Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cinemateca Astra: furt intelectual si cenzura in Bulgaria

După ce a stârnit controverse internaționale, iar Centrul Național de Film Bulgar a încercat, fără succes, interzicerea proiecției lui la Astra Film Sibiu 2014, documentarul “Unchiul Tony, cei trei proști și serviciile secrete” / “Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service” poate fi vizionat miercuri, 15 aprilie 2015 la Cinemateca Astra Film.

Filmul transpune pe ecran viața lui Antony Trayanov, regizor de animație care s-a format în perioada comunismului și care a dat viață unuia dintre cele mai cunoscute personaje de animație din Bulgaria, deși a trăit cea mai mare parte a timpului în anonimat. De succesul personajului Suncho / Somnorosul din celebrul show de televiziune bulgar ”Noapte bună copii” creat de Trayanov s-a bucurat Donio Donev, recunoscut în perioada sovietă ca figură marcantă a cinematografiei bulgare și acuzat după căderea regimului că a colaborat cu Serviciile Secrete. În anii comunismului, Donev a fost răsplătit cu nenumărate premii pentru ”creația sa” și a călătorit în întreaga lume, în timp ce lui Trayanov i s-a interzis să lucreze la filme proprii sau să călătorească în afara Bulgariei.

Deși inițial Mina Mileva și Vesela Kazakova, autoarele filmului, au conceput proiectul ca un documentar biografic, a sfârșit, în cele din urmă, drept un film politic, reprezentând cazul particular al unui om care a luptat împotriva sistemului. Din acest motiv, Centrul Național de Film Bulgar a dorit și a reușit în unele cazuri să interzică proiecția documentarului în festivaluri internaționale de profil.

Unchiul Tony, cei trei proști și serviciile secrete / Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service este proiectat miercuri, 15 aprilie, de la ora 19:00 la sala Astra Film Cinema din Piața Mică, nr. 11.

Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției. Informații și rezervări la tel: 0751.166.516

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus