Joi,
22.02.2024
Partial Noros
Acum
3°C

Visați la o comoară? Polițiștii spun că sunteți mai aproape de o amendă sau dosar penal

Visați la o comoară? Polițiștii spun că sunteți mai aproape de o amendă sau dosar penal

În ultima săptămână Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu a organizat și desfășurat o amplă acțiune pentru identificarea persoanelor care dețin, folosesc sau comercializează detectoare de metale fără respectarea prevederilor legale.

În plus, polițiștii sibieni au făcut și cercetări pentru identificarea locurilor unde au fost realizate detecții neautorizate pentru recuperarea eventualelor bunuri sustrase.

”În urma acțiunilor desfășurate, au fost identificate cinci persoane fizice care dețineau detectoare de metale fără respectarea normelor legale, respectiv fără obținerea autorizațiilor necesare emise de către I.P.J. Sibiu, sibieni, cu vârste cuprinse între 20 și 36 de ani, precum și o persoană juridică având sediul în localitatea Șelimbăr, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.000 lei, detectoarele în cauză fiind confiscate (conform prev. de art. 5 alin. 10 și pedepsite de art. 28 alin. 1 lit. g din O.G. nr. 43/2000 rep.)”, se arată într-un comunicat al IPJ Sibiu.
Din cauza efectelor distructive pe care le au asupra siturilor arheologice și asupra obiectelor descoperite, legislația românească a stabilit un regim special pentru deținerea/comercializarea aparatelor respective, acestea trebuind înregistrate la inspectoratele județene de poliție și monitorizate de lucrătorii cu atribuții în protejarea patrimoniului cultural din cadrul lor.

Tot în ultima săptămână, pe raza Municipiului Mediaș, a fost identificată o persoană, localnic în vârstă de 40 de ani, care comercializa un detector de metale, persoanei respective fiindu-i întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vânzare sau oferire spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizația necesară, faptă prevăzută și pedepsită de Ordonanța nr. 43/2000 rep. privind protecția patrimoniului arheologic și declararea unor situri arheologice ca zone de interes național (art. 27 alin. 1).

”Folosirea neautorizată a detectoarelor de metale, prin prisma distrugerii siturilor arheologice și a traficului cu obiecte sustrase din arealul acestor obiective protejate, constituie fapte care aduc un grav prejudiciu patrimoniului cultural național, pierderile fiind greu de evaluat la adevărata lor valoare. Și aceasta pentru că, de cele mai multe ori, valoarea științifică a bunului respectiv este mai însemnată decât valoarea materială a acestuia, iar ruperea din context a unor obiecte dintr-un sit arheologic determină o alterare ireparabilă a valorii sale reale, atât în ceea ce privește datarea, cât și reconstituirea contextului din care au fost extrase”, mai explică reprezentanții IPJ Sibiu.
Detectoarele confiscate urmează să fie direcționate spre instituții culturale sibiene de profil, cercetările urmând să fie continuate și în perioada următoare pentru identificarea și tragerea la răspundere și a altor persoane sau societăți comerciale care nu respectă prevederile legale în vigoare în acest domeniu.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus