Duminică,
27.04.2025
Innorat
Acum
10°C

Câți bani aduce Sibiului Târgul de Crăciun? Plus o premieră: 110% grad de ocupare

Câți bani aduce Sibiului Târgul de Crăciun? Plus o premieră: 110% grad de ocupare

În week-end-ul inaugurării Târgului de Crăciun din Piața Mare în zona Sibiului aproape că nu mai exista spațiu de cazare disponibil. Afluxul se poate observa în fiecare seară, iar săptămâna aceasta se așteaptă un nou vârf cu ocazia vacanței de 1 Decembrie.

Am stat de vorbă cu organizatorul târgului despre cum poate fi monetizat interesul crescut al turiștilor pentru orașul nostru.

”Sunt două aspecte importante pe care noi le urmărim în evoluția Târgului de Crăciun, în general. Când l-am început în 2007 el a fost gândit ca un eveniment care să promoveze din punct de vedere turistic Sibiul în sezonul rece. Un oraș, în general nu prea are atracții pe perioada iernii. În Europa târgurile de Crăciun sunt o soluție testată care funcționează. Credem că am reușit să facem asta și la Sibiu dacă ne uităm la evoluția numărului de turiști în acești zece ani. Se vede cu ochiul liber în anumite momente cât de aglomerat este orașul și cum practic nu mai există locuri de cazare”, spune Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun.
Declarațiile sunt susținute de datele Direcției de Statistică, care indică o creștere de peste 20% a numărului de turiști în perioada Târgului de Crăciun din 2016, în comparație cu anul anterior. Organizatorii încearcă și o cuantificare mai precisă a creșterii numărului de turiști.

targ craciun sibiu (17)

”Noi avem o colaborare lungă și foarte strânsă cu municipalitatea din Viena. Acolo toate proiectele finanțate de primărie, sau în care primăria este partener, au în spate un ciclu de trei ani pentru a se calcula rentabilitatea pentru municipalitate. Finanțările acolo sunt de ordinul milioanelor de euro și organizatorul trebuie ca o dată la trei ani să prezinte un studiu de rentabilitate. Bine, studiul îl face o firmă specializată, însă el trebuie să îl prezinte. Important este să se vadă cât a investit orașul în acest proiect și câți bani s-au întors, ori direct, ori indirect. Direct înseamnă din taxele plătite de acel organizator către bugetul local, indirect înseamnă lucrurile conexe, business-uri create în jur, cazări, restaurante, servicii și așa mai departe. Nu în ultimul rând, trebuie luat în calcul câștigul pe termen lung al orașului, vizibilitatea, brandul turistic. Noi, la început de 2018, avem programată o discuție cu partenerii din Viena să vedem, în sine, aceste studii cum arată și ce metode există pentru face pentru Sibiu”, mai spune Andrei Drăgan.

Până la realizarea unor studii științifice pe această temă, cele mai simple calcule financiare arată că pentru fiecare leu investit de primărie în Târgul de Crăciun alți patru lei se întorc la bugetul local.

”Niște calcule simple pe care le facem noi, raportându-ne la bugetul propriu, ne arată o tendință clară. Târgul are o cofinanțare din bugetul orașului, care anul acesta, la fel ca și anul trecut, este de o sută de mii de lei. Această cofinanțare merge însă pe capitole care țin de programul cultural și de promovare. Noi practic investim în ultimii doi ani acest buget în spectacolele de inaugurare și în sistemele de proiecție pe clădiri, care au fost foarte vizibile și apreciate. Cofinanțarea nu reușește nici pe departe să acopere costurile. Numai taxa de ocupare a domeniului public este undeva în jurul a 130.000 de lei. Mai sunt alte câteva mii de lei în diverse taxe de acces, precum parcările, vehicule de supratonaj, cablaje și altele. După aceea este bugetul nostru propriu de marketing și promovare. Dacă e să tragem linie, cel mai simplu calcul, care evident poate fi detaliat și îmbunătățit, ne arată că pentru fiecare leu investit de municipalitate Târgul de Crăciun aduce înapoi patru lei”, explică Andrei Drăgan.
targ craciun drona

Calculele banale de mai sus nu includ banii pe care îi lasă turiștii în oraș atunci când merg la un restaurant, când se cazează, vizitează un muzeu sau folosesc diverse servicii locale. Și referitor la cazare, unul dintre cele mai cunoscute portaluri de rezervări online a consemnat anul trecut o premieră pentru țară noastră: grad de ocupare la Sibiu de peste 100%.

”Cunosc pe cineva care lucrează la un site celebru, portalul cel mai des folosit pentru rezervări. Anul trecut, în perioada mini-vacanței de 1 decembrie, am observat o creștere foarte mare a numărului de turiști și am avut multe semnale că nu se mai găsesc spații de cazare în zonă. De curiozitate, am întrebat care a fost gradul de ocupare raportat la ei. Mi-au spus că 110%. Ceea ce, evident, mi s-a părut imposibil. Răspunsul a fost că pentru prima dată în România au activat opțiunea a arăta rezultate ale căutării pentru zone mai largi. Mai clar spus, când cineva căuta cazare în Sibiu primea rezultate inclusiv în Brașov. Ca un utilizator să nu primească rezultatul că nu există nimic disponibil, motorul de căutare îi oferea opțiuni în alte județe. Și chiar am avut colaboratori care au venit pentru târg și care s-au cazat în Făgăraș”, a concluzionat Andrei Drăgan.
targ craciun sibiu (18)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

sibianul realist

Acum 7 ani

Minunat! Iar mie, cetatean platitor de taxe si impozite, ce beneficiu imi aduce? Preturi mari la toate cele... iar smecherii isi umfla buzunarele... Noi nu traim mai bine cu toate ca Sibiul e atat de curtat si de investitori si de turisti... oare de ce?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 7 ani

Pai, pune manasi lucreaza ceva in domeniul turismului sau dependent de domeniul asta!! Aaa, mai usor sa astepti pomana?
Raspunde

Mada

Acum 7 ani

Ca tot aveti sediul aprope, dragi jurnalusti, luati un telefon in mana si mergeti pe la fircare taraba si filmati. Veti vedea astfel cati nu dau bon fiscal, deci evaziune la greu. Deci cineva castiga malai frumos in perioada asta
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Filip Eugenia

Acum 7 ani

As spune ca te înșeli toată lumea da bon fiscal.
Raspunde

z

Acum 7 ani

Acum 3 ore m-am intors din centru, am cumparat de la 4 tarabe, 4 chestii diferite. Am primit un singur bon, la mancare, pentru ca era numerotat, atat. In rest casa de marcat statea nefolosita.
Raspunde

Asociatia Oltenilor din Sibiu

Acum 7 ani

Banii nostri isi fac simtita prezenta in bugetul Sibiului si in acest an. Conform site-ului oficial al municipalitatii sibiene, 76% din sumele incasate provin de la noii sibieni, mutati in acest oras pentru a munci, a trai in armonie si a aduce plus valoare la dezvoltarea orasului nostru.
Raspunde

periscop

Acum 7 ani

Aceste bâlciuri nu mai au nimic de-a face cu spiritul Crăciunului. Li se potrivește cel mai bine denumirea generică de Coca-Cola Black Market.
Raspunde

hfhfdhfhfg

Acum 7 ani

in viena, in jurul targului de craciun, se parcheaza ca la sibiu, pe trotuare?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus