Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Un pesedist și un protestatar. Față în față

Lumi diferite. Idei diferite. Necesități diferite. Un viitor diferit?

I-am pus față în față pe un tânăr care protestează în fața sediului PSD, cu un altul care e dincolo de geamuri, în organizația de partid. Dialogul, o ficțiune, ne arată ce spune fiecare. Așa cum îi cunoaștem, cum îi auzim, cum îi simțim.

Protestatarul:

Suntem în război. Fiecare pe alte baricade.

Vi se spune, des, că eu sunt plătit să ies în stradă. Că îmi câștig banii cu fiecare apariție în piață.

Uitați-vă la mine. Uitați-vă la prietenii mei, lângă care stau nemișcat în fața sediului vostru. Hainele noastre costă, la un loc, mai mult decât ajutorul social pe o lună – și voi știți bine asta. Nu v-o spun ca să mă laud, ci ca să înțelegeți că nu am nevoie de nicio sumă de bani pe care cineva mi-ar putea-o oferi ca să-mi încalc principiile. Principii. Un cuvânt pe care voi îl rostiți rar și niciodată de față cu susținătorii voștri. Eu cred că cei mai mulți dintre ei au nevoie de mâncare, nu de principii.

Nu și eu. Nu și noi.

Eu și prietenii mei suntem ok - putem sta, putem pleca, putem munci oriunde. Și avem timp și disponibilitate să ne gândim la lucruri mai mari. Cum e libertatea. Dreptatea. Justiția.

V-au spus că noi suntem manipulați, spălați pe creier, că avem directive clare, că vrem să subminăm autoritatea națională, că suntem uneltele agenților străini. În linii mari, cam asta credem și noi despre voi, doar că ne uităm în altă parte a hărții.

Ca să fiu sincer, nu știu de ce vă scriu scrisoarea asta. Am sperat un timp, dar acum nu mai cred că vreunul dintre voi are capacitatea să înțeleagă. Cred că locul călduț pe care vi-l oferă partidul, comoditatea acțiunii la comandă, fără efortul gândirii independente și siguranța apartenenței la un grup al vostru, construit pe dictonul “lasă că și ei fură”, sunt argumente suficiente ca să nu vă pese absolut deloc de principii.

V-am amenințat că plec dacă mai continuați cu mișelia, dar cred că asta v-ar conveni. V-ar lăsa liberi să vă bateți joc de o țară părăsită și prea săracă să-i mai pese de valori. Așa că nu plec. Și îmi aduc și copiii la proteste. Pentru că eu știu că mai important decât să îți crești copilul la căldură este să îți crești copilul cu principii. Dar tu te temi de asta, nu-i așa? Copilul tău s-a angajat tot pe pile, facultatea a terminat-o tot datorită lui tăticu’, iar prima mașină și-a cumpărat-o pentru că rugat-o frumos pe mămica.

Eu nu. Părinții mei au luptat la Revoluție, de la Balanța până în Piața Mare. Și au avut grijă să-mi spună: “Pentru tine fac asta, copile! Ca să nu-ți mai fie teamă niciodată să vorbești liber!”.

Am mâncat conserve, am înghețat lângă calorifere reci, dar am reușit: astăzi, stau în fața ta drept și nu-mi este rușine de nimic. Decât, poate, de un singur lucru: de rușinea ta.

 

Pesedistul:

De ce strigi împotriva noastră? Pentru cine? Știi ce ne ceri? Știi în slujba cui te pui? Al cui interes este ca România să fie dezbinată?

Sunt întrebări la care noi am găsit răspuns și treptat vei înțelege și tu.

Mi se pare perfect normal să vorbești, să te exprimi, dar să o faci în limitele impuse de lege. Trebuie însă să înțelegi că nu suntem într-un război. Ca și tine, vreau ca țara asta să fie condusă pe niște principii clare. Nu vrem haos, vrem legi. Nu vrem incertitudini, vrem baze concrete pe care să construim.

Suntem de acord ca justiția să fie liberă. Da, să fie liberă. Noi considerăm că prin aceste legi promovate de PSD, justiția își va căpăta adevărata independență. Faptele de care este acuzat acum Liviu Dragnea sunt din urmă cu patru-cinci ani. De ce acum? De abia acum este un pericol pentru cineva? Tocmai această întrebare vrem să o anulăm de acum încolo. Nu vrem ca justiția să fie anexă pentru cineva. De ce să păsuim un om până va deveni o pradă mai bună?

Dacă cineva greșește, să plătească, strigați voi cei din stradă. Suntem de acord. Tot așa cerem să plătească și procurorul care a greșit. Și judecătorul care a greșit. Cei care sunt acum în stradă cer drepturi egale. Asta îndreptăm acum, aveți răbdare.

Vrem demnitate, spuneți voi. Asta cerem și noi.

Noi, dacă vom face un marș de susținere pentru guvern, veți spune că suntem comuniști și încolonăm muncitorii. Nu e bine. Dacă nu facem nimic și vă ignorăm, veți spune că ne ascundem ca șobolanii. Nu e bine. Dacă vă răspundem punctual la toate lucrurile pe care le spuneți, veți spune că suntem teleghidați de la București. Că plătim milioane de euro pentru firme de comunicare din Israel. Și tot nu e bine.

Spuneți că suntem pensionari. Sunt părinții voștri. Spuneți că suntem cu creierul spălat. Cu asta sunteți intoxicați zilnic, chiar nu vă dați seama?

Pentru noi e simplu de înțeles. Se dorește ca PSD să nu mai existe. Așa cum s-a dorit dispariția din spațiul public a lui Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, tot așa se dorește acum dispariția lui Liviu Dragnea. Pentru singura vină că este liderul celui mai puternic partid din țară.

Te-ai întrebat de ce e puternic? Crezi că poate cumpăra peste 50% dintr-o țară? Suntem puternici pentru că majoritatea ne-a înțeles. Ne susține și are încredere în noi. 2016 n-a fost un accident electoral. Au fost alte accidente: CDR, PNȚ, PLD, partide care n-au rezistat, pentru că nu au avut ce să comunice. N-au avut bază.

Noi nu facem acum decât să implementăm programul de guvernare, cel care ne-a adus în poziția de a avea o majoritate confortabilă în parlament. Sunt decizii necesare, pe care alții le-au evitat până acum.

O țară nu se poate guverna din stradă. Din acest motiv, PSD n-a stat niciodată acolo. Noi suntem acolo unde românii ne-au trimis. La conducere pentru a face ordine în România.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yoy

Acum 6 ani

@pesedistul...slabut, tare slabut si foarte limitat
Raspunde

bullit

Acum 6 ani

@TFL-istul ... penibil ca toți tfl-iștii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 6 ani

pesedistul produce aceleasi texte obosite si rasuflate, acelasi limbaj de lemn, acelasi populism fara forma. Toate argumentele sale se pot demonta foarte usor: justitia sa fie libera!! toata lumea este impotriva schimbarilor, numai voi dati inainte! de ce atata graba si nici un dialog? De ce nu tineti cont de recomandarile CSM, de ce anulati orice forma de dialog parlamentar cu opozitia? de ce il ancheteaza pe dragnea dupa cativa ani ?? niciodata nu este prea tarziu pentru a starpi coruptia!! Si ancheta aia e taraganata de cativa ani de zile, asadar, 4-5 ani din cauza prelungirilor inutile! se doreste disparitia lui Iliescu: da, pentru ca singura sa vina este GENOCIDUL din timpul mineriadelor!! NASTASE: contracte dubioase in defavoarea statului roman, GEOANA: prea prostanac, oricum nu a inteles nimic. PONTA: aroganta sfidatoare, incompetenta maxima in asa-zisa "guvernare", realizari: minus!! De ce e puternic pesedeu si are 50%? pentru ca da 1 litru de ulei + 1 kg de faina la toti amaratii, ii plimba pe toti analfabetii si le da buletinul de vot gata stampilat. Unde e programul de guvernare? la un an de la alegeri nu ati fost in stare sa-l publicati!! numai minciuni electorale peste tot!! facem, dregem, crestem... PENTRU BUZUNARELE VOASTRE!!! Draci pesedisti, hai spuneti ce a facut PSD intr-un an de guvernare!! SA VA AUD!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comunicat PSD

Acum 6 ani

Un pesedist se pune cam de 3 ori. La greutate in viu. Burtile si gusile alea am investit in ele degeaba? Punem in parlament lege, dupa ce terminam acuma cu legile justitiei, sa primim 3 buletine de vot in 2020
Raspunde

///

Acum 6 ani

Sa manci o ciorba de burta si niste gusa cu mustar! Poate asa mai tii gura inchisa!
Raspunde

Mihai

Acum 6 ani

Felicitari d-le Bratu pentru expunere, logica si viziunea echilibrata. Asa trebuie sa arate un jurnalist. Nu stiu ce simpatii politice aveti dar eu incerc sa vin in completarea a ceea ce ati spus: personal sunt un simpatizant PSD onest (asta a fost alegerea mea, buna sau rea), nu am trecut comunist (am 40 de ani), nu-i urasc pe cei care au alte opinii politice dar ma deranjeaza tinerii hastagisti care ma injura, indirect, si pe mine, pt.optiunea mea politica. Chiar avem democratie, de ce unii isi bat joc de ea si exagereaza? Am intrebat, astept raspunsuri, multumesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comunicat PSD

Acum 6 ani

Bratule esti cam prost. Meriti sa intri la noi in partid. Noi furam pe fata, da tu ne dai aura aia de moralitate. Nu vrei un job la antena trii?
Raspunde

un cetatean

Acum 6 ani

@Mihai: injuraturile nu vin ca esti PSD ist...vin pentru sustinerea oarba a unor oameni fara principii...cu probleme penale..ce vor sa si le rezolve..schimb legea in favoarea lor... Acum e PSD ul...peste 4 ani poate fi PNL ul... sunt doar niste nume... daca vrem sa fim respectati, sa existe o lege pentru toata lumea trebuie sa cerem si sa aparam aceste lucruri... TREBUIE sa traim intr-o tara guvernata de lege, bun simt si responsabilitate pentru ceea ce faci
Raspunde

Gyuntar dela Ooy

Acum 6 ani

Mno, ci-ar mai hi de ad'ogat? Dicat, ca-s nishte rahatz cu ochi, shi unii shi ăilaltz...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus