Marţi,
20.10.2020
Cer Senin
Acum
1°C

FOTO La Săcădate, vizitatorii se întorc în timp, prin casa albastră

29 Iulie 2018 15:38

FOTO La Săcădate, vizitatorii se întorc în timp, prin casa albastră

Chiar în centrul satului Săcădate, o casă de un albastru greu de ignorat, recent restaurată atrage privirile trecătorilor. Casa Muzeală „Vatra Satului Săcădate”, un monument al istoriei locului încă din 1826, a fost deschisă oficial tuturor curioșilor care vor să vadă cum arăta o gospodărie autentică a acelei perioade.

O clădire pictată în piatră vânătă, care iese în evidentă pe lângă restul clădirilor de culori pastelate, reprezentând o gospodărie autentică din Săcădate, din secolul XIX și cu o arhitectură specifică timpului, a fost inaugurată sâmbătă, în mijlocul satului și în prezența localnicilor și a primarului.

„Cred că este un moment deosebit pentru comunitate și ne dă speranțe pentru viitor. Cred că activitatea pe care asociația din acest sat o are spune totul. Autoritatea locală a pus la dispoziție acest obiectiv, care era în stare avansată de degradare. Noi am contribuit cu 20.000 de lei anul trecut și anul acesta cu încă 15.000 de lei”, spune primarul Adrian David.
La realizarea proiectului au contribuit și sătenii tineri, care au lucrat la reabilitarea casei benevol.
„Proiectul acesta s-a născut odată cu asociația noastră, acum trei ani. Această clădire era pe cale de a se prăbuși așa că am hotărât să o reabilităm folosind tehnicile, materialele și simbolistica specifice acelei perioade și să reconstituim o gospodărie țărănească specifică, cu tot ce avea un țăran român. A fost o muncă grea dar am fost bucuroși că tinerii satului au răspuns pozitiv chemării noastre și au făcut voluntariat. Împreună cu ei și cu sprijinul material al oamenilor, al instituțiilor private și al primăriei, am reușit să reabilităm clădirea. Sperăm că va avea și un impact turistic important”, spune Simona Jeflea, din partea Asociației  „Vatra Satului Săcădate”.
În interior, vizitatorii pot să descopere mai multe elemente specifice anilor 1800, îmbrăcăminte, mobilier, dar și fotografii care îi reprezintă chiar pe locuitorii satului din acea perioadă.

sacadate (9) sacadate (10) sacadate (12) sacadate (1) sacadate (4) sacadate (5) sacadate (6) sacadate (7)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus