”Tu sforăi! Nu v-a fost teamă ca asta să nu declanșeze o avalanșă?”. ”Erau prize? Pentru aerotermă…” Dincolo de glumele din partea prietenilor, de după o noapte petrecută în Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, să dormi acolo este o experiență dintre acelea de trecut la "Obligatoriu de făcut o dată în viaţă".
Hotelul nu era încă finisat sută la sută marți seară, dar asta nu m-a oprit să încerc senzația de a dormi aproape sub cerul liber, la minus 16 grade. Dar până acolo, să spun două cuvinte despre această poveste, în cifre și oameni.
Ca să urci la Bâlea Lac, ai nevoie de o mașină, de oriunde ai fi, până la Bâlea Cascadă. De acolo te așteaptă un drum cu telecabina, până la Bâlea Lac. Costă 60 de lei dus-întors de persoană. Asta dacă vrei să te mai şi întorci. Sau dacă nu ai schiuri, placă sau mult alcool la bord. Te poți întoarce cu ajutorul mijloacelor specifice de iarnă, dacă ești profesionist - sau pe jos, dacă ești beat sau nebun de legat. Dar asta s-ar putea să le dea de lucru salvamontiştilor. Ideal e să te întorci tot cu telecabina, așa cum fac 90% dintre pământeni.
Sus, la 2.040 de metri altitudine, te așteaptă nimicul. Mă refer aici la miile de tone de zăpadă, sutele de stânci și cerul biciuit de zeci de avioane. Mai sunt atașate, la acest peisaj, un hotel de gheață rece și un hotel de piatră și lemn, cald. În prima variantă, povestea te costă o sută de euro de persoană. În a doua variantă, prețul începe de la 260 de lei, până la 310, camera. Am ales varianta A.
King Kong și Mihai Viteazu
Sunt 15 camere pregătite în Hotelul de Gheață, iar tema decorațiunilor interioare, în acest an, este ”Cinema on ice”. Îți sunt colegi de cameră, în funcție de preferințe, Darth Vader (Star Wars), Smeagol (The Hobbit), Anton Lupan (Toate pânzele sus), un rechin (Jaws), Mihai Viteazul (Mihai Viteazu), King Kong (King Kong) şi Dracula (Dracula). Mai sunt și alții, dar nu-i rețin. Personajele sunt cioplite în gheață de către Dumitru Moscu. Nu sunt creații ca-n Florența, dar au un farmec aparte și te introduc într-o atmosferă pe care nu o uiți ușor. În cameră, nici cel mai friguros om nu moare de frig. Poate de frică. Patul e construit pe un bloc mare de gheață, peste care se pun europaleți. Peste lemne sunt saltele groase din burete. Peste, câteva mii de pături, iar deasupra un sac de dormit care garantează cel puţin un somn bun și dincolo de minus 17 grade. Și două blăni de oaie, neapărat din Sibiu, că ale noastre sunt d-ălea care țin la frig.
Afară sunt minus 16, înăuntru sunt puțin peste zero. Diferența îți bate la ușă. Ușă care, atunci când am fost noi, încă nu era montată. Intrarea în cameră se face printr-o perdea albastră. Așa că nu e loc de economisit căldură. Orice oftat săltat sau respirație normală îți provoacă un val de aburi, ca atunci când fugi dimineața după autobuz.
Trezit de alarmă...
Dincolo de exagerările jurnalistice, nu e chiar atât de speriat să dormi aici. Deși am fost primii care am dormit aici, alături de soție și copil, oamenii s-au pregătit temeinic. În sacii de dormit nu mai simți picătură de frig. Singura problemă rămâne la nivelul feței și respirația rece. Dar nu e frig, să ți se lipească nările. Peste noapte am dormit dus. M-a trezit doar alarma de la telefon, obișnuită să-mi amintească să pun lemne pe foc la 5 dimineața. Dar aici nu e cazul. Am adormit la loc, buștean. M-a surprins peste noapte doar o senzație ciudată, nesimțită până atunci. M-am trezit pentru că am avut impresia că îmi picură apă pe frunte. Mi-am dat seama că transpiram, iar lichidul ițit prin pori îngheța instant, dându-mi senzația de rece. De nemaiîntâlnit în viața asta a fost și liniștea supremă ce s-a instaurat aici pe timpul nopții. N-a murit nimeni, deși lângă mine era fiul meu, de șase ani. A dormit buștean și s-a trezit plin de viață, pregătit să răstoarne lumea încă o dată. Era doar să rămân fără ochelari, rămași lipiți pe măsuța de gheață.
Muncă de ocnaș în vârf de munte
Dimineața a venit brusc. Odată cu cei 25 de muncitori din Aluniş, judeţul Mureş, veniți să termine odată construcția. Liderul lor, Varga Atilla, este constructor de meserie și se mândrește că anul acesta bate recordul. Hotelurile de gheață de până acum le-a terminat într-o lună. Pe cel de anul acesta l-a terminat în trei săptămâni. La aceeași calitate, ne asigură.
https://youtu.be/XPt4C_NbGBU
Pentru cei 25, a fost o muncă la care mulți nu s-ar băga. Unii stau cu picioarele băgate în apa rece din lac, alții cară blocurile de gheață de 50 de kilograme. Totul, ca soarele de primăvară-vară să le distrugă în câteva zile. Săptămâni…
Pentru cei pentru care Hotelul de Gheață nu înseamnă mare lucru, îi asigur că mâncarea și condițiile de cazare de la Hotelul Bâlea Lac sunt peste medie. Nu știu prin Europa vreun hotel care să-ți pună la dispoziție periuță și pastă de dinți, ori pieptene. Bine, în acest caz nu a fost cazul să-l și folosesc… Restaurantul are o mâncare decentă, la un preț mai mic de Piața Mică. Ceea ce înseamnă ceva, dacă ții cont că de la lapte, până la sucuri, verdeață, legume și fructe, totul e adus cu telecabina și purtat apoi pe brațe.
https://youtu.be/9p6yEOEJZIo
În plus, oamenii s-au pregătit cu distracții suplimentare. Noi am încercat ”Tubbing-ul”, datul pe niște cauciucuri speciale pe o pârtie bătută cu snowmobilul. Dar mai există posibilitatea schiatului. Totul cu un preț. O cursă cu tubbingul costă 5 lei sau cinci urcări la 20 de lei. Sau 40 de lei pentru 10 urcări. Și tot așa. Doritorii de senzații ceva mai tari pot face rafting pe lac, 20 de lei tura…
Discuția de după experienţă varia între merită Bâlea Lac mai mult sau e OK, așa cum e acum? ”Ar trebui să se dezvolte. Ce ar însemna o pârtie ok de schi...”, a sunat o idee. Ar însemna sute de turiști în plus, care ar trebui cazați undeva. Iarna, Bâlea s-ar transforma în manelizarea pe care o vedem în fiecare vară. Și poate că muntele acesta nu merită așa ceva.E perfect aşa cum e.
https://youtu.be/zYTEmBM_agM
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihai Viteazul , Mihai Viteazu , Piața Mică , Bâlea Cascadă , The Hobbit , Silviu Purcărete , Creație Interpretativă , Hotel Ramada Uniunea Social , Bâlea Lac , Darth Vader , Dumitru Moscu , Star Wars , Pentru Sibiu , Anton Lupan , King Kong , Plus Bâlea , Hotelul Bâlea Lac , Varga Atilla
Vizualizari: 1914
Ultimele comentarii
Acum 21 ore
Noi noi
Acum 21 ore
Noi noi
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Unul
Acum 22 ore
Omul invizibil