Marţi,
27.09.2022
Ceata
Acum
11°C

Cum va fi reabilitat stadionul municipal: tribunele vor fi demolate, capacitatea redusă la jumătate, gazonul va fi înlocuit unde e cazul

Cum va fi reabilitat stadionul municipal: tribunele vor fi demolate, capacitatea redusă la jumătate, gazonul va fi înlocuit unde e cazul

Din cele aproximativ 14.000 de locuri pe care Stadionul municipal din Sibiu le avea la ultimele meciuri din 2012 vor mai rămâne 7.300 în urma lucrărilor de reabilitare a acestui obiectiv sportiv care tocmai a împlinit 90 de ani. Reprezentanții Primăriei Sibiu au lansat procedura de achiziție a serviciilor de reabilitare parțială a stadionului, lucrări în urma cărora tribunele de vizavi de cea oficială vor fi demolate.

Valoarea lucrărilor prevăzute pentru stadionul municipal este de 7,2 milioane de lei, fără TVA, la care se mai adaugă aproximativ 140.000 de lei pentru proiectare. ”În urma reabilitării, capacitatea stadionului va fi de 7.300 de locuri modernizate din care 4.300 tribuna oficială și 3.000 de locuri la peluze. Terenul de fotbal va avea dimensiunile de 105 x 68 m fiind omologat FIFA minim categoria A (nivel național – Liga I), iar pista de atletism va avea patru culoare fiind omologat FRA – Categoria 2A”, se arată în Documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) la stadion, studiu realizat în vara acestui an.

Principalele lucrări: reparații, unde e cazul

Cele mai multe lucrări sunt prevăzute a fi executate la tribuna oficială și la corpul clădirii cu vestiare: de la reparații locale ale betonului degradat, curățarea armăturilor aparent ruginite, refacerea tencuielilor degradate și a celei din zonele afectate de igrasie, realizarea unei noi hidroizolații la gradene, eliminarea umezelii din ziduri și a cauzelor care o produc, precum și înlocuirea tuturor scaunelor. Caietul de sarcini mai prevede realizarea hidroizolațiilor ale grupurilor sanitare de la parterul corpului B și refacerea sistemelor de evacuare a apei pluviale și menajere. La lojă, fereastra existentă va fi înlocuită cu una din tâmplărie de aluminiu cu sticlă de termopan securizată, în toalete vor fi înlocuite obiectele sanitare cu unele noi, iar scările exterioare vor trebui reparate.

Printre puținele noutăți aduse de lucrări se numără realizarea unui sistem de iluminat exterior și în zona vestiarelor, iluminat pe bază de LED-uri, precum și amenajarea unei toalete pentru persoanele cu handicap, montarea a zece cișmele de apă și a trei hidranți exteriori. Totodată, mai este solicitată montarea unui generator de energie electrică ”de mare putere pentru asigurarea energiei electrice, când este cazul”.

stadion municipal Tribunele situate vizavi de cea oficială vor fi demolate

Tribune care oricum pică vor fi demolate

Lucrările de reabilitare a stadionului vor fi realizate în baza unei expertize finalizată în vara acestui an. De atunci și până acum, starea tribunelor s-a înrăutățit. ”Din momentul expertizării din 2017 și până în momentul realizării prezentei documentații au avut loc degradări ale tribunelor, respectiv alunecări ale gradenelor prefabricate și auto-demolarea balustrăzii pe latura de sud-est. Având în vedere raportul de expertiză tehnică și suplimentul acestuia din luna iulie 2017, se vor demola tribunele construite pe pământ”, se arată în caietul de sarcini al procedurii. Caiet de sarcini care prevede că în locul tribunelor ce urmează a fi demolate (cele de pe latura dinspre Sala Transilvania) vor fi construite altele noi, dar într-o etapă ulterioară. De remarcat că studiul DALI executat în vara acestui an recomanda demolarea acestor tribune și construirea altora noi în această fază.

Tabela nu va fi înlocuită, ci doar vopsită. Anexele, demolate

Anexele stadionului, în care în prezent sunt folosite ca magazii și grupuri sanitare, urmează a fi demolate, prevede caietul de sarcini. În ceea ce privește tabela de scor, aceasta va fi supusă câtorva tratamente: aplicarea unui adeziv special pentru consolidarea soclului fundațiilor din beton, refacerea vopselii aplicată pe structura metalică și curățarea suprafețelor ruginite, precum și montarea de tiranți metalici pe grinda inferioară, pentru a mări stabilitatea tabelei. Potrivit caietului de sarcini, în locul actualei tabele Primăria va monta una noua, cu un ecran pe bază de led, dar această investiție nu are un termen asumat.

Terenul: gazon - unde e cazul, porți noi

Potrivit caietului de sarcini și în cazul suprafeței de joc vor avea loc intervenții. Dar nu de mare amploare. ”Terenul de fotbal va fi completat unde este cazul cu gazon natural”, se arată în caietul de sarcini, care prevede și înlocuirea actualelor porți de fotbal. ”Canalul existent de ieșire a jucătorilor va fi prelungit cu șase metri și va fi prevăzut cu acoperiș flexibil acționat electric. Se va monta o pardoseală de tip tartan”, se mai arată în caietul de sarcini.

stadion

Betonul tribunelor ajunge sub noua pistă

Pentru noua pistă de atletism sunt prevăzute patru culoare de 1,25 metri lățime. Structura pistei va avea un strat de 18 mm de tartan, minim 10 cm de beton rutier, sub care trebuie așternut betonul concasat rezultat din demolarea tribunelor. ”Perimetral de pistă va fi prevăzută o rețea formată din cămine și țeavă etanșă cu diametrul de minim 300 de mm, pentru eventualele modificări ale instalațiilor care se pot realiza în viitor (nocturnă etc.)”, se mai arată în caietul de sarcini al procedurii.

Garanție de zece ani

Potrivit caietului de sarcini, proiectul lucrărilor trebuie realizat în cel mult trei luni de la semnarea contractului. Ulterior, trebuie obținute autorizațiile de construire și, respectiv, demolare a tribunelor degradate și ale anexelor. După obținerea acestor autorizații, termenul de finalizare a lucrărilor prevăzute în caietul de sarcini este de șase luni. ”Nu cred că aceste lucrări vor împiedica desfășurarea meciurilor. Și la Mediaș, când s-a lucrat la tribune, meciurile au continuat. Rămâne de văzut cu înlocuirea gazonului cum vor decurge lucrările”, spune Marius Lungu, directorul sportiv al FC Hermannstadt.

Termenul de depunere a ofertelor de către constructorii interesați a fost stabilit pentru ziua de 16 octombrie 2017. În caietul de sarcini, garanția solicitată pentru lucrări este de zece ani, iar garanția pentru dotări este de minim doi ani.

Fostul Stadion de educație fizică. Ultima modernizare – acum 35 de ani

Stadionul din Sibiu a fost dat în folosință în 1927 sub numele de Stadionul de educație fizică, iar în perioada 1977 – 1981 stadionul a fost dotat cu tribune de beton pentru 12.000 de spectatori. În 1982, vechea tribună acoperită din lemn a fost demolată, se mai arată în documentația de atribuire a contractului. Din 1982, stadionul nu a mai cunoscut nicio intervenție demnă de luat în seamă, cu excepția montării a aproximativ 9.000 de scaune verzi în 2011, când Sibiu avea echipă de prima ligă – CSU Voința. Din 2012, de la desființarea echipei și până în 2015, stadionul a fost menținut într-o oarecare stare de conservare.

Foto principală: Primăria Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Marian

Acum 4 ani

Dupa cum merge treaba , o sa avem echipa in Liga 1. De ce micsoram nr.de locuri? Eventual ar trebui construit in stadion nou.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ovidiu

Acum 4 ani

Sibiul nu este Craiova unde se face un stadion de 55 milioane euro, iar spitalul judetean ii populat de gandaci, sobolani cu peretii scorojiti de igrasie. La Sibiu, nu mersi! Aici este suficient un stadion reabilitat.
Raspunde

Dhoni smart

Acum 4 ani

Pai si daca intra in liga 1, ce facem cu 7000 de locuri, o sa fie tot plin...
Raspunde

Grup de turisti

Acum 4 ani

Srai linistit ca nu promoveaza nimeni. Daca se dorea promovarea sa facea in plm nocturna ca sa putem juca acasa in liga1. Ma pis pe caietul vostru de sarcini si pe primarita asta infecta. O sa avem o tribuna ca si cand avem stadion comunal. Fa in plm nocturna si gandeste ce e de facut cu traficul din zona podul garii...unde se va deschide un mall si o sa fie haos in oras daca nu ganditi de acum ceva. Dar probabil ca stiu ce o sa faceti. O sa faceti un giratoriu.
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Ideea cu giratoriul imi place. In loc de stadion, sa faca un giratoriu, ca-i loc destul. Si din tribune sa se poata viziona circulatia in directia Dumbrava/Paltinis, ca-i mult mai intresanta decat un meci de fotbal.
Raspunde

Cititorul din Sibiu

Acum 4 ani

Asta trebuia facut de mult nu acum... ce facem la anul jucam iar la Medias? Iar 7000 de locuri la populatia orasului este foarte foarte putin! Ramane de vazut ce si cum se va face.
Raspunde

comuna sibiu

Acum 4 ani

rusine primaria Sibiu.O primarie condusa de oameni cu gandirea ingusta care continua sa traga in jos acest oras minunat ....majoritatea oraselor evolueaza doar comuna Sibiu bate pasul pe loc bleah
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Conduși de trairi straine

Acum 4 ani

Stadionul o sa fie construit pentru 7000 de sași că tot au denumit echipa cu un nume săsesc din oficiu fara să întrebe sibienii dacă își doresc sau nu un nume de imperialiști .Baba cloanța Fodor și succesorul partidului lui Hitler Iohanis asta își doresc sa repopuleze cu 7 mii orașul .In loc sa progresăm ,noi regresam se pare că am fost păcăliți după PSD și de FDGR PNL PDL .
Raspunde

adrian

Acum 4 ani

aloooo primaria ....un stadion modern pt fotbal nu se face cu pista de atletism . nicaieri in Europa nu se mai fac stadioane cu pista peluzele trebuie sa fie cat mai aproape de terenul de joc . daca tot vreti sa faceti ceva , atunci renuntati la pista ...
Raspunde

sibiu

Acum 4 ani

pai bai 7000 de locuri in prima faza, daca ai rabdare si citesti totul, tribuna a doua va fi facuta si ea dar nu acum, in faza asta se face tribuna principala si peluzele si aici vor fi 7000 de locuri.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

klaus

Acum 4 ani

Doamna primar Fodor. Demisia ! Rusine! Un oras ca Sibiu capitala cultural europeana nu avem un stadion cu nocturna !Rusine ! carpeala ca la nemti! Nemtii cand fac curat baga mizeria sub covor. Asa se intampla si aici.
Raspunde

ger

Acum 4 ani

ptr "Conduși de trairi straine" HERMANNSTADT este denumirea germaná si nu sáseascá. Dar pe tine íncá nu te-a dat inteligenta afará din casá - azi dimineatá... Dacá nu-ti convine la Hermannstadt, poti sá pleci la Caracal sua Calafat... sau ín Catalonia.
Raspunde

m

Acum 4 ani

7300? cu nici 2000 mai mult decat noul stadion din alexandria, oras de cel putin 3 ori mai mic si cu mai putin potential si traditie fotbalistica. rusine! turnu severin, tg.jiu, craiova, alexandria, targoviste (urmeaza), ploiesti, mioveni - stadioane ca lumea. chiar si la valcea e destul de ok. in timp ce la sibiu, brasov, sf.gheorghe, timisoara, oradea, satu mare, baia mare, deva, hunedoara, turda, bistrita, zalau, alba iulia, sunt niste darapanaturi sau stadioane deja invechite. doar la arad se construieste si la mures, miercurea ciuc si medias sunt cat de cat ok. clujul e singurul ok, ca macar are 2 stadioane super, mai multe cu unul si decat bucuresti (unde la fel e bataie de joc, fata de posibilitatile orasului)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyuntar dela Ooy

Acum 4 ani

Mno ghine, in 'farsit amu, Primăria sh-o devoalat ashteptarile shi previziunile vis-a-vis de Marea Noas'ta Echipa de dat cu stângu-n dreptu, shi care, momentan-i pe primu' loc, pentru ca, nu-i ashe, o shtie orishicine, in tzara orghilor chioru-i împărat!....
Raspunde

Un sibian

Acum 4 ani

De ce trebuie sa fie stadionul in buricul targului?? Cand s-a construit, era la periferia orasului. Nu s-ar putea construi in zona Strand/Campusor? Astfel stadionul ar putea sa beneficieze de locuri de parcare precum si cu legaturi relativ usoare cu cel putin 5 linii de autobuz?? Spatiu exista suficient, am putea construi un stadion de 15-20 de mii de locuri, la standarde internationale, cu nocturna si tot ce trebuie. Aaa... Nu se vrea? Prea mare efortu?? Pai, daca sportul a fost neglijat de ani de zile in sb, de ce nu ar continua tendinta??? Trist!!
Raspunde

Valjan

Acum 4 ani

Sibiul la mana fricosilor din primarie ....La Craiova cu sange in instalatie primarita de atunci aa dat dispozitie si au rezolvat un stadion Bomboniera Noi sibieni cu presedinte al tari nu santem in stare de nimic ptr ca nu se merge la guvern cu solicitare ferma cu plan de constructie hotarat si aprobat de consiliul local Sibiu ,cu solicitare de fonduri ptr constructie Noi sibieni nu vrem carpeala si ciupeala noi dorim Stadion nou .cu zone verzi parcari si tot dichisul Doamna primarfiti hotarata puneti la dispozitia urbei teren ,facti stadion nou frumos cu 16000....18000 locuri si veti ramane pe veci in istoria Sibiului
Raspunde

Wilson

Acum 4 ani

In Sibiu , fotbalul a fost mereu iubit de catre oameni.Pacat ca nu a fost dorit de catre autoritati , niciodata.
Raspunde

Herr

Acum 4 ani

Nocturnă, fara nu se poate. Oare in Primăria Sibiu sunt numai oameni rupti de realitate?
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

pentru GER - sa nu uiti ca Sibiul este populat cu sasi nu cu nemti, asta asa ca sa nu te dea inteligenta afara din casa.As fi curios daca in Germania va fi in aceasta viata o echipa cu nume Romanesc.
Raspunde

!

Acum 4 ani

Cel putin in croatia FCPULA
Raspunde

Stadt

Acum 4 ani

Ioane , fiu de sluga, Hermannstadt este numele dat orasului de catre fondatorii nemti!! Atunci cand romanii vor fonda un oras in Germania,va avea nume romanesc. Acum du-te si te culca, sluga!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

e-manuela

Acum 4 ani

Buna! Nenea, la ce i-ar folosi Sibiului un stadion mai mare? In afara de sportul ala cu basica, cum ii spune, zi sa-i zic, si care oricum, de la Șoimii in-coace n-a mai reușit sa trezească pasiuni, stadioanele sunt bune doar pentru a aduna masele la uriașele spălături pe creier. Si cum dictatura a murit....
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 4 ani

DISPARI! Esti total pe dinafara... de la Soimii incoace a fost FC Inter, cu cateva sezoane in divizia A si o cupa Balcanica in palmares. In alta ordine de idei, un stadion decent - nu carpeala din mizeria aia de caiet de sarcini - poate fi folosit si pentru concerte, spre exemplu.
Raspunde

sibian

Acum 4 ani

...asta nu este o reabilitare,doar o peticire a stadionului.Daca tot se vrea un stadion cumsecade si baga bani in el,sa se faca la standarde FIFA pentru a putea sustine si meciuri europene iar pista sa dispara.Stadionul de la Ipas se poate reface pentru atlestism sau alte sporturi outdoor.
Raspunde

Vasilica de la Gorjiiiii

Acum 4 ani

Io zic sa se face un stadoin mare numai pentru forbal , in Selimbar, in spatele lui Auchan pentru noii veniti de peste munti, cu patruj de mii de locuri, si sa se face si o echipa cu numele FC Alutus Ramnic srl
Raspunde

bondica abumeyangu

Acum 4 ani

pai de nocturna turnicheti si incalzire in gazon nu se pomeneste?doar ca demolati tribunele si micsorati capacitatea.pai din cite stiu daca nu ai incalzire in teren nu primesti licenta .daca va ginditi ca lumea o sa vina la medias sau unde vreti sa jucati va inselati.asa mai bine va desfintati de acuma.sincer akm cred ca si prouiectu asta e o mare vrajala dupa cum se pare!!!!!
Raspunde

Coalitia pentru Salvarea Ridichilor

Acum 4 ani

Stadion satesc intr-un sat plin de olteni prapaditi!
Raspunde

Sorin Serbu

Acum 4 ani

proiectantul stadionului -ex primarul de Sibiu .Ma intreb unde sunt gasiti expertii care propun numai demolare si nu au capacitatea de a da solutii de consolidare.Daca ar auzi de aceasta propunere cred ca Prof.Tudoran, directorul general de la Mirsa ing. Munteanu Ilarie, directorul Independentei ing. Galdeanu , directorul IPAS ing. Simion si multi altii sufletisti s-ar necazii amarnic auzind de varianta de demolare.La fel am avut ocazia sa vad o expertiza la Aeroportul International din Sibiu la care si ex presedintele Botes s-a minunat, ca se solicita demolarea partiala a pistei de aterizare.Cel mai usoara solutie este demolarea.Cele patru complexe sportive :Stadion,Sala Polivalenta,Patinuar si Bazinul Olimpia sunt gindite sa fie amplasate in zona parcului Sub Arini.V-ati intrebat de ce tabela electronica este asa de inalta? a existat un proiect de extindere pe o structura independenta de peluze sa se realizeze gradene egale ca numar cu cele din tribuna oficiala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus