Joi,
26.05.2022
Acum
0°C

De ce cursul de homeopatie al unui cunoscut profesor grec nu poate fi acreditat

De ce cursul de homeopatie al unui cunoscut profesor grec nu poate fi acreditat

În contextul unei interpelări, făcută de un deputat FDGR, Ministerul Sănătății a explicat că în România nu poate fi asigurată acreditarea cursului de homeopatie al unui cunoscut profesor grec, cu scop de obținere a atestatelor de studii complementare.

Deputatul FDGR Ovidiu Ganț a vrut să i se explice în scris de ce cursul „Homeopatia – știință hahnemaniană unicistă”, cu scop final de a permite competențe acreditate de practică medicală nu a putut obține acreditare în România, întrucât, spune deputatul, un astfel de curs se desfășoară la nivel internațional. Ganț mai consideră că prin refuzul său, Ministerul Sănătății ar contribui la „împiedicarea dezvoltării medicinei în țara noastră”.

La rândul său, Ministerul Sănătății afirmă că nu are în prezent o comisie de medicină alternativă funcțională și că ordinul Ministrului Sănătății 1202/2017 privind organizarea și funcționarea comisiilor de specialitate ale MS nu conține referiri privind atribuții ale acestora în ceea ce privește acreditarea de cursuri pentru obținerea de competențe.

Autoritatea mai precizează că programele de studii complementare pot fi organizare doar de către Ministerul Sănătății sub coordonarea Centrului Național de Perfecționare în Domeniul Sanitar București, în colaborare cu instituții de învățământ superior sau instituții private acreditate pentru acest scop. Respectiv, cursul „Homeopatia – știință hahnemaniană unicistă” ar putea fi „acreditat ca program de perfecționare continuă, dar nu ca și program de obținere a atestatelor de studii complementare, aceste documente urmând a fi obținute numai în conformitate cu reglementările legale existente”.

George Vithoulkas este profesor grec, specializat în medicina homeopatică și organizează cursuri privind homeopatia ca parte a medicinii în mai multe state. Homeopatia nu este acceptată de către medicina bazată pe dovezi, tocmai pentru lipsa datelor științifice care ar confirma eficiența și siguranța acesteia. De cealaltă parte, adepții medicinei homeopatice susțin metoda alternativă care vine cu ideea de vindecarea prin reechilibrarea de energie și stimularea capacității organismului de auto vindecare.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Horațiu

Acum 3 ani

Voi avea grija sa nu mai pun stampila pe listele unde domnul Gant figureaza si sper ca urmataorea lui cerere va fi sa afle de ce nu se aproba cursurile de ghicit in palma
Raspunde

jonyjon

Acum 3 ani

Pentru ca "medicina" homeopata, alternativa etc. este o escrocherie?
Raspunde

lol

Acum 3 ani

Dai un ban degeaba pe toata homeopatia asta....cerea unu la farmacie pastile specificand sa aiba d-na substante active, nu de alea homeopate...de, e o industrie si asta, pune omul banu jos si nu verifica nimeni ce si cum...
Raspunde

Dr. B

Acum 3 ani

Homeopatia, la fel ca acupunctura, nu are dovezi stiintifice. Aberanta e decontarea de catre casa de asigurari a acupuncturii. Nu e o suma extraordinar de mare ( de exemplu, Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti deconteaza aproximativ 230.000 euro/anul 2018, la cei 9 furnizori aflati in contract). Sume comparabile se pierd si la celelalte case de asigurari. Adunand toti banii alocati acestui segment, totusi se poate constata ca suma ar putea fi directionata spre alte servicii de sanatate ( inclusiv preventie). Grav este ca Ministerul Sanatatii aceepta competenta de homeopatie si exista destui medici care sa o faca ( pentru ca apoi sa ia banii de pe pacienti si de la producatorii de remedii homeopate). Exista lobby la minister pentru introducerea competentei de aromaterapie si cristaloterapie. Adica aberatii. Pe cand si moaste-terapie. Sau arsenie(boca)terapie? Sunt medic, cu peste 17 ani de activitate, insa inafara de efect placebo, altceva nu am constatat la homeopatie si acupunctura....Pacat de creduli ( mai ales cei cu boli grave). Rusine celor ce iau bani din suferinta si credulitatea pacientilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus