Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
4°C

Tămâian, către noul ministru al Culturii: Ce facem cu imobilele lăsate intenționat să cadă?

24 Noiembrie 2015 23:49

Tămâian, către noul ministru al Culturii: Ce facem cu imobilele lăsate intenționat să cadă?

Ce se întîmplă cu imobilele de patrimoniu, lăsate intenționat în paragină de către proprietari pentru a face loc altor proiecte imobiliare? Această întrebare a fost pusă noului ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu de către deputatul liberal Ioan Tămâian. „În programul de guvernare apare următoare formulare: «extinderea prerogativelor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în sensul de a avea drept de veto împotriva autorizării unor construcţii în zonele de protecţie a monumentelor aflate în patrimoniul naţional». Trebuie să aflăm, care este termenul concret pe care-l estimează ministerul în ceea ce priveşte rezolvarea situaţiilor cu care se confruntă tot mai multe clădiri de patrimoniu, care se află în apropierea zonelor unor proiecte de dezvoltare imobiliare (mall-uri, ansambluri rezidenţiale etc) de mare anvergură. Se ştie, respectivele clădiri de patrimoniu sunt ameninţate cu demolarea, în urma lăsării lor, intenţionat, într-o stare de degradare”, afirmă Tămâian.

Deputatul liberal s-a interesat și de intenția ministrului de a elabora un Cod al patrimoniului naţional. „Elaborarea, unui Cod al patrimoniului naţional se impune chiar în regim de urgenţă, pentru a se asigura cadrul legal şi instituţional pentru evaluarea, protejarea şi păstrarea patrimoniului cultural naţional. Este nevoie de luarea de măsuri concrete în ceea ce priveşte patrimoniul românesc care a fost până acum victima lipsei de dialog între autorităţi, al conflictelor de interese sau chiar a dezinteresului total. Nu a existat o analiză sistematică a modificărilor la care au fost supuse zonele protejate şi nu s-a înţeles că patrimoniul poate deveni un motor de dezvoltare economică durabilă” – spune deputatul sibian.

Deputatul liberal a mai vrut să afle de la ministrul de resort dacă intenţionează să impună o serie de măsuri prin care să se acorde sprijin tehnic pentru deţinătorii de imobile de patrimoniu, măsuri fiscale care să stimuleze conservarea acestora şi implicit măsuri de sancţionare severă pentru abandonul sau distrugerea patrimoniului. Ministrul are termen 30 de zile pentru a răspunde la întrebări.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

cetateanu

Acum 5 ani

N-ar fi rau, ba chiar ar fi timpul !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus