Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Psihoterapeut, despre tipurile de dependențe: Vedeți un om băut pe stradă și unul care stă în telefon. Cel de-al doilea nu te afectează emoțional

Psihoterapeut, despre tipurile de dependențe: Vedeți un om băut pe stradă și unul care stă în telefon. Cel de-al doilea nu te afectează emoțional

Gabriela Bălan este psiholog și psihoterapeut la Așezământul „Nazaret”, cel mai vechi centru de tratament pentru bărbații dependenți de alcool, droguri și jocuri de noroc care se află în localitatea Șura Mică din județul Sibiu. Este de 3 ani la centru după ce anterior a lucrat cu adulți cu dereglări psihice, cu retard mintal sau cu sindrom Down.

Care e diferența dintre lucrul cu adulții cu probleme psihice și cei cu dependență de alcool sau droguri?

G.B.: Este diferit, dar cred că ai nevoie de răbdare. Cred că lucrând cu cei bolnavi psihic mi-am dezvoltat răbdarea, empatia și acceptarea. Eu consider că de asta au oamenii nevoie - să se simtă acceptați, în largul lor. Pentru că vin cu o oarecare rezistență la început. Și îi înțeleg că e greu să se arate așa cum sunt.

Ce este o dependență, ce se întâmplă la nivelul creierului celui care spune că nu mai poate fără alcool, droguri sau jocuri de noroc?

G.B.: Într-adevăr, la nivelul creierului se produc niște modificări după ce o persoană începe să facă abuz de o substanță. Și practic acea persoană nu mai poate să funcționeze. Sau nu-și mai vede rostul dacă nu consumă o anumită substanță sau dacă nu mai joacă. Dar dependențe sunt foarte multe.

Ce trebuie să știe un om care e pe punctul de a intra în capcana unui tip de dependență?

G.B.: Sunt niște criterii după care ne putem să ne dăm seama dacă o persoană este într-un anumit stadiu de dependență. Unul dintre simptome este sevrajul. Apariția sevrajului care se poate manifesta prin anxietate, stări de neliniște interioară, nervozitate, acele tremurături specifice dependenților. Transpirație, frisoane, tulburări de somn.

Cunoaștem că în cazul dependenților de alcool la nivelul creierului se produce o anumită substanță care-i ține în această stare. Dar ce se întâmplă în cazul celor dependenți de jocuri de noroc? Ce schimbări se produc la ei?

G.B.: Mecanismul dependenței e asemănător. La fel, în creierul lor se descarcă o cantitate mai mare de adrenalină. Dezvoltând un nivel de toleranță au nevoie să mențină acea stare. Și se pare că în cazul dependenților de jocuri de noroc, tocmai nesiguranța aceea dintre câștig și pierdere le produce un nivel crescut de adrenalină.

În ultimii 10 ani, să zicem, s-au schimbat tipurile de dependență? Au apărut altele noi?

G.B.: Din experiența pe care o am aici, la centru, a crescut numărul dependenților de droguri și a scăzut vârsta acestora. Se pare că e foarte prezentă și nu e conștientizată sau identificată dependența relațională, de alți oameni. Sau dependența de internet, de telefon, de rețele sociale. Oamenii se însingurează. Încep să trăiască mai mult în lumea asta a lor. Poate e și acceptată: vedeți un om băut pe stradă și unul care stă în telefon. Cel de-al doilea nu te agresează sau nu te afectează emoțional așa de tare.

De asemenea, a luat din păcate foarte mare amploare fenomenul acesta al jocurilor de noroc.

Care ar fi cauzele?

G.B.: Se observă acest lucru, sunt foarte multe case de pariuri deschise etc. Dar de multe ori cauzele vin din copilărie - familii disfuncționale, comportamente asemănătoare în familie sau neglijența. Uneori dependenții spun că prin consumul lor umplu un gol. Le e greu să definească ce le aduce în plus consumul, dar se pare că până într-un anumit punct sau din acel punct au niște avantaje. Noi funcționăm după principiul caută plăcere, fugi de durere. Și dependența aceasta poate fi privită ca un refugiu sau ca o lume pe care o creezi, singură, și în care îți cauți confortul.

Ați spus că a început să scadă vârsta. Până la cât?

G.B.: Sunt accesibile drogurile și alcoolul bineînțeles. Nu se respectă legea, ca minorilor să li se interzică vânzarea acestora. Pe la 12 ani deja încep să fumeze, să ia droguri și să bea.

Ce pericole îi paște pe cei dependenți de internet.

G.B.: Oamenii cred că nu mai ajung să se bucure de viața reală și atunci caută tot felul de refugii sau își ascund adevărata identitate. Adică par ceea ce nu sunt, ca să fie acceptați social sau să-și îmbunătățească imaginea în fața celorlalți.

Au fost publicate știri despre existența unor studii care ar arăta că iubitorii de selfie-uri sunt calificați ca demenți. Ce părere aveți?

G.B.: Posibil să fie o nevoie a acestor oameni de a arăta o imagine pozitivă despre ei și să nu fie luate în seamă sau e mai greu să-și accepte defectele.

În cât timp se tratează o dependență?

G.B.: Nu știu dacă se poate spune asta. Se pare că în 2 ani de zile se produce o modificare a stilului de viață sau omul începe să-și schimbe viața, să dezvolte alte mecanisme de a depăși anumite situații, fie ele triste sau fericite. Perioada pe care o recomandăm noi pentru genul ăsta de terapie, este de minim 2 luni, până la 4-5, chiar 6 luni. În ultima vreme această perioadă s-a mai micșorat, pentru că oamenii nu pot sta mult din cauza serviciului. Sau, pur și simplu, ca și în alte domenii, e vorba de viteză.

Sunt cazuri când persoana nu poate fi tratată?

G.B.: Bineînțeles că există situații când persoana abandonează terapiile pentru că nu i se potrivește această metodă, sau nu e pregătită, sau este în faza când vrea și nu vrea. E mai delicată problema, pentru că se pare că există și avantaje și dezavantaje. Sau atât cât timp oamenii mai văd renunțarea la consum ca o pierdere e un pic mai complicat. Bineînțeles, după plecarea de aici e bine ca oamenii să continue reabilitarea, căutând un grup de sprijin sau ținând legătura cu specialiștii care l-au ajutat să devină abstinent. Dar abstinența este o călătorie, zic eu, nu e o destinație. De asta, nu putem spune că tratamentul ia sfârșit. Probabil ia sfârșit când se termină cu totul...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Porfir Radauteanu

Acum 5 ani

"Ce pericole îi paște"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus