Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
9°C

Turcan cere de la Dăncilă bani pentru Sibiu. Chiar și bani de care nu e nevoie

Turcan cere de la Dăncilă bani pentru Sibiu. Chiar și bani de care nu e nevoie

Președintele PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan, a criticat dur faptul că actualul Executiv nu a finalizat în termenul legal schița de buget pe anul în curs și a dat publicității o listă de revendicări bugetare, care să folosească Sibiului. Chiar dacă unele din aceste finanțări cerute nu sunt necesare.

Lidera liberalilor sibieni consideră că a fost creată o confuzie fără precedent în sistemul administrativ al României, atât la nivel central, cât și local, prin faptul că 2019 a început fără să existe un buget de stat măcar intrat în dezbatere parlamentară. Raluca Turcan consideră că această situație dovedește incompetența guvernului condus de Viorica Dăncilă. Președinta PNL Sibiu a mai anunțat că, în acest context, Opoziția strânge semnături pentru a declanșa o sesiune extraordinară a Parlamentului, în care să fie dezbătut bugetul pe care actuala putere nu are capacitatea de a-l elabora. ”PSD și ALDE flutură minciuna că nu avem buget din cauza lipsei unui aviz din partea CSAT. Însă nici această minciună nu poate fi rostită prea tare deoarece PSD știe că proiectul de buget trebuia să ajungă în Parlament din 15 noiembrie, iar prima schiță a fost trimisă către CSAT la sfârșitul lunii decembrie. În plus, avizul CSAT este consultativ”, a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sibiu.

Ce bani cer liberalii pentru Sibiu

Prin vocea liderului lor, liberalii sibieni au anunțat principalele proiecte pentru care vor cere finanțare de la bugetul de stat care ar urma să fie elaborat și adoptat pentru 2019: centura Mediașului, studiul de prefezabilitate pentru centura de sud a Sibiului, investiții pe rutele feroviare Sibiu – Vințu de Jos și Sibiu – Râmnicu Vâlcea (dar și pentru linia vechii mocănițe dintre Sibiu și Agnita). Totodată, între proiectele pentru care liberalii vor cere finanțare au mai fost amintite amenajarea Palatului Copiilor din Sibiu, dar și finanțarea studiului de fezabilitate pentru un viitor nou spital județean Sibiu. ”Îmi exprim speranța ca Guvernul României va tine cont și de organizarea la Sibiu a Summit-ului, că a pregătit sumele necesare Aeroportului, infrastructurii de siguranță și sistemului sanitar, așa cum, de altfel, autoritățile de aici de la Sibiu au solicitat în scris”, a mai declarat Raluca Turcan.

Liberalii s-au cam încurcat în prefezabilitate

Raluca Turcan nu a putut, însă, să explice de ce PNL va cere finanțarea unor studii de care fie nu este nevoie, fie – deocamdată – nu poate fi vorba. Spre exemplu, amintitul studiu de prefezabilitate pentru centura de sud a municipiului Sibiu, proiect care în Planul de mobilitate urbană a Sibiului a fost aproximat ca având o valoare de 15 milioane de euro. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 907 adoptată de guvernul condus de Dacian Cioloș pe 29 noiembrie 2016 (pentru a stabili etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice), studiile de prefezabilitate sunt necesar a fi întocmite doar pentru obiectivele sau proiectele majore de investiții. Iar proiectele majore de investiții sunt cele au o valoare estimată care depășește echivalentul a 75 de milioane de euro.

Confruntată cu această situație, Raluca Turcan a continuat să susțină că, de fapt, centura de sud a Sibiului are nevoie de studiu de prefezabilitate deoarece autoritățile locale nu au bani. ”În momentul de față nu sunt bani pentru acest studiu de prefezabilitate. Este nevoie, am avut discuții cu autoritățile publice locale”, a declarat Raluca Turcan. În realitate, centura de Sud a Sibiului nu este un proiect care are lipsă de bani, ci de voință politică. Acest proiect a fost cuprins în forma inițială a Planului de mobilitate urbană durabilă (PMUD) elaborat la comanda Primăriei în cadrul unui contract în valoare de 250.000 de euro. Acest PMUD a stat la baza proiectelor pe care Primăria Sibiu le-a redactat pentru a obține fonduri europene nerambursabile. În varianta finală, din PMUD a fost scos proiectul centurii ocolitoare deoarece menținerea acestuia ar fi necesitat obținerea unui aviz de mediu. Iar obținerea acestui aviz implica proceduri de consultare publică ce ar fi durat prea mult, fiind depășit termenul limită de depunere a proiectelor pentru care Sibiul ar fi intenționat să ceară fonduri nerambursabile.

Nici cu fezabilitatea nu stau mai bine

Un studiu de prefezabilitate este necesar, însă, pentru proiectul unui nou spital județean, proiect a cărui valoare a fost estimată la cel puțin 130 de milioane de euro (estimare realizată pe baza mai vechilor documente transmise autorităților județene din partea celor centrale).

Însă Raluca Turcan a anunțat că liberalii vor cere, de fapt, bani pentru un studiu de fezabilitate, de care, deocamdată, nu poate fi vorba. Până acum, autoritățile județene au lucrat doar la tema de proiectare și au ajuns în etapa consultării publice a planului urbanistic zonal. Pusă în situația de a da detalii de ce sunt ceruți bani pentru studiul de fezabilitate, în loc de cel de prefezabilitate necesar proiectului unui nou spital județean, Raluca Turcan a ocolit răspunsul. ”În privința proiectului spitalului județean aveți toate informațiile publice și suntem în etapa de finanțare a studiului de fezabilitate. Punct”, a afirmat Turcan.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Valjan jan

Acum 2 ani

Turcan cere mereu dar nu primeste ptr ca tot ce cere si spune nu este documentat ..Ea cere ca ciuma rosie sa plece ea cere ca x ministru sa plece ea cere sume pe care guvernul nu i le va da nu ptr ca nu are bani dar nu da bani pe prostie si pe gura aia care scoate doar tampeni ....De ce nu cere sa plece de unde a venit la Botosani s au la galbejitul care a promovat -o De ce nu cere ca Sibieni sa nu o mai voteze ptr ca nu merita ...... traieste pe bani nostri de ani multi fara sa fie utila cu ceva Sibiului
Raspunde

Jon Bizon

Acum 2 ani

Nu ca sunt fan turcana dar.... probabil cere si ea ca stie ca altfel, ar fi furati de PSD si cu cateva milioane ce poate salva pentru Sibiu, s-ar planta panselute pe langa drumuri in Teleorman. Sau ar cumparat licente software pentru toaletele din fundul curtii, prin Gorj, Olt sau tot Teleorman.
Raspunde

Un PSDist mandru

Acum 2 ani

Bizonule, dansa cere bani pentru ca doar asa-i mai picura si ei ceva. De unde si permite luxul cu care se inconjoara? Din salariul de Deputat?
Raspunde

consiliul Europei

Acum 2 ani

Cere si ti se va da!
Raspunde

Tanti Angela

Acum 2 ani

Nu i prost cine cere ....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus