Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

TSTV, Părintele Necula: Nero a dat foc cetății și vina au purtat-o creștinii. Vezi ce experiență avem de 2000 de ani?

TSTV, Părintele Necula: Nero a dat foc cetății și vina au purtat-o creștinii. Vezi ce experiență avem de 2000 de ani?

Părintele Constantin Necula a vorbit în cadrul unei emisiuni TSTV despre evenimentele desfășurate în ultimele zile, despre impresia cu care a rămas după întâlnirea cu manifestanții din Sibiu, dar și despre ce ar trebui să facă Biserica pentru a se apropia de tineri.

Unde a fost Biserica Ortodoxă atunci când s-au produs evenimentele de la Club Colectiv?  

”Crezi că folosește opiniei publice să spun că a fost în dispozitiv? Că preotul de la pompieri era acolo? Că preotul paroh, e drept, îmbrăcat în cămașă, era acolo? Crezi că a interesat pe cineva? În momentul acela, și acum cei care au făcut armata sau știu cum se procedează într-un eveniment de asemena gravitate, știu că în general acolo intră oameni care știu ce să fac. Orice gest făcut în plus poate dăuna grav și poate destabiliza situația”.

De ce nu e prezentă Biserica?

”Îți poți arăta compasiunea la televizor, poți juca o piesă de teatru la televizor, dar până la urmă cine măsoară compasiunea sau «necompasiunea» unor oameni. Cred că greșeala fundamentală pe care o facem ca biserică, e că nu comunicăm în timp util ceea ce facem. Pentru că până la urmă lângă acești oameni suferinzi care se află în spitale sunt preoții din spitale, care au fost acolo.

De câteva luni de zile ne tot spun unii ce trebuie să facem ca Biserică. Nu ne spun oamenii. Nu ne spun oamenii, pentru că ei știu foarte bine că facem bine. Nouă ni se spune de către o presă care știe foarte bine că rostește doar jumătate din adevăr. Nu cred în conspirații, cred în inducerea discursului în alte direcții”.

Politizarea Bisericii

”Toată lumea strigă vrem biserică, nu politică. Dacă nu vrem politică, atunci de ce transformăm biserica într-un partid? Nu eu am transformat-o într-un partid. Vorbesc niște oameni… Sincer, din ce am văzut aseară… Am văzut niște oameni care, real, nu că nu gândesc, dar nu aparțin nici un acestei încrengături care se numește Biserica Ortodoxă.

Din punctul meu de vedere, sunt de acord cu manifestările în spațiul public. Apreciez ce fac acești tineri, sper să nu li se confiște ceea ce fac, deși impresia mea este că deja erau alții la pupitru. Le respect opțiunea, dacă au dreptate, schimbăm. Unele lucruri cerute sunt chiar bizare”.

Impozitarea Bisericii

”Nu văd nimic nelalocul lui. Dar mi se pare așa un clișeu transformat în slogan care spune că Biserica nu plătește nciun ban statului român. Eu zic să se mai uite un pic. Sunt într-adevăr sume de bani care nu sunt plătite, dar sunt foarte transparecnt raportate fiscului, pe care se deduc niște impozite. Mi-aș dori foarte mult. Dar în condițiile unei fiscalități atît de transparente a Bisericii va trebui să vedem și aportul statului la ceea ce înseamnă Biserică. Calculul făcut pe bune, nu de mine, că n-am cifrele, este de 0,35 de bani pe an de cap de locuitor.  E un pic penibil”.

Despre catolici

”Eu personal voi fi rănit toată viața după momentul acesta. De exemplu, am constatat că am prieteni din partea catolică care mi-au aplaudat tot felul de zvonuri legate de Biserică și m-au rănit foarte tare. Eu nu mi-am permis niciodată în acești ani să mă leg de catolici, decât poate printr-o glumiță nesărată, dar asta e altceva. Dar să susții lucruri care nu te privesc. Ce treabă are un catolic dacă îmi dau sau nu jos patriarhul? Ai văzut vreun român pe stradă zicând jos cu Papa Benedict? Nu cred că e cazul”.

Despre rock

”S-a spus în permanență că Biserica are ceva cu rock-ul. Știți ce-a făcut Înaltul Andrei, anul, trecut, la Conferința Internațională de la Cluj, unde au fost șase mii de tineri și nimeni din presă n-a dat nimic. Nimic. 6000 de tineri! Dacă nu îi vezi, înseamnă că și tu ai o problemă ca media. Au mers la concert Holograf. Hai să fim serioși! (…) Nero a dat foc cetății și vina au purtat-o creștinii. Vezi ce experiență avem de 2000 de ani? Și acesta este un motiv care ne obligă să avem atitudinea asta”.

Despre hainele aurite ale prelaților

”Nu e aur. Sunt strălucitoare, tocmai pentru a impune, pentru a transmite în timpul acestui «spectacol liturgic» toată maiestatea care poate ieși din asta. Eu nu slujesc cu aur deloc. Unii comentează că am crucea asta prea mică și le spun «datorită unei guri mari, am o cruce mică»

Trebuie să înțelegeți că Biserica nu se va schimba așa doar de dragul tinerilor. Ea o face pentru că este un organism viu, își dă seama ce trebuie să facă, să îndrepte”.

emisiunea poate fi vizionată aici:

https://youtu.be/FDs__mq_Sm4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

75 comentarii

un sibian

Acum 8 ani

biserica nu ar trebui sa primeasca nici un ban de la stat!!! au atat de multe proprietati ca nu vad de se sa le ami dam bani...primul exemplu care imi vine in minte este casa care o construiesc pe Transilvaniei!!! de ce nu au donat spatial comunitatii...sa fi construit un spital, o scoala, o sala de sport, etc. etc. Nu ne mai aburiti cu tampeniile...cu Nero si cu nu mai stiu ce...biserica sa ramana EXCLUSIV la partea spiritual, popii sa fie cei mai saraci oameni din societate si pe urma discutam....
Raspunde

Raspuns catre sibian

Acum 8 ani

Faza cu nero e inca actuala. N.ai inteles nimic. Dar vreau sa-ti spun ceva: cand averea bisericii in marea ei majoritate a fost luata de catre stat (sec xix) statul s.a angajat ca va plati el salariile personalului clerical. La fel ca si in Germania (iti zic asta ca poate esti sas) sau si in alte tari europene civilizate, statul privilegiaza biserica cu legi speciale (de exemplu anumite scutiri de taxe). Iti repet ,poate intelegi : biserica e privilegiata in fooarte multe tari din europa si mapamond. Despre spitale : Bor a instituit in romania 3 sferturi din asezamintele sociale prezente. Bor, nu statul. Statul are doar 1 sfert. Bor e in permanenta implicata si pe latura asta social-filantropica. Si inchei prin ati spune ,cu respect, ca daca si tu esti unul dintre aceia care vocifereaza "vrem spitale nu catedrale" , nu sti nici ce se intampla in biserica (si care ar fi bubele ei), darnici in afara ei nu sti ce se intampla. Doamne ajuta!
Raspunde

robert

Acum 8 ani

preotii sa fie cei mai saraci oameni, ok? sunt convins ca stii, preotii au familii, au facut studii, liceu, facultate, master. doar din punct de vedere social, o persoana care a urmat acest drum la sfarsit ar trebui sa fie sarac lipit pamantului? copiii sai sa nu aiba ce manca?
Raspunde

Adi

Acum 8 ani

Cultele au o utilitate publica fundamentala. Pentru acest rol social fundamental, eu zic ca merita sa primeasca lei de persoana. La urma urmei si Radioul public primeste etc.
Raspunde

Livia Talaba

Acum 8 ani

Parinte, respect pentru ravna si ceea ce faceti pentru tinerii din Sibiu. Dar in articol este o comparatie cred ca nedorita dar adevarata. Comparam pe parintele Papa Benedict cu patriarhul?
Raspunde

Zorro

Acum 8 ani

Biserica catolica cu reprezentanul lui D -zeu numit Papa, este tot un fel de SRL. In occident tot mai multi intorc spatele bisericii tocmai fiindca este impotriva firii. Cind am venit in Germania aveam colegi catolici, reformati, care ma invidiau pentru sunt ortodox si de libertismul acestei biserici. De cind biserica SRL ortodoxa a primit drepturi, privilegii, s-au imbogatit, a-si arata muschii si dintii la fel ca si politicienii nostri si devine tot mai impotriva oamenilor, a firii. Ce se spune mai sus este de adormit copii mici. Te rog d-le parinte, fa o tacuta, du-te pustnic in biserica si te roaga, vorbeste cu cel de sus, ajuta-i pe cei saraci, te chemam daca avem nevoie de tine la inmormintari, nunti, boteze, etc. Hai lasa-ne te rog pina nu-ti trag un D-zeu.
Raspunde

valentina

Acum 8 ani

Dacă biserica e "împotriva firii", de ce ați mai dori sa chemați un preot pentru înmormântări, nunți, boteze, etc? De ce sa nu vi le faceti singuri si pe astea? Și dacă numai în astfel de momente v-ati da seama ca un preoții sunt totuși necesari, ei de ce ar fi obligați sa fie la dispoziția dvs., exclusiv după bunul dvs. plac?? Interesant cum toți cei care îi huliți mai aveti și pretenții de la ei!
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Dom Necula lasa socoteala ca da cu rest.... Hai sa facem un calcul simplu: 0.35 * 1700000 = 595000 lei doar de la bugetul statului. Hai sa adunam banii de la Consiliile Judetene, sa adunam ......... Banii care vin pe filiera Ministerului culturii ca doar avem cladiri de patrimoniu. Pai v-ar conveni cred mai mult sa functionati ca BOR SRL ca sa puteti pune Q7 pe cheltuieli nu ?
Raspunde

Vicent

Acum 8 ani

Scuze am uitat ca salariile sunt totm de la bugetul statutului.... Deci ?
Raspunde

cosmin

Acum 8 ani

Statul da 557000 lei p salariul preotilor (pana la 50%-redtul fond propriu) si incaseaza 575000 impozit si cas......deci cn are de castigat?
Raspunde

Mihai Popescu

Acum 8 ani

Constantin Necula era un părinte. Acum e tot mai mult popa, ba chiar politruc. A avut vreme de Cronica Cârcotașilor, însă el personal nu a mers la Colectiv. Ultimul sâmbure de decenta al BOR s-a dus. S-a încercat de către biserica obținerea unui profit de pe urma lui Necula, dar gata, nu m-ai tine. Partidele politice tradiționale gen PSD și PNL, precum și BOR nu mai sunt acceptate de către majoritatea societății. Gata popa, du-te și lasă-ne!!!
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

domnule Nicula (ca parinte, popa, sau cum vrei dumneata nu o sa-ti zic)!! La fel de bine ca si presa despre care vorbiti stiti sa manipulati!! la fel cum ati zis si acum cateva seri: ARUNCATI CU PIETRE SI PLECATI???? ”Toată lumea strigă vrem biserică, nu politică. Dacă nu vrem politică, atunci de ce transformăm biserica într-un partid? " SERIOS??? chiar, de ce o faceti??
Raspunde

Viorel Cerghit

Acum 8 ani

Parinte, cu tot respectul pe care ti-l port, dar sa stii ca la faza asta minti cu nerusinare. E plin de popi cu aur dupa ei in difetite forme (straie cusute cu fir de aur, cruci, engolpioane, etc). Probabil sunt si parohii sarace, nu zic nu, dar e plin de "auriti".
Raspunde

cosmin

Acum 8 ani

Te-ai gsndit k vesmintele alea de aur pot fi primite donatii d la enoriadi si nu qmparate din banii personali?
Raspunde

lili

Acum 8 ani

punctul de vedere al unui altfel de preot ortodox http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20561889-parintele-ioan-florin-despre-protestele-colectiv-oamenii-scandeaza-dar-nu-rafuiesc-biserica-ortodoxa-imaginea-arogantei-unei-institutii.htm
Raspunde

Robert

Acum 8 ani

Domnule Necula! In ce carte de istorie ai citit ca s-a dat vina pe crestini cand Nero a dat foc cetatii? Poate ai vrut sa spui ca asa a vrut Nero sa se creada. Daca Biserica se incapataneaza sa ramana in forma ei medievala, in cativa ani va dispare. In Europa Occidentala s-au inchis foarte multe biserici. Chiar si catolicii incearca timid sa evolueze, sa se adapteze situatiei si nivelului de educatie actual.
Raspunde

Mordoveanu'

Acum 8 ani

@Vincent: Faci cumva parte din vre-o comunittate de 1 700 000 de persoane? Daca da, care e aceea? Noi romanii suntem vre-o 17 000 000 si banii de respectivi se impart la toate cultele recunoscute si nu proportional! Adica banii de la ortodocsi nu se duc toti la BOR cu toate ca sunt majoritari.
Raspunde

@Mordoveanu de la Vicent

Acum 8 ani

Da din comunitatea celor care produc plus valoare in Romania adica cei angajati la privat. Restul beneficiati de taxele si impozitele noastre. Si daca ar fi sa fie corect ar trebui sa putem opta daca aceste venituri sa mearga catre un cult religios sau altul.. Asa ca Mordovene atentie la cartea verde de Ardeal ca expira azi maine.!!!!!!
Raspunde

Ilincescu Mihai

Acum 8 ani

Exista scandarea vrem Spitale nu Catedrale. Si parintele Necula are dreptate multe dintre ele sunt construite acum dar Catedrala Neamului care este imensa si costa atat de mult de ce se mai construieste?
Raspunde

alex

Acum 8 ani

domnule necula ati gresit audienta! a se observa retorica tipica tocita bine care poate inca mai prinde la anumite varste si clase sociale, dar lumea s-a cam saturat de abureli, dupa cum bine vedeti. la chestia cu gura mare are dreptate, tre sa recunosc, dar cam atat si asta nu mai incalzeste pe nimeni. in rest minciuni expirate..
Raspunde

o romanca

Acum 8 ani

Ceausescu a facut ditamai casa poporului, pe spatele si cu sangele oamenilor nevinovati si din banii nostrii.... pe el il venerati ca uite ce a facut pentru tara asta. Neam de oameni prosti ce suntem, am ajuns sa scuipam pe Biserica crestina si sa il ridicam in salvi pe criminalul de ceausescu. Nu va este frica de Dumnezeu?
Raspunde

Gheorghe de Gheorghe

Acum 8 ani

Proastă oi fi tu. Nu băga pe alții în aceeași oală cu tine, pupătoare de poală.
Raspunde

...

Acum 8 ani

Carevasazica aurul nu-i aur si mercedesu' nu-i mercedes. Parca nu pot sa cred ca odoarele purtate de preafericit sunt tinichele si sclipici. Dar daca spune dl.Necula...
Raspunde

@@

Acum 8 ani

Nu exista vreo dovada concreta ca Nero ar fi dat foc Romei ! Totul este speculatie si legende scrise de frustrati dupa....Daca dupa 2 milenii unii vor vedea doar inregistrari Antena3 despre Johannis, doar un exemplu. Nero nu era popular, la fel si crestinii. In cateva secole crstinii au devenit majoritari ca credinta, normal ca au promovat, poate din ura, un tap ispasitor.In vremea respectiva Roma era o metropola antica extrem de aglomerata, incendii minore se intamplau saptamanal. Greu de crezut ca un imparat sa-si distruga propria capitala(in momentul incendiului nu era la Roma), chiar daca a reconstruit masiv dupa, si vroia si inainte. In realitate NU SE STIE CINE A DAT FOC ROMEI, poate un grup de fanatici, dar si clima si circumstantele au fost prielnice !
Raspunde

Irina

Acum 8 ani

Eu nu inteleg de ce ar trebui sa dau chiar si 0.65 bani la biserica daca NU doresc sa fac asta? De ce sa decida altii unde se duc banii mei? Cred in Dumnezeu, dar nu merg la biserica. Nu am nimic cu biserica in sine, dar sunt sacrbita ca in momentele grele din viata unui om "biserica" / preotii te jupoaie de viu si iti golesc buzunarele. Buserica ar trebui sa stie sa isi apropie enoriasii / comunicatea si sa atraga donatii private. Si nu mai inteleg ce e isteria asta cu "vrem spitale". Nu vrem spitale, vrem oameni sanatosi. Vrem invatamant de calitate, vrem dascali si medici COMPETENTI si platiti corect. Nu stiu daca avem spitale multe sau putine, dar mi-ar placea sa nu ne dorim spitale. S-ar putea sa primim.... Mi-as dori scoli dotate, case ieftine, joburi unde sa nu fim "sclavi", dobanzi mici la banci (ca afara) legi corecte si nu bune doar pentru unii, mai putina birocratie... Hai sa ne dorim ceea ce ne-am face vietile mai bune.
Raspunde

Marilena

Acum 8 ani

Dna Irina bine punctat in a doua parte a mesajului.Si eu ma intreb de ce obsesiv spitale,spitale. de ce nu vorbim despre personalul medical si dotarile spitalelor,despre educatie sanatoasa si cultura.scoli,case dar mai ales banci .Nici o strigare despre banci care ne mananca muuulti bani(mult mai mult decat catedrala),corporatii....si cate altele asa cum bine ati spus si dv
Raspunde

Hilda

Acum 8 ani

Urmaresc programe TV din Anglia si Germania; nu se pomeneste nimic despre vre-o biserica sau preoti. N-am vazut nicidata o inaugurare de vre-un edificiu sa fie prezent un preot. Biserica are putere la oamenii fara pregatire, cu un nivel intelectual scazut.
Raspunde

Valy

Acum 8 ani

Imi pare rău pt.cei ce judecă ii contrazic ca sunt preoti care port aur au veșminte cusute cu aur ar trebui i sa fiti mao atenti si o sa va lămuriți ca nu e aur
Raspunde

Opinca Ciprian Costel

Acum 8 ani

Dragi romani ce pot eu sa mai zic, cand noi toti ne pricepem la toate.Din pacate unii dintre noi nu mai vad adevarul,iar adevarul este Hristos. Poporul sufera, oamenii sunt suparati si revoltati ca nu mai functioneaza nimic cum trebuie in Romania. Mai sunt si oameni de buna credinta, jos palaria in fata lor. Insa sa nu uitam ca suntem madulare a Bisericii, iar Capul Bisericii-piatra din capul unghiului este Hristos. E adevarat ca fara de sprijinul preotilor oamenii nu pot ajunge in cetatea eterna a Raiului, iar pentru preoti toata stima si respectul, preotii nu sunt asa cum cred oamenii, unii dintre preoti au fost impinsi de la spate de propii parinti sa se preoteasca, ei neavand vocatie, si nedorind acest lucru. Sa nu uitam ca poporul roman a fost intotdeauna cu Biserica care a fost prima scoala,primul spital,si sprijin moral,spiritual si material pentru popor. In Istoria BOR daca citim vom descoperi ce au avut de suferit preotii din partea uniatilor catolici,sau din partea comunistilor. A se cerceta cartile de specialitate,pentru ca la dat cu parerea suntem buni toti. Insa am uitat ca suntem romani si crestini ortodocsi,daca lovim in Biserica,de fapt lovim in identitatea noastra nationala,pentru ca noi suntem Biserica. Patriarhul si preotii nu sunt Dumnezeu, insa ei slujesc lui Dumnezeu si fara de ajutorul lor nici un om nu se poate mantui. Vreti sa fiti furiosi, nu va condamn, insa fiti furiosi pe pacat, crima, viol, violenta,indecenta, ura, si tot ce este rau si vom fi un popor mai bun cu ajutorul lui Dumnezeu.SLAVA SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI.AMIN
Raspunde

alex

Acum 8 ani

singurul dumnezeu pe care il slujesc parazitii astia sociali e banul, amin!
Raspunde

Marius

Acum 8 ani

Doamne ajuta! Ai dreptate frate. Din pacate, parte din tineretul care se crede "dastept" este manipulat de ONG-urile lui Soros si de mass-media sa loveasca in biserica. Ca lucrurile nu sunt cum ar trebui in tara si deci nici in biserica o stim cu totii. Insa de aici si pana la a transforma acest protest impotriva clasei politice ticaloase, intr-un protest impotriva bisericii este cale lunga.Daca tembelizorul ii incurajeaza sa urle cat ii tin bojocii impotriva preotilor, impotriva bisercii si a celor sfinte, asa vor face toti cei pentru care a citi, a se informa si a gandi reprezinta pericolul absolut al vietii lor. Petre Tutea spunea ca atunci cand discuti cu un ateu este ca si cand ai discuta cu usa. Avea mare dreptate.Numai bine tuturor.
Raspunde

Alazaroae alexandru

Acum 8 ani

0.35 de bani pe cap de locuitor intr-o lună. Statul plătește 65% din salariul a vreo 15000 de preoți. Sumele donate in actel caritabile BOR sunt zero în comparație cu banii încasați de la stat. Până la urmă nu văd ce vă trebuie 0.35 de bani , renunțați. Astia 0,4 % de care vorbiți voi se ridica la vreo 500000000 lei anual.
Raspunde

Alphonse

Acum 8 ani

Eu nu înțeleg de ce e vinovata biserica fiindcă n-a fost la club, dar nimeni nu-i întreabă pe tinerii cu pricina de ce n-au fost în biserica ! Dacă ar fi optat pentru asta, ar fi fost în viata ! I Ce ar fi trebuit sa facă preoții? Sa-i extragă cu forța din club pe amatorii de spectacole sataniste? Dumnezeu ne-a dat unul din cele mai prețioase daruri: liberul arbitru. Dacă alegerea lor a fost sa-și petreacă timpul celebrand o sarbatoare a morții ( de import), au primit ce-au cautat, o sărbătoare mult prea autentica ! Cineva spunea ca : "Raul, daca-l chemi, vine!" , asa ca ar trebui sa fim mai atenți cu ce ne dorim și sa nu aruncam vina pentru opțiunilor noastre tâmpite asupra altora. Iar dacă te închini la diavol, de ce aștepți sa te ocrotească Dumnezeu?
Raspunde

Biserica departe

Acum 8 ani

Din pacate BOR - luata ca institutie - habar nu are despre tot ce inseamna societate si comunitate. Este incheiata in slujbele si in dogmele ei - in cel mai frumos caz - sau in interesele ei de doi sau de mai multi bani. Pacat si tristete.
Raspunde

Leo

Acum 8 ani

Alazaroae...frate lasa-ne! Ai citit toate comenturile si deja te-ai pierdut. E suficient de cata ignoranta se da dovada, dar tu ai pus capac. E clar mentionat PE AN 0,35 de bani! Cum ai bagat-o p-asta cu PE LUNA? pff...
Raspunde

Anonim

Acum 8 ani

Niște jegosi ordinari puși numai pe furat si japca.https://m.youtube.com/watch?v=M-TiSwMCQwA&sns=fb
Raspunde

Piqyu

Acum 8 ani

Se stie ca persoanele ultrareligioase/fanatice, de obicei, sunt de un nivel intelectual scazut, n-au citit niciodata Biblia (sau Coranul); ei percep credinta dupa cele auzite din predica vreunui prelat sau indrumarea unui apropiat care l-a impresionat. Prosti, 'da multi...
Raspunde

roman

Acum 8 ani

acest popa imi pute
Raspunde

roman

Acum 8 ani

constatati cum isi tine mainile incrucisate cand spune ca e de acord cu impozitarea bisericii. un psiholog poate sa explice ce inseamna acest lucru. gata parinte! te-ai demascat. nu te mai poti ascunde dupa sutana si vrajeli. generatia asta nu mai e asa de proasta cum ati socotit voi.
Raspunde

alex

Acum 8 ani

Salutare, Admir spiritul civic ce ne.a lovit acum si ma gândesc ce bine era daca ne trezeam mai din timp.E foarte adevarat ca e o dezordine completa la nivel inalt( biserica,stat) dar imi e si foarte clar ca sunt persoane " bine-intentionate" care se bucura cum se mai darama cate putin din radacina neamului nostru. Eu cred ca Prea Fericitul nostru se bucura de situatia creata.Noi nu lovim in biserica-institutie ci in credinta noastra.Tare mi.ar fi placut sa ne legam si de stadioane de sute de milioane de euro( dar alea probabil ne plac) :)
Raspunde

Dragos

Acum 8 ani

Pur si simplu nu înțeleg de ce la intrebarea aceea.. Dacă sunt ei de acord sa se impoziteze biserica ne tot raspund cu ce primesc ei. Poi eu daca imi fac o afacere interesează pe cineva ca nu am clienti? Si atunci ma scuteste de la impozit? Halal gandire. Bre domn preot cand te duci la o înmormântare, nunta, botez vrem sa ii platesti statului cota lui parte.. Asa cum platim si noi pentru orice. Atunci cand vinzi lumanari carti de rugăciuni si altele da-i statului cota lui parte. Ne-am inteles?
Raspunde

adrian

Acum 8 ani

Bine spus parinte Necula. Cei care va jignesc sunt oameni fără carte, frustrați de insuccesul vieții lor, pentru care numai ei sunt vinovați. Ar trebui sa înțeleagă ca talanți sunt împărțiți, și nu toți sunt făcuți pentru carte. Nu pot fi toți preoți, teologia o e școală grea.
Raspunde

Pop Petra

Acum 8 ani

Atata rautate nu am mai vazut, va da Dumnezeu maini , picioare, si voi Il batjocoriti, va e ciuda pe Bisericile impodobite inchinate lui, la Dumnezeu sa dam ce mai rau si mai putin, nu? sa ne putem indestula, ca nu ne mai ajunge pamantul?, va da copii, , casa, mancare .... Dar nu sunteti voi toata Romania, daca e democratie , sa fie, se aduna toti banii la un loc, si unii dintre noi vor stadioane, unii gradinite, unii teatre unii ce vor ei, unii Biserici, de ce banii mei sa fie buni pentru concerte la care nu ma duc sau stadioane sau altele? eu vreau ca banii mei sa mearga la Biserica, fiti corecti, vreti totul numai dupa cum vreti voi, dar aveti grija ca Iisus Hristos a certat poporul la inmultirea painilor cand au vrut sa Il puna rege pentru ca i-a saturat de mancare.... stiti cum era impodobit Templul lui Solomon ? poate se satura Dumnezeu si va lasa cu banii vostri sa vedem ce faceti cu ei fara El
Raspunde

uma

Acum 8 ani

Fiecare aude si vede ceea ce vrea sa auda si sa vada.Adevarul insa e unul singur:DUMNEZEU.Amin!
Raspunde

Ortodox

Acum 8 ani

Nu mai suport atâția prosti care nu au intrat odată în viața lor în biserica sa vorbească. În strada cu voi sa muriți în sărăcie
Raspunde

Rita

Acum 8 ani

Totusi nu inteleg un lucru: OARE DE CE DRACU TREBUIE SA FIE POPA PESTE TOT? Asta e motivul pentru care Biserica a ajuns asa de puternica: sunt prea mult bagati in seama. Daca ne casatorim ne ducem la popa; daca nastem copii ii aducem la popa; in prima zi de scoala vine popa; daca ne luam masina o ducem s-o sfinteasca popa; in scoli se preda religie; scoate popa oase in strada si noi ca oile ne inghesuim de le pupam; in Parlament sunt popi; ne ingropam mortii cu popa; deschidem pana si restaurante cu popi; la orice inaugurare vine popa. Nu cumva noi toti suntem asa de tampiti de ne conduc niste smecheri?
Raspunde

Ad

Acum 8 ani

Imi place ca iti STRIGI confuzia si frustrarea in numele DRACULUI. Asa se vede mai bine cui ii servesti. Fara suparare.
Raspunde

ionut manole

Acum 8 ani

Pentru mihai popescu...esti analfabet.ai scris nu m-ai tine...se scrie nu mai tine . e clar.
Raspunde

ANNA

Acum 8 ani

Frica de a pierde contracte sau donatii, interese materiale indirecte ????? CEVA PUTE RAU!!!!!!!!!CA PREA SUNTETI IMPLICAT,PARDON INTERESAT DE SUBIECTTTTTTTTT
Raspunde

Biliboc

Acum 8 ani

Am vazut destule casatorii fara biserica; am vazut destui nou-nascuti care n-au fost dusi la biserica; sunt foarte multi care nu primesc popa cu botezul; ce mai trebuie sa apara este inmormantare fara popa. Am asistat pe timpul odiosului la una in cartierul Strand. A fost interesant si de mult bun simt. Daca ai nevoie de Preot atunci taci, eu unul nu. P.S. In Biblie spune ca Spovedania se face aproapelui, care in nici un caz nu e popa, ci: PRIETENUL CEL MAI BUN.
Raspunde

KJF

Acum 8 ani

Ultima dorinta a sotului meu a fost sa fie incinerat. A murit in 2013 de cancer. In viata lui a fost pictor si a pictat impreuna cu o echipa biserica noua din Rasinari. Fiindca nu a vrut sa fie inmormintat in cimitir, nu a vrut sa vina nici un popa sa-l spovedeasca, nu au vrut popii din Rasinari sa traga clopotele pentru el si a trebuit sa-l ducem la capela catolica din cimitirul din Sibiu. L-am incinerat la Oradea si niste prieteni de-ai lui m-au ajutat sa gasesc un preot care a venit in secret, riscindu-si meseria de preot, sa tina o mica slujba in sinul familiei chiar la crematoriu. Am tot respectul pentru acest preot adevarat. Cel care a ajuns oale si ulcele a fost Vasile Frunzete, revolutionar fara acte, patriot si pictor naiv. Asta este biserica ortodoxa SRL. Pe net gasiti destule articole, reportaje despre afacerile bisericii ortodoxe.
Raspunde

Daniel

Acum 8 ani

@ Alphonse - pacat ca ma-ta nu a avut liberul arbitru de a te avorta cand era timpul si ar fi scapat lumea de undobitoc congenital
Raspunde

Daniel

Acum 8 ani

@ ortodox O sa murim saraci, jefuiti de biserica. Daca eram preoti eram si noi bogati. Te crezi crestin si esti plin de ura la adresa semenilor tai, asta te invata credi ta pe tine, asta ai inteles tu?
Raspunde

A

Acum 8 ani

Explica-mi te rog cum te fura biserica. Nu sunt vreun crestin din ala care ia apararea orbeste bisericii. Probabil esti vre-un copil hormonal care a vazut ca e cool sa fi impotriva bisericii desi habar nu are cum functioneaza. Mai documenteaza-te putin si vezi cum merg banii spre biserica dupa care vezi de unde isi completeaza bugetele (hai ca te ajut eu, donatii, pentru ca sunt foarte multi oameni care lasa bani la cutia milei sau la discuri desi nu inteleg de ce ti-ai lasa si ultimii bani acolo dar in fine fiecare cum crede). A si pentru cunostinta generala a ta si a multora, biserica nu se impoziteaza pentru ca astfel ar avea legal drept de interventie in treburile statului. Si tu ai, pentru ca platesti taxe si impozite. Ceea ce face biserica e trafic de influenta, santaj, luare si dare de mita etc. Singurul lucru care le da putere e ca au putere de influenta asupra unei mase mari de oameni. De aia e greu sa te atingi de popi. Gandeste-te daca s-ar pune DNA-ul pe fir, ce campanie de propaganda negativa s-ar incepe prin biserici, probabil vor vrea toti de pe acolo sa o vada pe Kovesi crucificata sau ceva.
Raspunde

un pacatos

Acum 8 ani

Daca nu vom mai da atata atentie Bisericilor, indiferent de confensiune, se vor stinge de la sine, precum lumanarile lor... Toata lume civilizata s-a desteptat, e timpul sa muncim nu sa stam zile intregi la moaste asteptand o minune. Daca toti cei care stau la coada la moaste ar juca la LOTO, probabilitatea sa castigi la 6 din 49 e mai mare decat a celor ce sunt vindecati...
Raspunde

IOAN

Acum 8 ani

Cine-l cunoaste pe Parintele Nicula este un om multumit . Nu-l jigniti este un om adevarat ! Isi face si El meseria dar cred in El !
Raspunde

Ad

Acum 8 ani

Cine este atent inainte sa se apuce sa injure observa ce spune parintele NECULA in final. Ca nu intotdeauna poate spune pana la capat tot ce ar putea spune... El a incercat sa gaseasca un echilibru si sa isi apere Biserica si Patriarhul deopotriva si cu buna dreptate. A si subliniat faptul ca echilibrul este cel care conteaza in oameni, deci nici fanatismul PROSTILOR care cer arderea pe rug a vrajitoarelor nici exacerbarea asa zisilor crestini care cer arderea pe rug a PATRIARHULUI de data aceasta. Daca esti om cu minte sa iti dai seama de postura in care sunt pusi preotii inainte sa ceri de la ei sa fie sfinti sau superMENI, pentru ca tot oameni sunt.
Raspunde

gica contra

Acum 8 ani

prietene, pentru mine biserica nu valoreaza nici 35 de bani, așa că aș vrea ca banii ăștia să meargă în sistemul de sănătate. sunteți niște gangsteri cu sutane, atât.
Raspunde

Alexandru

Acum 8 ani

Si eu sunt Biserica si ca mine sunt peste 85% dintre romani crestini ortodocsi ! Nu suntem nici pereti, nici mosii , nici averi , si nici gangsteri! Suntem vii spre dezamagirea celor 2% rataciti !
Raspunde

Dani

Acum 8 ani

pentru gica contra in anul 2016 ministerul sanatatii a directionat 6,39 miliarde de lei,adica 0.86% din PIB catre sanatate.aAs dori sa te interesezi la sfarsitul anului ce schimbari a adus aceasta suma(mai mare cu 666,8 decat executia preliminata). Sunt atatea domenii in care s-ar putea face mari progrese daca a fi cine sa le faca...deci ca si concluzie ar trebui sa ne bucuram daca acei bani alocati vor fi bine directionati,nu sa iti stea gandul la cei 35 de bani pe locuitor. Doamne ajuta
Raspunde

un tata

Acum 7 ani

...respect opiniile in care avem de-opotriva un numitor comun si anume limba romana, suntem, deci romani; ca ni-i bine sau rau in pielea noastra de crestini sau mai putin crestini, de parinti sau juni, de stiutori sau mai putin stiutori in toate cele, numai noi simtim asta, insa citind unele dintre aprecierile de mai sus mi-am amintit de una dintre zisele bunului meu, roman ca si noi, dar mult mai simplu si plecat demult... "daca ti-i rusine de oameni si daca ti-i frica de Dumnezeu, copile, e tot ce-ti trebuie in lumea asta..." Incerc sa-mi lucrez gradina data, si anume ai mei copii, asa cum am fost si eu ,,lucrat" de bunii mei; de ce oare sa vreau a obli ce-i poate oblu-n judecata lui, de ce sa judec altceva decat a mea traire?! ...Si pan' la urma-i bine ca-s si stelisti si dinamovisti ! Important este ce fotbal joaca... Cu bune ganduri!
Raspunde

xx

Acum 6 ani

"Si eu sunt Biserica si ca mine sunt peste 85%" pai cred ca de asta o ducem noi asa prost dintodeauna.
Raspunde

Csobanel Sighianu

Acum 6 ani

Bre, numai nu mai huliti pe Domnul! Liniste, mireni pacatosi ca incepe slujba la Sfanta Biseareca!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus