Miercuri,
29.11.2023
Innorat
Acum
4°C

Cel mai bun interpret de blues al României concertează la Sibiu

Cel mai bun interpret de blues al României concertează la Sibiu

O aventură muzicală excepțională și o lansare de carte. Asta promite Biblioteca Astra pentru miercurea viitoare. De la ora 19:00, cel mai bun interpret de blues al României, AG Weinberger va susține un concert, după care v-a avea loc lansarea cărții „Singular” al aceluiași artist.

Miercuri, 11 octombrie, ora 19, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu vă invită într-o aventură muzicală excepțională oferită de cel mai bun interpret de blues pe care România l-a dat vreodată – AG Weinberger.

#GringoTronic# se descrie într-un concept inedit, într-un spectacol multimedia, cu și despre cele mai uimitoare poveşti ale secolului trecut spuse azi, în secolului XXI. Un spectacol care vorbeşte despre una dintre cele mai frumoase călătorii muzicale transpuse în imagine, de la blues-ul tradiţional şi până la electro, de la naşterea patefonului până la noile tehnologii sonore. Povestea unui GRINGO care pulsează viu, călătoreşte azi, în acordurile străzii deceniului doi. Publicul prezent va fi martorul unor îngemănări de stiluri, armonii şi influenţe, cu pornire de la piesele clasice, până la elementele de muzică electronică, însoţite de loopuri de chitară, voce, muzicuţă şi lapsteel guitar, toate filtrate în stilul propriu al lui AG Weinberger, într-un experiment sintetic, post-modern, într-un minunat recital de virtuozitate. Momentul musical va fi urmat de unul literar, prin Lansarea cărții SINGULAR. Lamentări, observații, studii, poezii și alte texte ale artistului AG WEINBERGER. Cartea conține eseuri, poezii, studii și articole muzicologice, o selecție de texte într-o formulă originală, care se bucură și de o calitate editorială de excepție, marca Libris Editorial.

Dublul eveniment se va desfășura în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (etaj 2, corp A), din strada George Barițiu, nr. 5. Acțiune culturală realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba și cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Intrarea se face pe bază de REZERVARE, la adresa de email: metodic.bjastra@gmail.com sau la telefon 0269 210551, de luni până vineri, între orele 8-16.

Portret AG Weinberger - Mr. Blues al României

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, inegalabilul AG Weinberger, s-a născut la Oradea în anul 1965. Este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia Compoziţie. Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, l-au definit ca fiind „întâiul misionar al muzicii Blues”, fiind supranumit de cǎtre critica de specialiate Mr. Blues al României. În 1998 este invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare.

În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite”, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America. ”Nashville Calling”, întâiul album american semnat AG Weinberger a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 este propus pentru nominalizare la Premiile Grammy pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din România care a atins o astfel de performanță artistică la nivel mondial. B.B. King l-a considerat “un chitarist foarte bun, un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Are 11 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, a fost iniţiatorul şi fondatorul emisiunii „Acadeaua, cea mai dulce emisiune”, difuzată pe Radio România Tineret între 1995 şi 2000 şi pe TVR 2 între 2012 şi 2013. A fost producător şi realizator pentru emisiunea radiofonică „Delfinariu” difuzată pe Radio Contact între 1995 şi 2000 şi emisiunea TV „Interzis FM”, difuzată pe TVR1 în 2011.

În 2011 a fost decorat cu „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler” de cǎtre Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente. În anul 2016 a fost distins cu „Premiul pentru cel mai bun artist de Blues” al anului 2015, precum şi cu „Premiul pentru cel mai bun album de Blues”- ”Mighty Business”, editat de casa de discuri a artistului, Big Foot Records. Mighty Business se află în acest moment pe primele locuri într-unul dintre cele mai importante topuri de Blues/Rock din Statele Unite, iar piesele sunt difuzate de peste 300 de posturi de radio din întreaga lume. Mighty Business a primit deja recenzii excepţionale din Grecia, Australia, Olanda, S.U.A., Marea Britanie, Argentina etc.

Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România dar şi în publicaţii din întreaga lume. După întoarcerea din Statele Unite, AG Weinberger şi-a continuat misiunea sa cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credință pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

PaceFacatorul de la Varsovia

Acum 6 ani

E bun barbosu',nimic de zis, da' cred ca nu l-ati ascultat niciodata pe Dan Andrei Aldea cintind blues.E bun da' nu-i cel mai bun ''ever'' ci ''today''.
Raspunde

Dana Frumyx

Acum 6 ani

Nu se compara cu Florin Salam! Cand il va aduce doamna primara? Chiar nu ne asculta nimeni??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus