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Textul acordului privind scutul antirachetă este făcut public pe 23 septembrie, documentul menţionând caracterul exclusiv defensiv al sistemului.

Printre dispoziţiile acestuia figurează că România va stabili un spaţiu aerian restricţionat deasupra şi în jurul Bazei de la Deveselu, urmând să fie stabilite restricţii de trafic aerian. Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor" de la Deveselu, în timp ce România va fi responsabilă pentru asigurarea securităţii şi protecţiei Bazei în afara perimetrului Facilităţii, prevede acordul privind scutul antirachetă.

Foto: Agerpres

Comentarii

2 comentarii

d

Acum 6 ani

Mai bine semna un decret de ridicarea alöcatiei ptr. copii
Raspunde

gaby

Acum 6 ani

OFERTA DE LUCRU ACCESIBILA SI INEDITA Selectam dezvoltatori de proiect pt. piata nationala si international.NU este necesara nici un fel de experienta!Oferim ,prin email,curs gratuit si complet de instruire.Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.Se lucreaza in confortul de acasa,online,cel mult 3 ore/zi.Cerem seriozitate maxima si dorinta de-a invata ceva absolutnou si de viitor.Pt. detalii *** “info” la ***:mihutza_gabriell@yahoo.com
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus