Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

TSTV cu arhitectul Vladimir Grigorov: Avem locuinte colective proiectate, construite si vandute pentru o populatie saraca

Unul din cei mai importanți arhitecți ai Sibiului, Vladimir Grigorov vorbește la Turnul Sfatului TV despre cum arată locuințele sibienilor și cum se construiește. ”Dacă vorbim de locuințele colective, așa cum le vedem, ele sunt proiectate, construite și vândute pentru o populație săracă, ce are nevoie de un loc unde să stea. Asta e piața. Piața dictează. Oamenii știu acum că trebuie să facă împrumut la bancă, știu că trebuie să plătească la ele 30 de ani de acum încolo. E o situație destul de dificilă”, spune Grigorov.
Arhitectul vorbește și despre o prevedere a Planului Urbanistic General (PUG) prin care noile blocuri trebuie să aibă câte două locuri de parcare, dintre care unul să fie în subsol. ”În PUG scrie foarte clar: la fiecare aparetament ar trebui să fie 1,5 locuri de parcare în subsol, plus 0,5 locuri de parcare per apartament locuri de parcare normale. Asta se aplică la imobilele colective cu peste șase apartamente, ceea ce ne dă 2 locuri de parcare pe apartament. Din acestea 60% trenuie să fie subterane. Acum, din punctul meu de vedere, PUG-ul încearcă să dreagă busuiocul și trece dintr-o extremă în alta. Înainte, făceam un indice de motorizare de o mașină la 20 de locuitori. Acum, avem două mașini per apartament, ceea ce mi se pare puțin cam multe” a mai declarat arhitectul.
Vladirimir Grigorov a amintit și de mentalitatea investitorilor din Sibiu: ”Dacă vă gândiți la niște hoteluri apărute ici-colo, pur și simplu cred că dezvoltatorii nu se pricep. Arhitecții, în general, desenează. Sigur, au  un rol de consiliere, dar e foarte complicat să convingi un investitor care are câteva milioane de euro să construiască un hotel să-l convingi de estetica. El a văzut un hotel pe Valea Loarei, unde toate hotelurile sunt neoclasice, pentru că toate au fost construite până în cel de-al doilea Război Mondial, dacă nu chiar până în primul și atunci e greu să-l convingi că în secolul 21 e o altă arhitectură”, a mai spus Vladimir Grigorov.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Calbi

Acum 9 ani

Vladimir Grigorov nu e arhitect. E doar un mic spagar
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Problema în Piața Mare nu e statuia lui Nepomuk ci pavajul adus din China pe bani grei care se sfărâmă. Oare de ce ați pierdut ocazia să-l întrebați pe stimabilul proiectant, despre această problemă??? Poate astfel, aflăm și cum a făcut de rost de bani pentru galeria Habitus sau cum a făcut el schimb cu primăria dând un apartament în V. Aaron pe un apartament în Piața Mică. Desigur că nici amicul Gutman nu e străin de toate astea. Sperăm ca toate aceste întrebări să nu rămână fără răspuns, chiar dacă DNA-ul este ocupat pe moment cu marii rechini. Va veni vremea și pentru plevușcă și nu știu de ce, dar am o vagă senzație că atunci nu vă mai scoate niciun frățior din belea.
Raspunde

@2 papagalul joseph

Acum 9 ani

La categoria plevusca intra si sifonarii penali chiriac,dragoman,ala de la Pamira si multi altii din primaria lui frau fodor,fosta primarie a lui iohannis-6 case!
Raspunde

@@@

Acum 9 ani

Mare artist! Ha, ha, ha!!!
Raspunde

marginean

Acum 9 ani

\"populatia saraca\" nu-si poate permite nici macar porcariile de blocuri comuniste , daramite noile \"arhitecturi\". In rest Calbi a spus totul. Procesul de educatie estetica cuplat cu responsabilitatea pentru societate si mediu care ar trebui sa defineasca un arhitect a trecut pe langa el fara urmari.
Raspunde

###

Acum 9 ani

Vladimire, mai las-o moale! Case cu coloane ai mai construit sau ai rămas la romanul lui Faulkner? Apropo... AI CHIAR CITIT ROMANUL SAU DOAR L-AI RĂSFOIT ȘI AI MEMORAT TITLUL?
Raspunde

Vecinul de vis-avi...

Acum 8 ani

Ca sa va dati seama ce fel de arhitect e Vladimir Grigorov, va invit sa vedeti cum arata casa unde locuieste...mizerie ca la porci, stau vis-avi de el si am fost oripilat cand am aflat ca e mare arhitect!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus