Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Poetul din spatele imaginii Spitalului Județean Sibiu

Poetul din spatele imaginii Spitalului Județean Sibiu

În copilărie se visa jurnalist sportiv, dar viața i-a pregătit altceva. După mai mulți ani în care a semnat mai multe articole de presă în domeniul financiar și a cochetat cu istoria, de mai bine de cinci ani, Decebal Todăriță a trecut pe cealaltă parte a baricadei. Acum, nu mai cere, ci oferă informații jurnaliștilor, fiind purtătorul de cuvânt al Spitalul Județean din Sibiu. După cum spune și el, viața l-a ținut mereu aproape de condei, reușind să se împartă între redactarea comunicatelor de presă și a versurilor, fiind pasionat de poezie.

S-a născut la Cluj-Napoca, dar anii copilăriei și i-a petrecut la poalele Tâmpei, mutându-se cu familia la Brașov. După ce a absolvit liceul, în 1997, s-a înscris la Istorie, la Alba-Iulia. În 2000, însă, a ajuns la Sibiu, dorindu-și să facă jurnalism. Patru ani mai târziu a absolvit Facultatea de Jurnalistică, iar în 2005 s-a căsătorit, stabilindu-se la Sibiu.

Pasiunea pentru presa sportivă „s-a estompat”

Îi plăcea să scrie. De asta era sigur când s-a înscris la Jurnalism. Pe lângă asta, „mă atrăgea foarte mult jurnalismul sportiv și mă gândeam să urmez o carieră în domeniu. Cu timpul această pasiune pentru presa sportivă s-a estompat, nu a mai cântărit atât de greu în planurile mele. În plus, pentru o carieră în această nișă, ar fi trebuit să mă orientez către București, ceea ce nu am dorit. Apoi am început să fiu atras de zona de comunicare instituțională, de Relațiile Publice, de publicitate și am rămas axat pe acest segment”, povestește el.

Astfel, mai bine de șase ani, a fost PR al Bursei din Sibiu, timp în care a colaborat cu mai multe publicații. „Am făcut presă financiară, am semnat sute de articole privind piața instrumentelor derivate, în publicații cum sunt ziarul Bursa, Curierul Național și altele. În aceeași perioadă am făcut transmisii live pentru Money Channel TV pe aceeași tematică. Scriu și acum pe această nișă în timpul liber, ori de câte ori am ocazia, articole de analiză a pieței futures și nu numai”, explică Decebal.

A revenit la vechea lui pasiune, poezia

Încă din copilărie și-a dat seama că este atras de arta scrisului. Bunicul lui îi citea mereu poezii, iar tatăl lui era muzician. De aici crede Decebal că i se trage înclinația spre arta frumosului. În adolescență, odată cu fiorul primei iubiri, a început să aștearnă versuri pe hârtie. „Primele poezii datează, așadar, din adolescența timpurie și am continuat să scriu până în primii ani de facultate. Apoi, prins în <<febra>> jurnalismului, a urmat o perioadă în care am renunțat la a scrie poezie. Mai târziu, am răspuns din nou chemării sufletești și am reînceput să scriu, mai ales în ultimii opt ani, astfel materializându-se volumul meu de debut, intitulat <<Vise Presate>>, apărut în 2016”, spune tânărul.

Scrie despre mediul înconjurător și despre propriile experiențe. Despre iubire, suferință și păcate. Toate menite să stabilească o punte între vis și realitate. „Inspirația apare pe fondul stărilor, experiențelor și trăirilor personale în raport cu tot ceea ce ne înconjoară, trecute însă prin generatorul imaginației. Toate, sunt <<presate>> într-o varietate de cuvinte-imagini care adună laolaltă căutări, iubiri, nevoia de cunoaștere și de depășire a limitelor printr-o sondare a ființei care trece dincolo de lumea exterioară. Prin versurile mele am vrut să stabilesc o punte între vis și realitate, să surprind o imagine simbol care sugerează complexitatea dar și fragilitatea vieții”, completează el.

Chiar dacă serviciul îi ocupă o mare parte din timp, Decebal își face timp să scrie și versuri. Și medicina este o sursă de inspirație pentru el, spunând că aceasta nu este doar o știință exactă, ci „este o artă a cunoașterii corpului uman, o poezie care se scrie la nesfârșit, un roman perpetuu”. Pe viitor, se vede în continuare purtător de cuvânt al al SCJU Sibiu, aspirând la al doilea volum de poezii. „Îmi place ceea ce fac. Cariera în PR mi se potrivește și voi merge în continuare pe acest drum. Cu siguranță voi scrie și poezie în continuare, pregătesc un al doilea volum și chiar și câteva texte de proză”, adaugă el.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

vio

Acum 7 ani

am plins de drag es emotii
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus