Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Alba Iulia, fostul Sibiu

Mirarea pe care o observam în ochii turiștilor care vedeau pentru prima dată Sibiul, în urmă cu șase, șapte ani, am reîntâlnit-o în week-end, în Alba Iulia. Reabilitarea cetății a scos la lumină un loc pe care îl poți recomanda oricui, cu mâna pe inimă. Totul arată curat, bine pus la punct, aproape occidental. Iar faptul că poți ajunge acolo în mai puțin de o oră e pentru orice sibian un motiv în plus pentru a vedea acest oraș. Sibienii, sătui de Sibiul lor de suflet, pot fugi oricând în Alba.
 
Alba Iulia nu are nicio legătură cu Sibiul. Nici cu Brașovul. Farmecul locului ține mai mult de cetate și de felul în care totul a fost recondiționat. Nu sunt terasele lăbărțate, ce abundă de kitsch, nu e marea de turiști pe care o poți găsi în Piața Mare, nu sunt prețurile care o iau de-a dreptul razna în centrul Sibiului sau al Brașovului. Există în Alba un soi de naivitate pe care o vedeam prin 2005 și prin Sibiu. Oamenii încă nu s-au prins de bijuteria pe care o au chiar lângă ei și nu profită la maximum din asta. Cu nesimțire, chiar. Sunt corecți, simpli, chiar naivi, așa cum spuneam.
 
Există și stângăcii specifice oricărui început. În pline zile Alba Fest, eveniment ce s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii, s-a întrerupt curentul electric. Dealtfel și miile de cabluri care se înșirau pe trotuare era protejate pe alocuri de pet-uri de plastic. În plus, jumătate de oamenii din piață care au mers la concertul lui Goran Bregovici n-au putut vedea nimic din cauza schelei pusă pentru sunetiști. Imensă, cocoțată la doi metri, arăta ca o a doua scenă.
 
Organizatorii au chemat la eveniment tot felul de mici întreprinzători, care au vândut de toate: mici, bere, kebab, sanvișuri, cartofi prăjiți, prostii de plastic, ibrice, tot felul de obiecte meșterite din lemn, și multe altele. Cam tot ce găsiți în Sibiu într-un an, dacă luați la un loc toate evenimentele: de la Cibinfest, până la expozițiile de olărit și evenimentele romilor. Totul la un loc, buluc. La ofertă.
 
Alba probabil arată altfel dezbrăcată de aceste lucruri atrăgătoare de popor. De aceea merită să ajungi acolo doar atunci când organizatorii nu fac nimic și lasă totul așa cum au lăsat meșterii. Probabil aceeași părere o au mulți și despre Sibiul de azi... 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

sda

Acum 9 ani

meri ma si fa-ti o laba!!!
Raspunde

@.@

Acum 9 ani

E ok Alba Iulia, de cetate vorbesc, am fost de cateva ori in ultimii 3 ani si prima data prin \'99 sau 2000. Exceptand reabilitarile, care sunt ok in mare parte, cu toate ca da putin spre parc de distractii(fara lume), e cam la fel de gol orasul, putin prea mic pt a deveni un al doilea Sibiu, dar si Sibiul e putin prea mic pt a deveni o a doua Praga. Au fost ocazii cand ne-am plimbat prin santurile cetatii, primavara, Duminica si am dat de 3-4 persoane...pustiu ! Cat despre localuri...extrem de putine care sa fie considerate decente iar localnicii tind spre rural, sa nu ma exprim altcumva, de la imbracaminte pe strada pana la unii chelneri care duhnesc a transpiratie, iarna ! Mai au de lucrat, dar pt cine daca e cam gol? Poate un lobby puternic, cum am avut noi cu CCE sa schimbe situatia dar...
Raspunde

ss

Acum 9 ani

avem nevoie sa oferim circuite ale oraselor medievale , ale diverselor cetatii transilvanene..din pacate infrastuctura e la pamant si pana vezi toata tara cu autocarul , vezi toata Europa pe autostrada
Raspunde

Hai gata cu reclama

Acum 9 ani

Alba Iulia e nasba. Ce sa faci in Alba Iulia ???? Hai mai terminati cu reclamele ieftine...
Raspunde

turist

Acum 9 ani

Ce vorbesti, nu poti s-o compari cu orasele ca Cisnadie, Agnita,Copsa, Saliste, nu cu Medias sau Sibiu. Tot e trist si cenusiu acolo. Cred ca ai vazut-o cu ocheleri de sudura.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus