Joi,
13.08.2020
Cer Senin
Acum
15°C

De la 1 noiembrie se introduce plata parcării prin SMS. Lista prețurilor pe fiecare zonă

26 Octombrie 2018 16:23

De la 1 noiembrie se introduce plata parcării prin SMS. Lista prețurilor pe fiecare zonă

Începând cu 1 noiembrie 2018, șoferii din Municipiul Sibiu au la dispoziție o nouă opțiune de plată a parcării: prin SMS. Pe lângă modalitățile tradiționale de achitare a taxei de parcare, Primăria Municipiului Sibiu, prin intermediul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat a decis implementarea sistemului TPARK de plată a parcării cu telefonul mobil.

Parcările din oraș au fost grupate în 4 zone, pentru fiecare existând tarife și orare de taxare distincte. Plata parcării prin SMS se realizează prin expedierea unui mesaj către numărul scurt 7420 în care se menționează codul aferent opțiunii de plată și numărul de înmatriculare al mașinii, astfel:

Zona A

 • 1 oră de parcare: 324 nr. masina (ex. 324 SB00ABC) - 0,45 € +TVA
 • 1 zi de parcare: 328 nr. masina (ex. 328 SB00ABC) - 2,20 € +TVA
Zona B
 • 1 oră de parcare: 325 nr. masina (ex. 325 SB00ABC) - 0,45 € +TVA 
Zona C
 • 1 oră de parcare: 326 nr. masina (ex. 326 SB00ABC) - 0,25 € +TVA
 • 1 zi de parcare: 328 nr. masina (ex. 328 SB00ABC) - 2,20 € +TVA
Zona D
 • 1 oră de parcare: 327 nr. masina (ex. 327 SB00ABC) - 0,25 € +TVA
 • 1 zi de parcare: 328 nr. masina (ex. 328 SB00ABC) - 2,20 € +TVA
În zonele A, B și C, orarul de plată a parcării va fi de luni până duminică, intervalul 08:00-22:00, iar în zona D, parcarea se va plăti de luni până duminică, în intervalul 06:00-22:00.

Informații importante privind parcarea prin SMS:

 • Rețelele de telefonie disponibile sunt Orange, RCS&RDS, Telekom și Vodafone. SMS-ul de comandă este gratuit în rețelele RCS&RDS, Telekom și Vodafone, iar în rețeaua Orange este taxat suplimentar cu 0,05€ +TVA.
 • După expedierea mesajului, șoferii primesc un SMS care confirmă faptul că plata parcării a fost înregistrată.
 • Lipsa mesajului de răspuns indică neplata parcării.
 • Două sau mai multe SMS-uri consecutive însumează timpul de parcare.
 • SMS-ul de comandă se expediază imediat după parcarea mașinii.
Șoferii au la dispoziție și aplicația gratuită pentru smartphone TPARK (Android, iOS și Windows Phone), prin intermediul căreia pot achita contravaloarea parcării prin SMS în 45 de orașe din România. În plus, aceștia beneficiază și de alte servicii de plată, precum vigneta și parcare în Ungaria, rovinieta, taxa de pod Fetești-Cernavodă și amenda de parcare în România.

Aprovizionarea costă zece lei pe zi

Tot pentru zonele pietonale, abonamentele pentru aprovizionare sunt propuse să coste 10 lei pe zi, pentru fiecare autoturism, în condițiile în care aceste abonamente asigură accesul doar în intervalul orar 05:00 – 09:00.

Organizatorii de evenimente în zona pietonală din centrul istoric al orașului vor trebui să achite și ei abonamente pentru acces (dar numai dacă evenimentele lor sunt avizate de Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice). Astfel, taxa propusă este de 15 lei pe mașină pentru accesul a cel mult zece autovehicule. Pentru cei care preconizează că vor avea mai mult de zece mașini vor trebui să achite 500 de lei, taxă care include accesul auto pe întreaga durată a evenimentului.

În fine, persoanele juridice vor putea solicita administrației amenajarea unor locuri de parcare cu folosință exclusivă. Costul unui abonament lunar este de 300 de lei și permite doar parcarea autoturismelor, fiind emis doar pentru anul în curs.

Gratuite rămân cardurile-legitimație pentru persoanele cu handicap, permisele de parcare în exercițiul funcțiunii (emise pentru instituțiile care desfășoară activități în interes public) și abonamentele pentru medicii de familie.

Riveranii vor putea parca pe strada lor pe baza unor abonamente, propuse a cosa 15 lei pe lună

De ce s-a scumpit parcarea?

Administrația locală justifică propunerea de creștere a taxei de parcare prin faptul că, în ultimii ani, au fost achiziționate 57 de noi automate de parcare stradale, iar pentru parcările din Piața Mică și Cazarma 90, sistemul de plată a fost modernizat, pentru a permite și plata cu cardul bancar. “Se impune o ajustare a tarifelor și extinderea timpului de taxare, pentru a acoperi costurile de exploatare și funcționare la parametri optimi și la un standard de calitate, raportat la nevoile utilizatorilor“, se mai arată în raportul care însoțește proiectul de hotărâre referitor la creșterea tarifelor de parcare.

În plus, prin aceste ajustări, Primăria urmărește și decongestionarea centrului, prin “încurajarea utilizării parcărilor situate în zonele adiacente zonei centrale“. În fine, cel de-al cincilea motiv pentru ajustarea prețurilor se impune se regăsește în Planul de mobilitate urbană adoptat de Consiliul local Sibiu, potrivit căruia vor fi luate măsuri de reducere a gradului de poluare datorat emisiilor generate de autovehicule, dar vor fi luate și măsuri în vederea “protejării și punerii în valoare a Centrului istoric al orașului“.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

leuro

Acum 1 an

Regulament nr. 7 din 18.aug.1994 Monitorul Oficial, Partea I 263 19.sep.1994 Intrare în vigoare la 19.sep.1994 privind efectuarea operaţiunilor valutare CAPITOLUL I Dispoziţii generale 1. Pe teritoriul României, încasările, plăţile, compensările, transferurile, creditările, precum şi alte tranzacţii financiare şi de capitaluri între persoanele juridice rezidente şi între acestea şi persoane fizice rezidente se realizează numai în moneda naţională (leu). 2. Operaţiunile valutare se pot efectua numai între rezidenţi şi nerezidenţi şi numai prin conturi deschise în România, la societăţi bancare autorizate de Banca Naţională a României să efectueze astfel de operatiuni
Raspunde

ek

Acum 1 an

Corect. Tocmai asta am vrut sa mentionez si eu, de ce nu sunt mentionate sumele/taxele in lei?
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

In sfarsit se trezesc si cei din Sibiu sa implementeze un sistem ce in alte orase functioneaza de 5 ani.Apropo de cand se scumpeste plata parcarii pe strazile Manejului Barbierilor si Selarilor nu se mai poate iesi din curti de masinile parcate care chiar daca este pe anumite portiuni oprirea este interzisa parcheaza gratuit.
Raspunde

fds

Acum 1 an

@Cornel Pausan, R: Nu isi cumpara masina? :)
Raspunde

tramvaiu

Acum 1 an

Uite si la asta studentu' din cripta, auzi ca ce face un student cand nu are unde parca masina...pai foloseste transportul in comun, aia face studentul! Poftim ce ne-a adus asa numitul "capitalism": studenti a caror principala problema este ca tichetul de parcare este prea scump. Mars de aici! PS: stimabila administratie locala sa faca bine sa ridice masinile parcate ilegal in zonele imediat adiacente centrului istoric. Dupa cum spunea cineva mai sus, multi parcheaza pe gratis si aproape ca blocheaza strazile inguste, in loc ce sa plateasca parcarea :)
Raspunde

Liviu

Acum 1 an

Tramvaiu,daca se plăteste parcarea se vor lați străzile?
Raspunde

Cornel

Acum 1 an

Pentru tamvaiu eu nu am o problema cu parcările ci cu valoarea care trebuie plătită din punctul meu de vedere sa taxeze pe toate străzile dar la un pret acesibil Crezi că parcările vor fi mai libere si traficul din zona centrală mai lejer Oricum asta rămâne de vazut. PS nu sunt student și nu marefeream la mine Dar eu totuși îți urez toate cele " bune " ce îți trec timp de un minut prin minte ca eu ți-aș fi scris multe dar nu mă lasă administratorul
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

In sfarsit o veste buna pentru Sibiu. Pretul parcarilor din centru era mult prea mic si descuraja folosirea transportului in comun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus