Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Masă rotundă cu tema alegerilor locale din 2016, la ULBS

Masă rotundă cu tema alegerilor locale din 2016, la ULBS

O dezbatere publică cu tema „Alegeri locale 2016: mizele politice ale alegerii primarilor în primul tur”, a avut loc, miercuri seara, la Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Studii de Securitate din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Puţinele persoane prezente la eveniment, câţiva studenţi, profesori şi Răzvan Pop, candidat la Primăria Sibiu, din partea PNL, au dezbătut principalele probleme ridicate de acest subiect.

Alegerea dintr-un singur tur sau din două?

Este alegerea primarilor în două tururi de scrutin mai democratică decât cea într-un singur tur? Sunt mai legitimi primarii aleși în două tururi? Sunt avantajați candidații partidelor mici, care se concentrează local pentru câștigarea anumitor primării sau sunt avantajați candidații partidelor mari?, acestea au fost principalele întrebări de la care au pornit participanţii la dezbatere.

„Când au început discuţiile despre un singur tur, cu care eu nu am fost niciodată de acord, explicaţia cea mai simplă care să ajungă la orice alegător a fost cea financiară, că nu se mai cheltuie la fel de mulţi bani, că practic turul doi este o cheltuială în plus, că oricum voinţa poporului oarecum se spune în primul tur. Avantajează foarte mult partidele mari. De ce spun eu că sunt un mai mare adept al turului doi? Pentru că orice primar trebuie să aibă o legitimitate cât de cât serioasă, de cel puţin jumătate plus unul când este ales”, a spus Răzvan Pop, candidat din partea PNL la Primăria Sibiu.
„Este clar că sistemul cu două tururi avantajează atât alegătorii cât şi candidaţii. Alegerea dintr-un singur tur, clar, nu duce la schimbarea clasei politice”, a spus conf. univ. dr Florica Vasiliu, prezentă la eveniment.
În discuţie a fost adusă şi problema electoratului. Alegătorii ar trebui să fie mult mai maturi şi conştienţi.
,,Alegerea primarilor într-un singur tur nu este mai puțin democratică decât alegerile în două tururi. Fiind vorba despre alegeri, avem de-a face cu un proces democratic, oricine poate să participe. Cel puțin din punct de vedere terminologic, eu aș spune că nu este mai puțin democratică alegerea într-un singur tur. Dacă alegătorul ar fi conștient de rolul său și de pârghiile pe care le are în relația cu alesul său, poate că am trece rapid peste această discuție. Am ști că alegătorii noștri sunt maturi, serioși și că vor vota din prima persoană potrivită pentru a conduce comunitatea lor”, a spus Robert Paskuj, cadru universitar asociat la ULBS.
Concluzia la care s-a ajuns este că alegerea primarilor dintr-un singur tur nu este cea mai fericită soluţie a sistemului electoral românesc, iar schimbările prea dese nu fac bine unui sistem politic democratic tânăr.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Mihai Popescu

Acum 8 ani

A vorbit rahatul de paskuj. Din hot de.telefoane și cârciumaru, mare universitar. Încet încet o ia.pe.urmele lui Gabi Oprea. Iar de.Răzvan Pop ce sa spui, doar ca.votam fdgr.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus