Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Din iunie vom avea TVA de 9 la suta la toate produsele agro-alimentare

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică, a anunţat premierul Victor Ponta. Cota standard va fi redusă la 20% din ianuarie.

El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

"Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică", a spus Ponta, citat de Mediafax.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie.

"Susţinem - şi avem şi puterea - şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale", a spus Ponta.

El a arătat că măsura poate fi susţinută deoarece, în primul trimestru al acestui an, încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipată a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja încasaţi suplimentar în primul trimestru, faptul că este uşor de administrat printr-o aplicarea generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi la serviciile de alimentaţie publică, reducerea evaziunii, creşterea competiţiei, ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei, siguranţa alimentară, locurile de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.

"Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată în preţ", a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii şi ANAF să verifice dacă diminuarea TVA va fi reflectată în preţ.

El a precizat că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la "foarte multe felicitări", dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.

Ponta a anunţat recent că Guvernul intenţionează să decidă în aprilie reducerea, din luna iunie, a taxei pe valoarea adăugată, urmând să stabilească dacă va fi diminuată cota standard de TVA, de la 24% la 20%, sau TVA la produse alimentare de bază, de la 24% la 9%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

Așa da

Acum 7 ani

Bravo Ponta! Dar din păcate romanilor nu le place așa. .... vezi alegerile. Romanii vor pâine , ulei, zahar pe cartela....Asta trebuia sa le dea guvernul...iar cota tva 30%
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Alimente mai ieftine! Să sperăm că așa va fi și nu doar o lovitură de imagine!
Raspunde

TEUTONICUS

Acum 7 ani

ne vedem la 1 ianuarie cand impozitul pe terenuri si cladiri se tripleaza
Raspunde

Mihai

Acum 7 ani

Bravo! in sfarsit avem si noi un guvern care se tine de cuvant in ciuda tuturor vorbelor si barfelor lansate de pnl. Ghorghiu cu scandalul, Ponta cu faptele!
Raspunde

titi

Acum 7 ani

abureala comunista ,bai pe mine ma interesaza s-a schimbe legea pensilor aia care s-a votat de roberta ,sunteti de 3 ani la cascaval siu ce au facut aia rau este parfum la voi ,ce ma incalzeste ca scade 1 leu la kg de carne si taxele si utiltatile imi depaseste venitu ,nu toti avem pensii nesimtite ,s-au esti unu de aia scosi la pensie precoce si plus lucri la imaginea sefului care te plataste ,bai s-a vi s-a facem schimb de pensii ,la tine precisacum cu indexarera aia de 5 la suta la toata lumea ,ti-a crscut xcu citeva sute de lei incomparatie ca la boboru bulumac cu vreo 15-20 de roni ,prosteala ieftina ciocoilor ,aveti nevoie de voturi sunteti disperati ca nu va mai crede nimeni ,noi cu saracia si austeritatea si voi cu microsoft ,bechtel ,retrocedari ,si alte tunuri date la boboru bulumac ,vreau s-a stiu cum a adunat al vostru sef [ponta ] atita banet ca pare tinerrtel ,s-a nu aflam si de asta ca si-a ascuns capodopere in gradina de gorj s-au intro grota ,ba sunteti penibili nu va mai laudati ca nu se vede la amarasteni in buzunare nimic ,s-a te vad gugustucule cum te descurci cu o pensie de 400 toni ,cu toate reducerile de tva ,fariseilor si prefacutilor jos cripto -comunismu si capitalismu de cumetrie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus